Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Jancsó Miklós két és több élete

Paraméterek

Szerző Marx József
Cím Jancsó Miklós két és több élete
Alcím Életrajzi esszé
Kiadó Vince Kiadó
Kiadás éve 2000
Terjedelem 477 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9192 79 1
Eredeti ár:
2.495 Ft
2.245 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kritikus, esztéta Marx József részletekben gazdag portrét ad egy olyan személyről, aki meghatározta filmművészetünk arculatát.

Leírás

A kritikus, esztéta Marx József részletekben gazdag portrét ad egy olyan személyről, aki meghatározta filmművészetünk arculatát.
„A könyv – bár ez az első pillanatban triviálisan hangzik – Jancsó Miklós nélkül nem tudott volna elkészülni. Két évtizeden át nem úgy ültem Jancsó Miklós asztalánál, hogy kezem ügyében jegyzetfüzet vagy magnetofon lett volna. A Jancsó Miklósra vonatkozó adatok, történetek döntő többsége mégis közvetlenül tőle származik. Amikor róla beszélek, akkor is többnyire ő vagy legszűkebb környezete szólal meg, hiszen az életrajz szépírói kitalálását - két dokumentum közötti űr kitöltését - nem tartottam feladatomnak. Mivel képtelen voltam rá (és fölöslegesnek is tartottam), hogy szétválasszam egy-egy bekezdésen, netán mondaton belül Jancsó Miklós betű szerinti és tartalom szerinti ’adatközlését’, a fogalmazás felelőssége teljes egészében az enyém. A könyv jelentős része nem könyvtárban készült, hanem beszélgetésekben formálódott, bár a beszélgetéseknek a célja – egy-két kivételtől eltekintve – nem a megjelenés volt. Természetesen a hitelesség arra kötelezett, hogy alaposan elmerüljek a Jancsó-irodalomban is. Hasznomra volt. Ugyanakkor másodlagos forrásként olyan kortársi naplókat is felhasználtam, melyeknek adatait természetesen nem ellenőriztem. De úgy idéztem őket, hogy a szöveg megőrizze eredeti értelmét. Remélem, hogy a naplók szubjektivitása is szolgálja az életrajzi esszé célját: részletekben gazdag portrét adni egy olyan személyről, aki meghatározta filmművészetünk arculatát. Beszámolni arról a korról, amely – noha vannak, akik úgy gondolják, hogy már lezárt múlt – még kézzel fogható közelségben van.”
 
Marx József