Kecsketartás
Paraméterek
Szerző | Hans Späth – Otto Thume – Johann-Georg Wenzler |
Cím | Kecsketartás |
Alcím | Gondozás, ápolás – Sajtkészítés – Hústermékek |
Kiadó | Cser Kiadó |
Kiadás éve | 2020 |
Terjedelem | 164 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 278 629 2 |
A könyv tapasztalatokon és kutatásokon alapuló ismereteket közöl a kecske helyes tartásáról és gondozásáról, és nem utolsó sorban a megfelelő fajta kiválasztásáról. Szakszerű tanácsokat kapunk a kecskehús feldolgozásáról, és az egyre kedveltebb, élettanilag nagyon értékes kecskesajt készítését is elsajátíthatjuk. |
|
|
Leírás
A könyv tapasztalatokon és kutatásokon alapuló ismereteket közöl a kecske helyes tartásáról és gondozásáról, és nem utolsó sorban a megfelelő fajta kiválasztásáról. Szakszerű tanácsokat kapunk a kecskehús feldolgozásáról, és az egyre kedveltebb, élettanilag nagyon értékes kecskesajt készítését is elsajátíthatjuk. Részletesen megtudhatunk mindent az egyre kedveltebb kis állatról: a fajta kiválasztása, az állat tartása, húsának és tejének feldolgozása, valamint a sajt készítése.
Cser Kiadó, 2020.
Írta: Hans Späth – Otto Thume – Johann-Georg Wenzler
Fordította: dr. Szüle Dénes
Lektor: dr. Póti Péter okl. agrármérnök, Abayné dr. Hamar Enikő okl. agrármérnök, dr. Baranyi Béla állatorvos
Tartalom
Előszó
A kecsketartás feltételei
Ismerjük meg a kecskék tulajdonságait
Az alkalmas istálló
A megfelelő táplálék
Gazdaságossági megfontolások
A kecsketartás története
Származásuk
A kecske háziasítása
Kecskék a mitológiában és a vallásban
Kecsketartás Németországban
Kecskék a táj gondozásában
Kecsketartás a világon
Kecskefajták Európában
Németországi kecskefajták
Svájci kecskefajták
Francia kecskefajták
Ausztriai kecskefajták
Magyar kecskefajta
Gyakorlati kecsketenyésztés
Jelölési előírások
Állomány-nyilvántartási napló
Kecskék/juhok szállítása
Tenyésztési eljárások
Tenyészkiválasztás
A tenyésztésszervezés rendszere a kecsketenyésztésben
Törzskönyvezett tenyésztés
Kiállítások
A kecskebakok bírálata
A kecske teljesítményei
Szaporaság
Laktációs teljesítmény
A hústermelés értékmérői
Szaporítás és felnevelés
Ivarzás és pároztatás
Vemhesség
Az ellés
A gidák felnevelése
Szarvalt kecskék és szarvatlan állatok
Körömápolás
Bőrápolás
Tartási módok
Istállózótartás
Legelőn tartás
Kecskék más állatokkal együtt
A kecskeistálló
Helyszükséglet és tervezés
Új épület
Meglévő épület átalakítása
Kötetlen tartású istálló és kifutó
Ablakok
Etetőrácsok, jászlak, vályúk
Vízellátás
Fejőállás
Ellető- és gidanevelő bokszok
Trágyakihordás és almozás
A takarmány előállítása
Takarmánytermelés
Bőrápolás
Trágyázás
A széna betakarítása
A takarmány vásárlása
Takarmányozás
Emésztés
A takarmányok és azok elfogyasztott mennyisége
Vízszükséglet
A takarmányok értékelése
A kecskék takarmányszükséglete
A tenyészbak takarmányozása
A tenyészgidák takarmányozása
A kecskék egészségvédelme és betegségeik
A betegség jelei
Elsősegélycsomag az istállóban
Külső élősködők
Belső élősködők (endoparaziták)
Felfúvódás
Brucellózis
CAE vírus okozta megbetegedés (Caprine-Arthritis-Encephalitis)
Hasmenés
Bélfertőzés (enterotoxémia)
Tőgybetegségek
Méhelőesés
Felső légúti megbetegedések, nátha
Varas szájfájás
Liszteriózis
Ellési bénulás (tejláz)
Büdössántasár
Köldök- és ízületi gyulladás
A méhlepény visszatartása
Bendőacidózis
Pasztörellózis
Járványos nyirokcsomó-gyulladás (Caseous lymphadenitis, CLA)
Hüvelyelőesés
Álvemhesség
Önszopás
Vemhességi toxémia (ketózis)
Felfúvódás (a tej emésztésének zavara)
Floppy-kid-szindróma
Gümőkór
Vetélés
Vitaminhiány
Merevgörcs (tetanusz)
Száj- és körömfájás
Az állati tetemek kezelése
Az állatok szállítása
Tejtermelés
Kecsketőgy és tejképződés
Fejés
A tej kezelése
Tej és tejtermékek
A tej összetevői
Savanyított tejtermékek
Kecskevaj
Kecskesajt
Sajtkészítés saját kezűleg
Sajtfajták
Hústermékek
A vágás
A hús feldolgozása
Húsféleségek
Néhány kecskehúsrecept
Az irha értékesítése
A cserzés előkészítése
Irodalomjegyzék
A képek forrása