Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kerek egy esztendő - tavasz

Paraméterek

Sorozat Kerek egy esztendő
Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Kerek egy esztendő – tavasz
Alcím Komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben (2., átdolgozott, bővített kiadás)
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 304 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 54 9
Eredeti ár:
4.800 Ft
3.840 Ft
Online kedvezmény: 20%

Kerek egy esztendő című évszakalapú módszertani sorozatunk tavaszi kötete – a gyakorlatban kipróbált, jól bevált tevékenységek ötlettára – nélkülözhetetlen szakmai adatbázis a környezeti nevelés komplex céljait és követelményeit magas szinten megvalósítani kívánó óvodapedagógusok számára.

Leírás

Négy részből álló, évszakalapú, környezet-módszertani sorozatunk harmadik kötete a tavaszi témaköröket dolgozza fel. Mint minden évszaknál, itt is a legfontosabb a közvetlen ismerkedés az évszakra jellemző jegyekkel. A tavaszi időtervből jól látható, milyen óvodai témákat ölel fel a könyv. A természetes tavaszi környezetben – játszva az udvaron, sétálva a szabadban – észlelik a gyerekek a tavasz első jeleit: hosszabbodnak a napok, egyre erősebben süt a nap. Később megismerkedünk a növények és állatok tavaszi életével: megszínesedik a világ, a fák rügyeznek, majd virágba borulnak, a virágok kinyílnak. Az állatok is felébrednek téli álmukból. Előbújnak az áttelelő rovarok, megjelennek a békák és a párt kereső madarak. A költöző madarak visszatérnek a melegebb országokból és fészket építenek, lerakják a tojásaikat. Végül az emberek életéről is szót ejtünk: egyre több időt töltünk a szabadban, hisz a nappalok hosszabbak és melegebbek. Megkezdődnek a kerti munkák, facsemetéket ültetnek, magokat vetnek. Az első tavaszi napsugarak a gyerekeket is kicsalogatják a természetbe. Az említett környezeti témák mellett nagy figyelmet fordítunk a mozgásra is. Minden fejezetben kitérünk erre. A hónapokat lezáró egészséghetek után mindig játékos mozgásfejlesztést is javaslunk, a gyerekek legnagyobb örömére. Reméljük, hogy az olvasók ebben a gyűjteményben is megtalálják azokat az ötleteket, amelyek megkönnyítik a heti felkészülést és a napi munkát egyaránt!

 

Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunk az elmúlt években szinte nélkülözhetetlen segítőtársa lett a magyarországi és határon túli óvodapedagógusoknak. Ennek a sorozatnak az új, színes, átdolgozott, kibővített kiadását indítjuk most útjára. A kötetek szerzői gyakorlott óvodapedagógusok és fejlesztőpedagógusok – 30 éve dolgoznak óvónőként és egy évtizede fejlesztőpedagógusként is –, akik a számukra jól bevált és kipróbált tevékenységeket, ötleteket osztják meg óvodapedagógus kollégáikkal, hogy az év folyamán egyszerűbb legyen a felkészülés egy-egy témahétre, és a gyerekek – a pedagógusaik segítségével – játékosan ismerkedhessenek meg az őket körülvevő világgal. Munkájukat ajánljuk mindenkinek, akinek könnyebb úgy dolgozni, hogy minden óvodai témához kész ötlettárból válogathat, és mindent megtalál egy helyen. A négy évszakra készült négy kötet fejezetei az óvodai környezeti témák köré épülnek, az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának megfelelően. A környezeti témák követik az évszakokat, felölelik a jeles napokat, a néphagyományokat. Az évszakokon belül minden hónap kalendáriummal kezdődik, ezt követően az aktuális hónaphoz kapcsolódó megfigyelési lehetőségeket, az óvodában egy hónapon át megvalósítható ötleteket mutatja be, majd a hónap mindig egészségmegőrző héttel zárul.

Az őszi, téli, tavaszi és nyári témákat feldolgozó könyvek sorát két új kiadvány egészíti ki. Az évszakos kötetek felépítését követő szerkesztésben jelenik meg a Kerek egy esztendő – gyermekirodalom (Tematikus bibliográfia és szöveggyűjtemény a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez) című részletes gyermekirodalmi bibliográfiával bővített szemelvénygyűjtemény.

Ugyancsak az évszakos kötetek szerkezetét követi a Kerek egy esztendő – adattár (Tematikus adattár és tudásbázis a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez) című kisenciklopédia, amely lexikális ismeretekkel segíti az óvodapedagógusokat az óvodai környezeti nevelés témaköreinek feldolgozásában.

E két utóbbi kiadványban jelöljük, hogy az évszakos kötetek mely fejezetéhez tartozik egy-egy információ, szócikk vagy szemelvény. Természetesen az évszakos kötetekben is minden témánál utalunk arra, hogy mikor célszerű az adattár használata. Az évszakos kötetek minden fejezetében található irodalmi ajánló, az itt felsorolt irodalmi művek közül színesen kiemelve jelezzük, hogy mely művek teljes szövege található meg a szemelvénygyűjteményben, számtalan további – az adott témához kapcsolódó – irodalmi alkotással és bibliográfiai adattal együtt. Mindkét kötet használatát részletes cím- és tárgymutató segíti.

Bízunk abban, hogy a formájában is megújult könyvsorozat – kiegészülve a két új kötettel – az első kiadáshoz hasonlóan hasznos munkatársa lesz minden óvodapedagógusnak a gyakorlati munkában, és segítséget jelent az óvodás- és kisiskoláskorú gyermeket nevelő szülőknek.

 

Flaccus Kiadó, 2024.

Kerek egy esztendő-sorozat

Írta: Lukács Józsefné – Ferencz Éva

 

Kapcsolódó témakörök:

Óvodapedagógia - Tavasz

Kerek egy esztendő–sorozat

Ősztől őszig–sorozat

Mesés mozgás–sorozat

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz

Előszó

Tavaszi időterv

Márciusi napsugár, melegszik már a határ…

Kalendárium

1. Megfigyelések márciusban

2. A „tél temetése” – kiszézés

3. Március 8. Nemzetközi nőnap

4. Kora tavaszi virágok

5. Március 12. Gergely napja

6. Március 15. Nemzeti ünnep

7. Ez itt az én hazám!

8. Beköszönt a csillagászati tavasz: Sándor, József, Benedek, a három „meleghozó”

9. Hazatérő madaraink: gólya, fecske

10. Március 22. A Víz Világnapja

11. Egészséghét: „Víz, víz, tiszta víz…”

12. Közlekedés a vízen

13. Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja – tavaszi kerti munkálatok

Április, április, rügyet nyit a jázmin is…

Kalendárium

14. Megfigyelések áprilisban

15. Április 1. „Bolondok napja”

16. A „bolondos” áprilisi időjárás jellemzői

17. A Húsvét-heti jeles napok

18. Április 22. A Föld Napja

19. Közlekedés a szárazföldön

20. Közlekedés a levegőben

21. Április 24. Szent György napja

22. Egészséghét: „Erő, izom, tejet iszom!”

Május, mosolygó, békák torkát megoldó…

Kalendárium

23. Megfigyelések májusban

24. Május 1. az óvodában

25. Anyák napja

26. Május 4. Flórián napja

27. Május 10. Madarak és Fák Napja

28. Zöldségfélék a májusi fagyok idején

29. Tavaszi gyümölcsök

30. Tavaszi virágok

31. Kertek, mezők, rétek állatvilága Orbán nap körül

32. Egészséghét: „Méz, méz, méz, termett méz…”

33. Pünkösdi hagyományok

34. Gyermeknap az óvodában

Felhasznált és javasolt szakirodalom

Kapcsolódó kiadványok