Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kézikönyv a projektszemléletű óvodai életről

Paraméterek

Sorozat A gyermek mindenek felett álló érdekében
Szerző Körmöci Katalin
Cím Kézikönyv a projektszemléletű óvodai életről
Kiadó Sprint Kiadó - Óvodai Nevelés
Kiadás éve 2012
Terjedelem 76 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 89557 0 8
Ár:
1.450 Ft

A projektmódszer az óvodai nevelésben bármilyen csoportszervezésben alkalmazható, és nem kötődik életkorhoz. A könyv a projektmódszerrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók összefoglalására törekszik.

Leírás

A gyermek gyermeki mivoltának tisztelete vezette azokat, akik át akarták menteni az intézményes oktatásba azoknak a korábbi időszakoknak a pedagógiai törekvéseit, tevékenységeit, amelyek a tanulás, valamint a tudásszerzés lényeges elemei, segítői voltak. Vallották, hogy a pedagógus tudásának szóbeli átadása kevéssé értelmes lépése a gyermeki ismeretszerzésnek, különösen, ha nincs tudomásunk arról, mit tudnak, és képesek-e a nyújtott ismeret befogadására. A projekt – mint a tanulásszervezés egyik módja – a múlt századelő gyermekbarát pedagógusi elképzeléseiből táplálkozik. John Dewey (1859-1952) pragmatista filozófus – a reformpedagógia egyik elméleti megalapozója – írásaiból tudjuk, hogy a gyermek közvetlen tapasztalását tekintette örömteli tanulási tevékenységnek. Csak a tapasztaláson alapuló gondolkodást tartotta értelmesnek. De nemcsak az egyszerű tapasztalást, ha nem annak cselekvésbe ágyazott feldolgozását is szükségesnek vélte.
Továbbá:
- a központi gondolata a gyermekből, a gyermek gondolkodásából és érzelmi igényéből való kiindulás, és
- egy olyan valóságos élethelyzet vagy egy olyan komplex feladat problémájának megoldását szervezték meg, amelyek a gyermekeket a belátható és megfogható eredmény eleven örömével ajándékozta meg.
A téma aktuális, hiszen a projekttanulás-szervezési mód jelenleg már az óvodai nevelésnek is részévé vált. Miért? Mert:
- korszerű,
- demokratikus,
- a személyiség önkibontakozását inspirálja,
- az életre nyitott egyén fejlődését segíti elő, illetve alapozza meg,
- szemléletében gyermekközpontú
A projektmódszer az óvodai nevelésben bármilyen csoportszervezésben alkalmazható, és nem kötődik életkorhoz. A könyvben a projektmódszerről a legfontosabb tudnivalók összefoglalására törekszem, és igazítom mindezt az óvodai nevelés folyamatához. Eközben néhány projektterv tervezésére is vállalkozom, amelyek kipróbálásra inspirálják a kedves kollégát. A terveket egyfajta ajánlatként adom közre. De az ajánlott tervek megvalósulása természetesen minden gyermekcsoportban más és más lesz, mivel más érdekli a gyermekeket, más és más meglévő tapasztalattal rendelkeznek, valamint a gyermekek választása és ötletei befolyásolják, gazdagítják azt. Az ajánlatok közül több már megvalósult valamely gyermekcsoportban, olyanok is akadnak, amelyek valamely tanfolyamom alatt a kollégák csoportmunkájának eredményei (ezekre hivatkozom majd), és olyanok is, amelyek fiktív csoportra terveződtek, mindössze a gyermeki sajátosságok vezérelték. Ezért ezek inkább minták, lehetőségek, inspirációk a projekttervezéshez, és nem kész csoportokra alkalmazható tervek, de ötletadásra igen jól szolgálnak.
A könyv kifejtése során felhasználtam az ország sok-sok óvodájában, továbbképzéseken megtartott gyakorlatcentrikus előadásaimat, a résztvevő kollégák csoportokban dolgozott közös munkáit is. Ezeket a tapasztalataimat is megosztom a könyv olvasóival. Ezek a tapasztalataim egyre bővülnek, miközben ebbéli tudatosságom és elfogadásom egyre mélyebbé válik.
 
A szerző
 
Írta: Körmöci Katalin

Tartalom

I. Bevezetés
II. A téma aktualitása
1. Az óvodai nevelés célja
2. A legfőbb nevelési értékünk
III. Az óvodás gyermek tanulásának sajátosságai
IV. A projektmódszer és tervezése
1. A projekt fogalma
2. A projektmódszernek néhány fontos és más tanulási módszertől megkülönböztető jegye
3. A projektek fajtái
4. A projekt tervezésének dimenziói
4.1. Éves projekt tervezése
4.2. Egy konkrét projekttéma megtervezése
4.3. Egy konkrét projekt egy tevékenységének megtervezése
5. A megvalósult projekttéma közzététele
6. A projekt értékelése
V. A projektmódszer előnye
VI. Egy kihívás élménye
VII. Szakirodalom
VIII. Mellékletek