Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Készüljünk az érettségi vizsgára földrajzból

Paraméterek

Szerző Ütőné Visi Judit
Cím Készüljünk az érettségi vizsgára földrajzból
Alcím Feladatgyűjtemény megoldásokkal (közép- és emelt szint)
Kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Kiadás éve 2017
Terjedelem 200 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 19 7221 4
Ár:
2.080 Ft
1.976 Ft
Kedvezmény: 5%

A feladatok nem csak az ismeretek ellenőrzését segítik, hanem hozzájárulnak a tanulók földrajzi gondolkodásának, problémamegoldó képességének fejlesztéséhez.

Leírás

Az elmúlt években napvilágot látott tantárgyi programokban jól nyomon követhető a földrajztanítás tartalmi és szemléletbeli megújulása. A korábbiaknál hangsúlyosabbá vált a tanulói tevékenykedtetés és a tanulók földrajzi képességeinek fejlesztése. Emellett a diákok által szívesen választott földrajz érettségire történő felkészítés mindig új feladatok elé állítja a szaktanárokat és a tanulókat egyaránt. Ezeket a kihívásokat figyelembe véve állította össze a szerző néhány évvel ezelőtt a középiskolások számára készített feladatgyűjteményt. A mostani kötet ennek, ez elmúlt évek tanári és vizsgáztatói tapasztalatait felhasználó, kiegészített változata. A kiegészítéssel az volt a cél, hogy a feladatgyűjtemény tartalmi és szemléleti szempontból még jobban megfeleljen a megújuló földrajzoktatás igényeinek. A feladatok nem csak az ismeretek ellenőrzését segítik, hanem hozzájárulnak a tanulók földrajzi gondolkodásának, problémamegoldó képességének fejlesztéséhez. Olyan segédanyagot igyekeztünk összeállítani, amely sokoldalúan felhasználható, jól kiegészítheti a tanórai munkát, amely alkalmas a tanulói ismeretek és készségek ellenőrzésére, de sikerrel alkalmazható az összefoglaló, rendszerező foglalkozások során is.
A feladatok között a hagyományos feladattípusokon kívül számos különböző nehézségű, az ismeretek alkalmazását igénylő ábra- és adatelemzés, problémamegoldó, illetve szövegértési feladat is található. Ezek nemcsak a tananyag elsajátításának ellenőrzését, hanem a kétszintű érettségi vizsgára való felkészülést is szolgálják. Az átlagosnál nehezebb, a könyvben külön is jelölt feladatok segítik a differenciált tanulói képességfejlesztést, és emellett önálló búvárkodásra ösztönöznek.
Bízunk abban, hogy a feladatgyűjtemény sikerrel használható a különböző tantárgyi versenyekre történő felkészítés, felkészülés során is. Nem titkolt célunk, hogy az újabb feladattípusok bemutatásával ötleteket adjunk a kollégáknak is az önálló, a helyi igényeknek megfelelő feladatok készítéséhez. Reméljük, hogy a feladatgyűjtemény hasznos segítség lehet a tanórai és a tanórán kívüli munkában, az érettségire, a sikeres továbbtanulásra történő felkészülésben. A hétköznapi életből vett fel adatokkal pedig reméljük, hozzájárulhat ahhoz, hogy a diákok felismerjék és megértsék a földrajzi ismeretek fontosságát a világ megismerésében. 
 
Lektor: Gábris Gyula

Tartalom

Bevezető
Helyünk a világegyetemben
1. Kozmikus környezetünk
2. A Föld mint égitest
3. Környezetünk ábrázolása
Természetföldrajz
4. A kőzetburok
5. A légkör
6. A vízburok
7. A földrajzi övezetesség
Társadalomföldrajz
8. Népesség- és településföldrajz
9. A világ változó társadalmi-gazdasági képe
10. Kontinensek, régiók, országok földrajza
Globális problémák
11. Napjaink globális problémái. Védett környezeti értékeink
Szóbeli érettségi vizsga
Általános tudnivalók
Középszintű mintatételek és részletes értékelési útmutatók
Emelt szintű szóbeli vizsga
Emelt szintű mintatételek és részletes értékelési útmutatók
A vizsgakövetelményekhez kapcsolódó topográfiai fogalmak