Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kapus vidéki népzene

Paraméterek

Sorozat Hangszeres népzenei példatár
Szerző Virágvölgyi Márta
Cím Kapus vidéki népzene
Alcím Viski Rudolf gyalui prímás dallamai (MP3-melléklettel)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2017
Terjedelem 168 oldal
Formátum A/4, spirálozott
ISBN 979 0 9005278 5 1
Eredeti ár:
4.000 Ft
A Hangszeres Népzenei Példatár legújabb kötete egy kevéssé ismert prímás repertoárját és játékát mutatja be. Jelen kötettel az 1912-es születésű Viski Rudolf játéka válik könnyen elérhetővé, megtanulhatóvá, Virágvölgyi Márta pontos lejegyzéseivel, valamint a CD-mellékleten meghallgatható dallamválogatással.

Leírás

A Hangszeres Népzenei Példatár legújabb kötete egy kevéssé ismert prímás repertoárját és játékát mutatja be. A táncházakban a kalotaszegi zenét elsősorban a Nádas mente, a cifra Kalotaszeg zenészeinek játéka jelenti. A régiesebb hangzást megőrző Kapus vidéki bandák játéka kevésbé népszerű, holott ez is kalotaszegi muzsika, mégpedig a régebbi idők lenyomata, kisbőgővel, háromhúros kontrával, dúros harmonizálással.
Jelen kötettel az 1912-es születésű Viski Rudolf játéka válik könnyen elérhetővé, megtanulhatóvá, Virágvölgyi Márta pontos lejegyzéseivel, valamint a CD-mellékleten meghallgatható dallamválogatással. A kötetben olvashatunk a prímás életéről és játéktechnikájáról, a dallamok kíséretmódjáról, emellett a kötetben közölt dallamok szövegei és a gyűjtési adatok is megtalálhatók. Tartalmazza továbbá a gyalui prímás több olyan hajnali nóta- és szaporajátékát, amely más prímástól nem lett rögzítve.
 
Írta: Virágvölgyi Márta
Lektor: Árendás Péter