Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kis magyar gyümölcsészet

Paraméterek

Szerző Surányi Dezső
Cím Kis magyar gyümölcsészet
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 198 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5666 24 7
Eredeti ár:
3.655 Ft

A magyar gyümölcs története az őshazától a Kárpát-medencéig, a gyümölcstermesztés és -nemesítés története napjainkig, régi hazai gyümölcsfajták – mind szerepelnek a témák között, sőt a szerző érdekes hiedelmeket és történeteket is megoszt a népművészet, a képzőművészet és az irodalom területéről a gyümölcsökkel kapcsolatban.

Leírás

A magyar gyümölcs története az őshazától a Kárpát-medencéig, a gyümölcstermesztés és -nemesítés története napjainkig, régi hazai gyümölcsfajták – mind szerepelnek a témák között, sőt a szerző érdekes hiedelmeket és történeteket is megoszt a népművészet, a képzőművészet és az irodalom területéről a gyümölcsökkel kapcsolatban. Az ismeretterjesztésen túl a praktikus tanácsok sem maradnak el a kötetből: az író ötleteket ad a gyümölcsök tartósítására, felhasználására és kitér a gyógyhatásukra is.

A kötet szerzője – dr. Surányi Dezső, ceglédi történeti-ökológus, botanikus – tudományos igénnyel, de olvasmányosan járja körül a gyümölcs témáját minden oldalról – számos ceglédi vonatkozást is említve.

 

Agroinform Kiadó, 2019.

Írta: dr. Surányi Dezső

 

Kapcsolódó témakör:

Gyümölcs- és szőlőtermesztés

Tartalom

Bevezetés

A történeti termesztésről

I. fejezet

A magyar gyümölcs története

1. Őshazától a Kárpát-medencéig (Termesztett, kapott és talált örökségünk a kertkultúrában)

2. Gyümölcsmag leletek

3. „Okleveles” és „térképes” gyümölcseink

4. Árpád-kori gyümölcs-enciklopédia

5. Az Anjou-kor és a reneszánsz gyümölcskultúra

6. Gyümölcstermesztés a három részre szakadt országban

7. A XVI–XVIII. századi gyümölcsös mintakertek

8. A nagyüzemi és rendszeres gyümölcstermesztés kezdetei

9. A gyümölcstermesztésünk megalapozói

II. fejezet

A gyümölcs Magyarországon

1. Termesztő körzeteink kialakulása

2. A népi termesztés kezdetei

3. Ártéri gyümölcsösök

4. A kétszintes termesztés

5. Gyümölcspiacok Magyarországon

6. A termesztéstechnika fejlődése

7. Fajtagyűjtemények, kísérleti kertek

8. Gyümölcskivitel Magyarországon

III. fejezet

A magyar gyümölcs évszázadai

1. Temetőkert – gyümölcsöskert

2. Középkori gyümölcsfajtáink

3. Kertek a királyi Magyarországon

4. Kertészkedő és kertbarát szerzetesek

5. Hagyásfák – tanúfák

6. Gyűjtögetett gyümölcsök egykoron (és ma)

7. Földesúri és jobbágykertek gyümölcsei

8. A fajták csereberéje

IV. fejezet

A magyar gyümölcsfajok titkai

1. Vadalmától a Jonathánig

2. Százhetvenféle körtvély és más érdekességek

3. Apró és óriás almaidomúak

4. A hányatott sorsú cseresznye

5. Az ismeretlen meggy

6. A nagybecsű francia (=őszi)barack

7. Csalfa örményalma

8. Szilvák szilvái

9. Csemegeszőlő és „malosa” története

10. Hájasító gyümölcsök

11. Sokféle bogyósgyümölcs

12. Délszaki gyümölcsfélék üvegházban

V. fejezet

Friss gyümölcs – tartósított gyümölcs

l. A gyümölcs feldolgozásának történelmi változásai

2. Különféle tárolási módszerek

3. Liktáriumok, konfektumok, lekvárok és dzsemek

4. Gyümölcsételek (leves, szósz, sütemény, egyéb csemegék)

5. Gyümölcsborok és pálinkaféleségek

6. A gyümölcsaszalás és aszalványok

7. A gyümölcs, mint gyógyszer

VI. fejezet

A gyümölcs a szellemi életben

1. A magyar népköltészet gyümölcsei

2. Költői gyümölcseink

3. „Boszorkányos” gyümölcsök (a perekben)

4. Gyümölcs a magyar népművészetben

5. Gyümölcsök a képzőművészetben

6. A gyümölcs helye a tudományban

Irodalom