Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kádár János s.k.

Paraméterek

Szerző Szőtsné Fritz Ágnes – Banainé Balogh Katalin
Cím Kádár János s.k.
Alcím A betűkbe zárt személyiség
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 168 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9412 73 6
Eredeti ár:
1.890 Ft
1.795 Ft
Online kedvezmény: 5%

A szerzők a kézírások alapján próbálják megmutatni azt, amit sem a kortársak visszaemlékezései, sem a történeti kutatások nem tudtak feltárni: a személyiség törekvéseit, indítékait, a politikusi szerep mögött rejtőző esendő embert, Kádár Jánost.

Leírás

Kádár Jánost így búcsúztatta utóda, Grósz Károly 1989-ben: „mindannyian tanulhatunk Kádár szerénységéből, elvhűségéből, kompromisszumkészségéből, internacionalizmusából, hazafiságából...”.
Szabó Miklós történész 1996-ban ezt írta: „gyáva volt és munkakerülő ...”. Roger Gough, angol történész véleménye szerint „hétköznapi embernek tűnt. Persze a valóság sokkal összetettebb volt, Kádár valójában sokkal kegyetlenebb és hataloméhesebb volt, mint azt sokan gondolták”.
Kádár János nem könnyítette meg az utókor dolgát. Ritkán és szűkszavúan beszélt saját magáról. Mindent megtett annak érdekében is, hogy eltűntesse tevékenységének írott nyomait. Élete vége felé elindultak a történeti kutatások a volt Párttörténeti Intézetben. Ekkor telefonált az akkori igazgatónak, Huszár Istvánnak: „Huszár elvtárs, nem azért tettük oda magát, hogy hagyja, ottan mindenféle kutatók turkáljanak”.
Nos, mi „turkáltunk” a levéltárakban, s találtunk leveleket, feljegyzéseket, amiket Kádár János saját kezűleg írt. A kézírások alapján próbáltuk tehát bemutatni ennek az ellentmondásos megítélésű politikusnak a valódi arcát, hiszen a kézírás – a legszemélyesebb, legőszintébb önvallomás – megmutatja azt is, amit sem a kortársak visszaemlékezései, sem a történeti kutatások nem tudtak feltárni: a személyiség törekvéseit, indítékait, a politikusi szerep mögött rejtőző esendő embert, Kádár Jánost.
 
Írta: Szőtsné Fritz Ágnes – Banainé Balogh Katalin
Lektor: Véghné Vékony Györgyi 

Tartalom

Bevezetés
Kádár (Csermanek) János és a 20. század első felének Magyarországa 1912-1954 között
Az első kézírás grafológiai vizsgálata: „Feljegyzés Aczél Györgyről” 1954. június
Kádár (Csermanek) János kézírásából feltáruló jellemvonásai
1954. június - 1956. október közötti időszak történései és Kádár János levelei feleségének, Tamáska Máriának
A forradalom és az utána következő megtorlás kezdete - Kádár János három írása 1956. október 30. - 1956. december 23. között
Leszámolás és megbékéltetés – kézírások 1957-1964 között 1965-1987, lassú változások a világban, Magyarországon és Kádár János személyiségében – néhány dokumentum a korszakból
1988-1989, válságos idők a politikában, válság a politikus életében – levelek az út végén
Milyen is volt?
Kádár János aláírásai 1954-1988
1. függelék
2. függelék
3. függelék
4. függelék
5. függelék
Bibliográfia
Kézírások jegyzéke
Kézírások lelőhelyeinek jegyzéke
Képek jegyzéke
Grafológiai kisszótár