Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Jól olvasom, jól értem

Paraméterek

Szerző Takácsné Nagy Judit
Cím Jól olvasom, jól értem
Alcím A verbális gondolkodás és szövegértelmezés gyakorlatai a magyar szólások, közmondások felhasználásával (10-18 éves tanulók számára)
Kiadó Logopédia Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 108 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 89075 1 6
Eredeti ár:
2.320 Ft

Ez a könyv a szólásokhoz és a közmondásokhoz kapcsolt változatos gyakorlataival a nyelvi gondolkodás, a szövegértelmezés csiszolását és fejlesztését szolgálja.

Leírás

A szövegértelmezés, szövegértés fejlesztése nélkülözhetetlen az eredményes tanuláshoz. A közmondások megfelelően segítik ezt, bár gyakran nehézséget okoz az értelmezésük és a megmagyarázásuk. Ez a könyv a szólásokhoz és a közmondásokhoz kapcsolt változatos gyakorlataival a nyelvi gondolkodás, a szövegértelmezés csiszolását és fejlesztését szolgálja – ám, ha értelmezni akarjuk a közmondásokat, be kell helyeznünk magunkat alkotóik észjárásába! A közmondások alkotói az évszázadokon keresztül tett megfigyeléseiket, életszabályaikat és erkölcsi ítéleteiket fogalmazták meg frappánsan, tömören, Csupán egy mondattal kifejezve. A szólások színesek, lényeget megragadók, bölcsek, szellemesek, és a számunkra is intelmeket, életelveket adnak.
A könyv feladatai olyan közmondásokat tartalmaznak, melyek nem a legismertebbek, de nem idegenek korunkban sem, és megismerésük gazdagítja a nyelvhasználatot. A tapasztalat szerint a nagyon régies közmondás eltávolít, a nagyon ismert pedig nem kihívás, nem motivál. Ezért a közmondásokat úgy válogattuk össze, hogy értelmezésük változatos feladatot nyújtson. A gyakorlatok tartalma nem szólások és közmondások felsorolásából áll, hiszen nem az a könyv célja, hogy sorba véve ezeket magyarázgassuk. A feladatok többsége izgalmas rejtvény, s ez által egyre több gyakorlat elvégzésére inspirál.
A könyv tizennégy feladatcsoportból áll. Mindegyik feladatcsoport előtt utalás olvasható az elvégzésükhöz. A hívószavak lehetővé teszik, hogy különböző gyűjteményekben (Margalits Ede: Magyar szólások és közmondások kézikönyve A-Z-ig, O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások, Mi fán terem?) keressük ki a közmondásokat vagy azok változatait. A feladatcsoportok legtöbbjénél képes ábrázolások adnak lehetőséget a további kapcsolatok keresésére. A helyes megoldások egy része megtalálható a könyv végén, a többit a megfejtőre bízzuk. A könyv gyakorlatai csiszolják a nyelvi gondolkodásunkat, kifejezőkészségünket, és ha eközben észrevétlenül megjegyeztünk néhány szólást, közmondást, akkor használjuk bátran a beszédünkben, hiszen színesebb lesz ettől!
 
 
Írta: Takácsné Nagy Judit
Lektor: Tarnai Klára

Tartalom

Bevezető
Közmondások befejezése
Közmondások és magyarázatok
Szólások jelentése, szólásmondások téma szerinti kiválasztása
Közmondások jelentése
Szólások alkotása betűkből
Közmondások párosítása
Szövegfeldolgozások
Betű- és szórejtvények
Szólások és közmondások rendezési feladatai
Betűrejtvények
Rejtvénymix
Rejtvények rovásírással
Rejtvények irányjelzésekkel
Rejtvények ábrákkal
Rejtvények ellentétes szavakkal
Közmondáskereső
Megoldások
Felhasznált irodalom