Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kerek egy esztendő - nyár

Paraméterek

Sorozat Kerek egy esztendő
Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Kerek egy esztendő – nyár
Alcím Komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben (2., átdolgozott, bővített kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 304 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 57 0
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 20%

Kerek egy esztendő című sorozatunk nyári kötete a nyár szépségeit, változatosságát, természeti csodáit, állat- és növényvilágát, a jellegzetes kerti- és mezőgazdasági munkákat, az érlelődő gyümölcsöket, a nyaralás és a szünidő vidámságát mutatja be.

Leírás

Kerek egy esztendő című sorozatunk nyári kötete a nyár szépségeit, változatosságát, természeti csodáit, állat- és növényvilágát, a jellegzetes kerti- és mezőgazdasági munkákat, az érlelődő gyümölcsöket, a nyaralás és a szünidő vidámságát mutatja be az óvónők, tanítók, szülők, és általuk a gyerekek számára. A nyári néphagyományok, időjóslások, hiedelmek, népköltészeti alkotások elősegítik a haza és szülőföld tiszteletét, szeretetét, a hazafias érzéseket.
Nem titkolt célunk, hogy azokat a jeles-, illetve hagyományőrző napokat domborítsuk ki jobban, amelyekről általában kevesebb szó esik. Így hát könyvünkben olvashatnak például a Dániel napi viharokról, vagy a Mária napi gyógynövénygyűjtésről is. Mint a sorozat korábbi köteteiben, most is kiemelt helyet kap a havonta megtartott egészséghét és a hozzá kapcsolódó játékos mozgásfejlesztés

Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunk az elmúlt években szinte nélkülözhetetlen segítőtársa lett a magyarországi és határon túli óvodapedagógusoknak. Ennek a sorozatnak az új, színes, átdolgozott, kibővített kiadását indítjuk most útjára. A kötetek szerzői gyakorlott óvodapedagógusok és fejlesztőpedagógusok – 30 éve dolgoznak óvónőként és egy évtizede fejlesztőpedagógusként is –, akik a számukra jól bevált és kipróbált tevékenységeket, ötleteket osztják meg óvodapedagógus kollégáikkal, hogy az év folyamán egyszerűbb legyen a felkészülés egy-egy témahétre, és a gyerekek – a pedagógusaik segítségével – játékosan ismerkedhessenek meg az őket körülvevő világgal. Munkájukat ajánljuk mindenkinek, akinek könnyebb úgy dolgozni, hogy minden óvodai témához kész ötlettárból válogathat, és mindent megtalál egy helyen. A négy évszakra készült négy kötet fejezetei az óvodai környezeti témák köré épülnek, az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának megfelelően. A környezeti témák követik az évszakokat, felölelik a jeles napokat, a néphagyományokat. Az évszakokon belül minden hónap kalendáriummal kezdődik, ezt követően az aktuális hónaphoz kapcsolódó megfigyelési lehetőségeket, az óvodában egy hónapon át megvalósítható ötleteket mutatja be, majd a hónap mindig egészségmegőrző héttel zárul.

Az őszi, téli, tavaszi és nyári témákat feldolgozó könyvek sorát két új kiadvány egészíti ki. Az évszakos kötetek felépítését követő szerkesztésben jelenik meg a Kerek egy esztendő – gyermekirodalom (Tematikus bibliográfia és szöveggyűjtemény a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez) című részletes gyermekirodalmi bibliográfiával bővített szemelvénygyűjtemény.

Ugyancsak az évszakos kötetek szerkezetét követi a Kerek egy esztendő – adattár (Tematikus adattár és tudásbázis a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez) című kisenciklopédia, amely lexikális ismeretekkel segíti az óvodapedagógusokat az óvodai környezeti nevelés témaköreinek feldolgozásában.

E két utóbbi kiadványban jelöljük, hogy az évszakos kötetek mely fejezetéhez tartozik egy-egy információ, szócikk vagy szemelvény. Természetesen az évszakos kötetekben is minden témánál utalunk arra, hogy mikor célszerű az adattár használata. Az évszakos kötetek minden fejezetében található irodalmi ajánló, az itt felsorolt irodalmi művek közül színesen kiemelve jelezzük, hogy mely művek teljes szövege található meg a szemelvénygyűjteményben, számtalan további – az adott témához kapcsolódó – irodalmi alkotással és bibliográfiai adattal együtt. Mindkét kötet használatát részletes cím- és tárgymutató segíti.

Bízunk abban, hogy a formájában is megújult könyvsorozat – kiegészülve a két új kötettel – az első kiadáshoz hasonlóan hasznos munkatársa lesz minden óvodapedagógusnak a gyakorlati munkában, és segítséget jelent az óvodás- és kisiskoláskorú gyermeket nevelő szülőknek.

 

Flaccus Kiadó, 2021.

Kerek egy esztendő-sorozat

Írta: Lukács Józsefné – Ferencz Éva

 

Kapcsolódó témakörök:

Óvodai nevelés - nyár

Kerek egy esztendő–sorozat

Ősztől őszig–sorozat

Mesés mozgás–sorozat

Tartalom

Előszó
Június itt van, itt, a madarak hirdetik…
Kalendárium
Megfigyelések júniusban
Kirándulások a nyári erdőbe, az óvodai év végén
Madárdaltól zeng az erdő
Kirándulások a mezőre
Kirándulások a tanyára
Egészséghét, lelki egészség – „A mese ereje”
Környezetvédelmi Világnap
Medárd-napi időjóslás
Barnabás-napi népszokások
Margit-napi hagyományok
Június 21. A csillagászati nyár kezdete
Szent Iván-napi hagyományok
Péter, Pál napja – az aratás kezdete
Júliusban nagy a meleg, pancsolni és úszni lehet…
Kalendárium
Megfigyelések júliusban
Nyári időjárás a népszokások tükrében
Margit-napi zivatar
Illés napja az óvodában
Dániel-napi villámok
Jakab-napi szélvihar
Anna-napi munkák
Nyári öltözködés
Kerti nyári virágok
A nyár gyümölcsei
Zöldségfélék nyáron
Nyári élet az óvoda udvarán
Tengerparti nyaralás
Egészséghét – „Óh, mely sok hal terem az nagy Balatonba…”
Augusztus a nyár utója, útra készül már a gólya…
Kalendárium
Megfigyelések augusztusban
Kertek, mezők, rétek állatvilága
Élet a vízben és a vízparton
Augusztus 10. Lőrinc-napi jóslások
Augusztus 15. Nagyboldogasszony-napi gyógynövénygyűjtés
Augusztus 20. Államalapító Szent István és az új kenyér ünnepe
Egészséghét: A búza és más gabonamagvak hete – „Érik a gabona, melegek a napok, hétfőn virradóra aratásba kapok”
Felhasznált és javasolt szakirodalom