Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Iránytű a lírai művek elemzéséhez

Paraméterek

Szerző Diószegi Endre – Fábián Márton
Cím Iránytű a lírai művek elemzéséhez
Kiadó Krónika Nova Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 52 oldal
Formátum B/5, irkafűzött
ISBN 963 9423 22 x
Eredeti ár:
580 Ft

Esszét, dolgozatot, felelet- vagy vizsgatervet minden diáknak kell készítenie. Nem mindegy azonban, hogy munkája milyen szempontok alapján készül. E szempontok kialakításában tekinthet figyelemmel az Iránytűre.

Leírás

Iránytű címmel indítjuk útjára az alábbi könyvsorozatot. Olyan segítséget szeretnénk adni az irodalmi művek elemzéséhez és értelmezéséhez, amely a kizárólagosság hangsúlyozása nélkül kínál eligazodást a művek világában. Az iránytű megmutatja a helyes irányt, a célhoz vezető út hosszúságát vagy rövidségét azonban nem határozza meg. A tájékozódásban segít, lehetőségeket ad, és nem vesz el egyet sem. Az Iránytűvel a szövegelemzési módszerek tárát kívánjuk kiegészíteni a középiskolákban. Az egyes kötetek mintaelemzései pedig az irodalmi művek kapcsolatainak újragondolásához járulhatnak hozzá. A sorozat kötetei nem követik a középiskolai tankönyvek tematikus felosztását, de az irodalmi művek kapcsolatát és a művek közti „párbeszédet” figyelemmel kísérik. Éppen ezért vállalkozásunk a líra, az epika és a dráma hagyományos műnem-kategóriáinak megfelelően tagolódik.
Célunk kettős. Szeretnénk segítséget nyújtani a középiskolában irodalmat tanuló diákoknak, az érettségizőknek és a felvételizőknek. Úgy gondoljuk, hogy az elemzési és értelmezési készség kialakításának és továbbfejlesztésének az lehet az útja, ha szövegvizsgálati módszereket és gyakorlati példákat együttesen kínálunk. Ugyanakkor kollégáink munkáját is segíteni szeretnénk azáltal, hogy egy-egy témakör tárgyalásához tanítási anyagot adunk közre. Esszét, dolgozatot, felelet- vagy vizsgatervet minden diáknak kell készítenie. Nem mindegy azonban, hogy munkája milyen szempontok alapján készül. E szempontok kialakításában tekinthet figyelemmel az Iránytűre. Ha figyelmesen használja ezt az iránytűt, észre fogja venni, hogy egy adott mű más szempontú elemzése más-más értelmezéshez vezethet. Ezek nem zárják ki egymást, ellenkezőleg: azt mutatják, hogy egy szövegnek többféle olvasata van. Jó tájékozódást kívánunk a líra világában.
 
Írta: Diószegi Endre – Fábián Márton