Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Itt van a kutya elásva!

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Bárdosi Vilmos
Cím Itt van a kutya elásva!
Alcím Állatneves magyar szólások, közmondások szótára
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 178 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 161 5
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.541 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kötet 550 olyan magyar szólást és közmondást magyaráz, melyekben valamilyen állat neve szerepel. A szótár 235 esetben a kifejezésnek a művelődéstörténeti előzményét és eredetmagyarázatát is közli. 

Leírás

A kötet 550 olyan magyar szólást és közmondást magyaráz, melyekben valamilyen állat neve szerepel. Pl. itatja az egereket; a kutya ugat, a karaván halad; kiugrasztja a nyulat a bokorból; nehogy már a nyúl vigye a puskát!; egérutat nyer; egyszer volt Budán kutyavásár; felhúzza a nyúlcipőt; sárkánytejet szopott. Ezekben legtöbbször valós (egér, kutya, nyúl stb.), ritkábban képzeletbeli állatnév (pl. sárkány) vagy állatnévből képzett szó (pl. egérút, kutyavásár, nyúlcipő, sárkánytej) található.
A szótár 235 esetben a kifejezésnek a művelődéstörténeti előzményét és eredetmagyarázatát is közli. Megtudhatjuk például, hogy a farkasszemet néz szólás azon a megfigyelésen alapszik, hogy egyes állatok – főként a farkas és néhány kutyaféle –, mielőtt egymásnak ugranának, mereven szembenézve kerülgetik egymást, mintha ki akarnák olvasni ellenfelük szeméből annak szándékát. Az itt van a kutya elásva szólásmondásunk pedig babonás hiedelmet őriz: ha valaki megbotlik, az annak jele, hogy ott ördögtől elvarázsolt kutya van elásva, és alatta kincsek rejlenek.
A kötet szerzője Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézetének egyetemi tanára, lexikográfus, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja, a magyar és a francia szólások elismert kutatója.


Tinta Könyvkiadó, 2018.

Az ékesszólás kiskönyvtára 56.

Írta: Bárdosi Vilmos

 

Kapcsolódó kiadványok:

Állati növénykert 1.

Állati növénykert 2.

Tartalom

Bevezető

Rövidítések és jelek

Forrásmunkák

Szótári rész