Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kalotaszegi legényesek

Paraméterek

Sorozat Hangszeres népzenei példatár
Szerző Virágvölgyi Márta
Cím Kalotaszegi legényesek
Alcím Magyarlóna – Kovács Simon Buráló
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2000
Terjedelem 116 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN HH31
Ár:
1.000 Ft
900 Ft
Kedvezmény: 10%

Virágvölgyi Márta munkája a színpadi és táncházi népzeneegyüttesek tudatos népzene-tanulási munkáját segíti, de a tudományos kutatás szempontjából is figyelemre méltó. A zenészek játékáról készült videofelvételek beható tanulmányozása alapján nemcsak leírja a hegedűsök bal- és jobbkéz-technikájának sajátosságait, hanem az ujjrendet, a vonóvezetést és a fekvésváltásokat is jelzi a kottákban.

Leírás

Virágvölgyi Márta munkája a színpadi és táncházi népzeneegyüttesek tudatos népzene-tanulási munkáját segíti, de a tudományos kutatás szempontjából is figyelemre méltó. A század eleji fonográfgyűjtések műszaki korlátai nem tették lehetővé a hosszabb táncfolyamatokban élő dallamvariánsok, az egymáshoz hagyományosan kapcsolódó különféle táncok zenéjének táncrendszerű rögzítését, a zenekari hangzás megörökítését, a népi hangszertechnika kérdéseinek tanulmányozását. Ugyanez érvényes a korabeli helyszíni kézi lejegyzésekre is. Kihasználva a korunk adta technikai lehetőségeket, Virágvölgyi Márta a zenészek játékáról készült videofelvételek beható tanulmányozása alapján nemcsak leírja a hegedűsök bal- és jobbkéztechnikájának sajátosságait, hanem az ujjrendet, a vonóvezetést és a fekvésváltásokat is jelzi a kottákban.

A magyarlónai Kovács Simon „Buráló” játékmódját és a Kalotaszegen legényesnek nevezett férfitánchoz kapcsolódó dallamokat bemutató füzet rövid bevezető tanulmányt is tartalmaz (társszerző Vavrinecz András), amelyben fontos adatokat találunk az adatközlőről, zenekarának összetételéről, a használt harmonizálásmódról.