Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Iszlám és politika

Paraméterek

Szerző J. Nagy László
Cím Iszlám és politika
Alcím Fejezetek a politikai iszlám történetéből
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2019
Terjedelem 146 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 315 404 5
Ár:
2.835 Ft
2.693 Ft
Kedvezmény: 5%

J. Nagy László könyvében megkísérli közelebb hozni ennek a már közel kétmilliárd ember által magáénak vallott vallásnak a világát, bemutatni meghökkentő eseményeinek a történeti–társadalmi gyökereit. Elsősorban az arab világra koncentrál, kissé a tágabb Közel-Keletre, amely magában foglalja Iránt és Afganisztánt is. Azért erre a területre, mert születésétől kezdve ez a térség a politikai iszlám epicentruma. 

Leírás

Az „iszlám tényező” az iráni iszlám forradalommal (1979) vált a nemzetközi politikai élet problémájává. Szinte minden muszlim országban megélénkültek azok a mindig is létező csoportok, amelyek politikai céljaikat erőteljesen vagy kizárólag az iszlámra támaszkodva, abból merítve fogalmazták meg. A híradásokban ezután kaptak tág teret az iszlám törvények szellemében végrehajtott intézkedések: nők megkövezése, a társadalom totális iszlamizálásának programja, pl. Pakisztánban stb. Az események számos kérdést vetnek fel. Vajon iszlám reneszánsznak, iszlám hullámnak vagyunk a tanúi? Lehetséges-e társadalmi progressziót megvalósítani iszlám környezetben? Ezekre a kérdésekre azonban a közvélemény széles rétegei – újabb kérdések felvetésével – már válaszolnak is. A „sötét középkor” támad fel? A papok uralma valósul meg? Az űrhajók korában a primitív fanatizmus éled újjá? Ahogyan az „iszlám tényező” egyre terebélyesedik, kilép az afganisztáni–iráni térségből, s globalizálódik (al-Kaida, a se nem iszlám, se nem állam „Iszlám Állam” létrejötte), úgy kövülnek meg a klisék és egyre nagyobb tömegeket kerítenek hatalmukba az olykor még a politikusok által is erősített negatív előítéletek. A 19–20. század fordulója körüli „boldog békeidőkben” kialakult és meggyökeresedett sztereotípiákhoz – „mesés Kelet”, homokdombok között cammogó karavánok stb. – napjainkban újabb, rémületet keltők társulnak: luxusautókban feszítő turbános olajsejkek, akik bármikor megzavarhatják a világgazdaság kialakult működését, fanatikus terroristák, akik a háborús szakadék szélén táncoltatják a világot. A görög–latin és keresztény kultúrán nevelkedett européer még mindig túlzott sematizmussal közelít ehhez a világhoz, s a szakemberek szűk körét kivéve, ignorálja az Európában élő, dolgozó 20–25 millió muszlimot, ismeretei köréből teljesen száműzi azt a nyilvánvaló tényt, hogy a muszlim arabok is hozzájárultak földrészünk kultúrájának a formálásához.

Az elkövetkezendő oldalakon megkísérlem közelebb hozni ennek a már közel kétmilliárd ember által magáénak vallott vallásnak a világát, bemutatni meghökkentő eseményeinek a történeti–társadalmi gyökereit. Elsősorban az arab világra koncentrálok, kissé a tágabb Közel-Keletre, amely magában foglalja Iránt és Afganisztánt is. Azért erre a területre, mert születésétől kezdve ez a térség a politikai iszlám epicentruma. 

(...)

Igyekeztem nem eltúlozni a tudományos nyelvezetet, terminológiát, hogy az egyetemen túli közönség számára is „fogyasztható” legyen az munkám. A felhasznált szakirodalmat közlöm, de a lábjegyzetelést igyekeztem a minimálisra csökkenteni. Ez azonban egyáltalán nem jelentette a legújabb kutatások eredményeinek mellőzését, ugyanakkor nem adtam helyet a téma leegyszerűsítésének, „bulvárosításának” sem.

Írta: J. Nagy László

Lektor: Dr. Kalmár Zoltán, dr. Ferwagner Péter Ákos

Tartalom

Bevezető

Az iszlámról és az arabokról

Az iszlám reformmozgalom kibontakozása, a politikai iszlám formálódása

Az iszlám reformmozgalom sajátosságai a Magreb-országokban

Muszlim Testvérek: a társadalom iszlamizálása

A szocializmus iszlamo-arabizálása

A szultángaljevista kísérlet: szocializmus az iszlámmal

Az iszlamizmus előretörése, az 1970–1980-as évtized

Nemzeti eszme, szocialista opció, iszlamizmus Algériában

Az iszlám a megoldás! Az iszlám a megoldás?

Dokumentumok

Válogatott irodalom