Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kína és szomszédai

Paraméterek

Szerző Michael Tai
Cím Kína és szomszédai
Alcím Ázsiai diplomácia az ókortól napjainkig
Kiadó Pallas Athéné Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 232 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5884 71 9
Eredeti ár:
3.499 Ft
3.149 Ft
Online kedvezmény: 10%

Mit jelent Kína felemelkedése a nemzetközi politikai-gazdasági rendszer szempontjából? Kína vajon felelősségteljes szereplő? A békét és a prosperitást fogja erősíteni, vagy saját érdekeit követi mások rovására? Jóindulatú óriás, vagy önfejű zavarkeltő? E gazdag történeti kutatásban Michael Tai, a Cambridge Egyetem óraadója és tudományos munkatársa próbál választ adni a fenti kérdésekre.

Leírás

Kína évszázadokon keresztül magabiztosan töltötte be Ázsia kulturális, gazdasági és politikai vezető hatalmának szerepét. Új keletű előretörésével kapcsolatban azonban aggodalmak, sőt bizonyos helyeken félelmek tapasztalhatók. Mit jelent Kína felemelkedése a nemzetközi politikai-gazdasági rendszer szempontjából? Kína vajon felelősségteljes szereplő? A békét és a prosperitást fogja erősíteni, vagy saját érdekeit követi mások rovására? Jóindulatú óriás, vagy önfejű zavarkeltő? Sehol sem olyan égetők ezek a kérdések, mint a csendes-óceáni térségben, ahol Kína tengeri szomszédainak egyre inkább szembe kell nézniük a felemelkedő hatalom növekvő területi igényeivel és az ebből fakadó kihívásokkal.

E gazdag történeti kutatásban Michael Tai, a Cambridge Egyetem óraadója és tudományos munkatársa próbál választ adni a fenti kérdésekre. Kína és Ázsia több ezer éves történelmének áttekintése alapján a kötet különös hangsúlyt fektet Kína és az egyes szomszédai – Japán, Vietnam, Fülöp-szigetek és Malajzia – közötti kapcsolatok természetének és változásának feltárására. Bár a csendes-óceáni területeket övező viták nagy figyelmet kaptak az elmúlt időszakban, nagyon kevés vizsgálat vette figyelembe e feszültségek tágabb történelmi kontextusát. A jelen kötet azonban nemcsak ebből a szempontból hiánypótló, hanem hasznos adalékot nyújt Kelet-Ázsia geopolitikájának megértéséhez is.

 

Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020.

Írta: Michael Tai

Fordította: Hajdu András

Lektor: dr. Rohonyi András

 

Kapcsolódó témakör:

Kínai nyelv és kultúra

Tartalom

Köszönetnyilvánítás

1. fejezet – Bevezetés: Megbízhat-e a világ Kínában?

2. fejezet – Kína és Japán

3. fejezet – A Rjúkjúi Királyság

4. fejezet – Vietnam

5. fejezet – A Fülöp-szigetek

6. fejezet – Malajzia

7. fejezet – Területi viták

8. fejezet – Kína és a világrend

Jegyzetek

Hivatkozások

Név- és tárgymutató

Térképek

Északkelet-Ázsia

Délkelet-Ázsia

Dél-kínai-tenger