Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kihalt nyelvek, eltűnt népek

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Kicsi Sándor András
Cím Kihalt nyelvek, eltűnt népek
Alcím 100 nyelv halála
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 133 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7094 31 6
Eredeti ár:
2.990 Ft
2.541 Ft
Online kedvezmény: 15%

A könyv 100 kihalt nyelvet ír le. A kötetben ismertetett eltűnt népek és nyelvek között vannak a történelmi tanulmányok miatt sokak számára ismerősen csengők is: akkád, avar, besenyő, dák, etruszk, gót, hun, jász, kun, latin, ószláv, sumer, szanszkrit, vandál.

Leírás

A történelem forgószínpadáról időre időről népek tűnnek el, hogy új népcsoportoknak adják át a helyüket. Az eltűnt néppel együtt majdnem mindig a nyelve is kihal. Néhány esetben a meghódított nép nyelvcserével átveszi a győz­tesek nyelvét, elfeledve sajátját. Korunkban már nem a nagy csatákkal győzedel­meskedő birodalmak, hanem a világunkat átfogó globalizáció veszélyezteti a kisebb nyelveket.
A Kihalt nyelvek, eltűnt népek című könyv 100 kihalt nyelvet ír le. A kötetben ismertetett eltűnt népek és nyelvek között vannak a történelmi tanulmányok miatt sokak számára ismerősen csengők is: akkád, avar, besenyő, dák, etruszk, gót, hun, jász, kun, latin, ószláv, sumer, szanszkrit, vandál. Megtaláljuk jó néhány olyan kihalt nyelvnek is a bemutatását, melyekkel sokan most találkoznak először, hiszen valamikori beszélőik vagy Európától távol éltek, vagy nem voltak a világtörténelem fontos szereplői.
A kötet végén földrészenkénti mutató található, amelyből megtudjuk, az ismertetett kihalt nyelvek közül hány található az egyes kontinenseken: Afrika 5, Amerika 6, Ausztrália–Óceánia 1, Ázsia 49, Európa 39. A Földközi-tenger térségében zajló nagy történelmi mozgások következtében kihalt népek lakóhelyét térkép illusztrálja.
 
Lektor: Janurik Tamás