Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Karcagi kunkötések

Paraméterek

Szerző Fazekas Mihály
Cím Karcagi kunkötések
Alcím Fazekas Mihály válogatott írásai
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 588 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 556 395 1
Eredeti ár:
8.000 Ft
7.200 Ft
Online kedvezmény: 10%

A tudós néprajzos szerző, Dr. Fazekas Mihály mindegyik írásán tetten érhető az élőbeszéd közvetlensége, a kikutatott érdekességek, tények közlésének öröme, a hitelesség felelőssége, az örökölt-választott értékeinek megélése. A kötet összességében egy nagy tanyázásnak is érthető, ahol az összegyűlt szomszédok, ismerősök látogatásának talán nincs is más célja, mint a beszélgetés, de az akkor is folklórmegőrző és -közvetítő hellyé válik. 

Leírás

Olvasóként azt szeretem, ha a könyv olyan könnyen, belefeledkezősen olvasható, mint egy mese, s ráadásul még azt is érezhetem, hogy nem léhasággal töltöm az időt, hanem nagyon is tartalmas, új ismereteket oszt meg, szerzője meg választott témáinak elismert tudósa. Ez a kötet még ennél is sokkal többet ad. A tudós néprajzos szerző, Dr. Fazekas Mihály mindegyik írásán tetten érhető az élőbeszéd közvetlensége, a kikutatott érdekességek, tények közlésének öröme, a hitelesség felelőssége, az örökölt-választott értékeinek megélése. A kötet összességében egy nagy tanyázásnak is érthető, ahol az összegyűlt szomszédok, ismerősök látogatásának talán nincs is más célja, mint a beszélgetés, de az akkor is folklórmegőrző és -közvetítő hellyé válik. A szerző ugyan jeles oktatói pályát is befutott, de igazi hivatását néprajztudós muzeológusként tudta beteljesíteni. Gyűjtőként kincseit: a helyi folklór, történelem, kultúra, egyházi események beszámolóit döntően a helyi lapokban közölte.
Jelen kötet ötletadója az unokaöcs, Dr. Fazekas Sándor volt, s a család összefogott, a szerző lánya, Balláné Fazekas Ilona Tünde végigkutatta, összegyűjtötte az egész életművet – valamennyi megjelent cikket, tanulmányt, kéziratot –, amiből a mostani válogatás készült. A kötet nem hagyja, hogy Karcag és a Nagykunság dicsőségtáblája olvashatatlanná fakuljon, a közösségi tudatból kikopjon történelme, fontos eseményei, megőrzésre érdemes alakjai. Fazekas Mihály szakdolgozatát a népi táplálkozásról, doktoriját Kunmadaras juhászatáról írta. Ez a gyűjtemény meg professzori receptet ad a hit, hazaszeret, derűs világszemlélet megélésére.

 

Gondolat Kiadó, 2022.

Írta: Fazekas Mihály

Gyűjtötte, szerkesztette: Balláné Fazekas Ilona Tünde

 

Kapcsolódó témakör:

Néprajz – tanulmánykötetek

Tartalom

Előszó (Dr. Fazekas Sándor)

Bevezető (Balláné Fazekas Ilona Tünde)

Riport

Történelem

Néprajz

Egyház

Híres emberek

Ma

Zárszó (Balláné Fazekas Ilona Tünde)