Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kecsketartás

Paraméterek

Szerző Hans Späth – Otto Thume – Johann-Georg Wenzler
Cím Kecsketartás
Alcím Gondozás, ápolás – Sajtkészítés – Hústermékek
Kiadó Cser Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 164 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 278 629 2
Eredeti ár:
4.395 Ft
3.736 Ft
Online kedvezmény: 15%

A könyv tapasztalatokon és kutatásokon alapuló ismereteket közöl a kecske helyes tartásáról és gondozásáról, és nem utolsó sorban a megfelelő fajta kiválasztásáról. Szakszerű tanácsokat kapunk a kecskehús feldolgozásáról, és az egyre kedveltebb, élettanilag nagyon értékes kecskesajt készítését is elsajátíthatjuk. 

Leírás

A könyv tapasztalatokon és kutatásokon alapuló ismereteket közöl a kecske helyes tartásáról és gondozásáról, és nem utolsó sorban a megfelelő fajta kiválasztásáról. Szakszerű tanácsokat kapunk a kecskehús feldolgozásáról, és az egyre kedveltebb, élettanilag nagyon értékes kecskesajt készítését is elsajátíthatjuk. Részletesen megtudhatunk mindent az egyre kedveltebb kis állatról: a fajta kiválasztása, az állat tartása, húsának és tejének feldolgozása, valamint a sajt készítése.

 

 

Cser Kiadó, 2020.
Írta: Hans Späth – Otto Thume – Johann-Georg Wenzler

Fordította: dr. Szüle Dénes

Lektor: dr. Póti Péter okl. agrármérnök, Abayné dr. Hamar Enikő okl. agrármérnök, dr. Baranyi Béla állatorvos

Tartalom

Előszó

A kecsketartás feltételei

Ismerjük meg a kecskék tulajdonságait

Az alkalmas istálló

A megfelelő táplálék

Gazdaságossági megfontolások

A kecsketartás története

Származásuk

A kecske háziasítása

Kecskék a mitológiában és a vallásban

Kecsketartás Németországban

Kecskék a táj gondozásában

Kecsketartás a világon

Kecskefajták Európában

Németországi kecskefajták

Svájci kecskefajták

Francia kecskefajták

Ausztriai kecskefajták

Magyar kecskefajta

Gyakorlati kecsketenyésztés

Jelölési előírások

Állomány-nyilvántartási napló

Kecskék/juhok szállítása

Tenyésztési eljárások

Tenyészkiválasztás

A tenyésztésszervezés rendszere a kecsketenyésztésben

Törzskönyvezett tenyésztés

Kiállítások

A kecskebakok bírálata

A kecske teljesítményei

Szaporaság

Laktációs teljesítmény

A hústermelés értékmérői

Szaporítás és felnevelés

Ivarzás és pároztatás

Vemhesség

Az ellés

A gidák felnevelése

Szarvalt kecskék és szarvatlan állatok

Körömápolás

Bőrápolás

Tartási módok

Istállózótartás

Legelőn tartás

Kecskék más állatokkal együtt

A kecskeistálló

Helyszükséglet és tervezés

Új épület

Meglévő épület átalakítása

Kötetlen tartású istálló és kifutó

Ablakok

Etetőrácsok, jászlak, vályúk

Vízellátás

Fejőállás

Ellető- és gidanevelő bokszok

Trágyakihordás és almozás

A takarmány előállítása

Takarmánytermelés

Bőrápolás

Trágyázás

A széna betakarítása

A takarmány vásárlása

Takarmányozás

Emésztés

A takarmányok és azok elfogyasztott mennyisége

Vízszükséglet

A takarmányok értékelése

A kecskék takarmányszükséglete

A tenyészbak takarmányozása

A tenyészgidák takarmányozása

A kecskék egészségvédelme és betegségeik

A betegség jelei

Elsősegélycsomag az istállóban

Külső élősködők

Belső élősködők (endoparaziták)

Felfúvódás

Brucellózis

CAE vírus okozta megbetegedés (Caprine-Arthritis-Encephalitis)

Hasmenés

Bélfertőzés (enterotoxémia)

Tőgybetegségek

Méhelőesés

Felső légúti megbetegedések, nátha

Varas szájfájás

Liszteriózis

Ellési bénulás (tejláz)

Büdössántasár

Köldök- és ízületi gyulladás

A méhlepény visszatartása

Bendőacidózis

Pasztörellózis

Járványos nyirokcsomó-gyulladás (Caseous lymphadenitis, CLA)

Hüvelyelőesés

Álvemhesség

Önszopás

Vemhességi toxémia (ketózis)

Felfúvódás (a tej emésztésének zavara)

Floppy-kid-szindróma

Gümőkór

Vetélés

Vitaminhiány

Merevgörcs (tetanusz)

Száj- és körömfájás

Az állati tetemek kezelése

Az állatok szállítása

Tejtermelés

Kecsketőgy és tejképződés

Fejés

A tej kezelése

Tej és tejtermékek

A tej összetevői

Savanyított tejtermékek

Kecskevaj

Kecskesajt

Sajtkészítés saját kezűleg

Sajtfajták

Hústermékek

A vágás

A hús feldolgozása

Húsféleségek

Néhány kecskehúsrecept

Az irha értékesítése

A cserzés előkészítése

Irodalomjegyzék

A képek forrása