Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Játszás és valóság

Paraméterek

Sorozat A pszichoterápia klasszikusai
Szerző Winnicott, Donald W.
Cím Játszás és valóság
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 156 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 408 125 8
Ár:
2.400 Ft
2.280 Ft
Kedvezmény: 5%

Winnicott leghíresebb könyvében a képzelet, a kreativitás, a játék eredetét kutatja, a belső pszichés realitás kialakulását, és azt a köztes teret, amely a külső világot összeköti a pszichével.

Leírás

D. W. Winnicott kiemelkedő hozzájárulása az emberi személyiség fejlődésének megértéséhez az egész világon jól ismert. Elméleti megfontolásai, fogalmai ma már nemcsak a pszichoterápiában és a pszichoanalízisben, hanem a humán segítés széles területén, sőt a gyermek és környezete dinamikáját érteni kívánó laikus közönség körében is elterjedtek – legalábbis címszavakban.
Winnicott eredetileg gyermekorvos volt, és fokozatosan mélyült el a gyermekpszichológia tudományában. Gyermekorvosi praxisából kifolyólag számtalan kisebb-nagyobb gyermeket kezelt, csecsemőktől a serdülőkig, és természetszerűleg rajtuk keresztül szüleiket is; ezen hatalmas gyakorlati tapasztalatra építve alakította ki elméleti elképzeléseit.
Ebben a talán leghíresebb könyvében a képzelet, a kreativitás, a játék eredetét kutatja, a belső pszichés realitás kialakulását, és azt a köztes teret, amely a külső világot összeköti a pszichével. Ez az átmeneti tárgyak és átmeneti jelenségek világa, egy nagyon személyes és érzékeny világ, amelynek minősége sokban az egyén igen korai tapasztalataitól függ. A gyermekek ezeket az élményeiket meghatározó módon építik be személyiségükbe, későbbi viszonyulásaikba, lesznek kreatívak vagy önbizonytalanok. Meghatározó tehát ez a korai időszak, és különösen a kicsikről gondoskodók hozzáállása és válaszképessége.
Winnicott nézeteinek ismerete nélkülözhetetlen mindenki számára, aki a segítés területén dolgozik, vagy akár csak értőn és tisztességesen szeretne résztvenni abban a kölcsönösségben, amelynek az emberek általában kétféle minőségben részesei életük során: fejlődő kisgyermekként és gondoskodó szülőként.

Tartalom

Bevezetés
Átmeneti tárgyak és átmeneti jelenségek
Álom, fantáziálás és létezés. A primer disszociáció egy esete
A játszás. Egy elméleti tétel
A játszás. Kreativitás és önmagunk keresése
A kreativitás és eredete
Tárgykapcsolat és tárgyhasználat azonosulások révén
A kulturális élmény helye
A hely, ahol élünk
Az anya tükör-szerepe és a család a gyermek fejlődésében
Kölcsönösség, kereszt-azonosulással
A serdülőkori fejlődés koncepciói napjainkban és ezek haszna a felsőfokú oktatásban
Zárszó
Bibliográfia