Kis magyar gyümölcsészet
Paraméterek
Szerző | Surányi Dezső |
Cím | Kis magyar gyümölcsészet |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2018 |
Terjedelem | 198 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 978 615 5666 24 7 |
A magyar gyümölcs története az őshazától a Kárpát-medencéig, a gyümölcstermesztés és -nemesítés története napjainkig, régi hazai gyümölcsfajták – mind szerepelnek a témák között, sőt a szerző érdekes hiedelmeket és történeteket is megoszt a népművészet, a képzőművészet és az irodalom területéről a gyümölcsökkel kapcsolatban. |
|
|
Leírás
A magyar gyümölcs története az őshazától a Kárpát-medencéig, a gyümölcstermesztés és -nemesítés története napjainkig, régi hazai gyümölcsfajták – mind szerepelnek a témák között, sőt a szerző érdekes hiedelmeket és történeteket is megoszt a népművészet, a képzőművészet és az irodalom területéről a gyümölcsökkel kapcsolatban. Az ismeretterjesztésen túl a praktikus tanácsok sem maradnak el a kötetből: az író ötleteket ad a gyümölcsök tartósítására, felhasználására és kitér a gyógyhatásukra is.
A kötet szerzője – dr. Surányi Dezső, ceglédi történeti-ökológus, botanikus – tudományos igénnyel, de olvasmányosan járja körül a gyümölcs témáját minden oldalról – számos ceglédi vonatkozást is említve.
Agroinform Kiadó, 2019.
Írta: dr. Surányi Dezső
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Bevezetés
A történeti termesztésről
I. fejezet
A magyar gyümölcs története
1. Őshazától a Kárpát-medencéig (Termesztett, kapott és talált örökségünk a kertkultúrában)
2. Gyümölcsmag leletek
3. „Okleveles” és „térképes” gyümölcseink
4. Árpád-kori gyümölcs-enciklopédia
5. Az Anjou-kor és a reneszánsz gyümölcskultúra
6. Gyümölcstermesztés a három részre szakadt országban
7. A XVI–XVIII. századi gyümölcsös mintakertek
8. A nagyüzemi és rendszeres gyümölcstermesztés kezdetei
9. A gyümölcstermesztésünk megalapozói
II. fejezet
A gyümölcs Magyarországon
1. Termesztő körzeteink kialakulása
2. A népi termesztés kezdetei
3. Ártéri gyümölcsösök
4. A kétszintes termesztés
5. Gyümölcspiacok Magyarországon
6. A termesztéstechnika fejlődése
7. Fajtagyűjtemények, kísérleti kertek
8. Gyümölcskivitel Magyarországon
III. fejezet
A magyar gyümölcs évszázadai
1. Temetőkert – gyümölcsöskert
2. Középkori gyümölcsfajtáink
3. Kertek a királyi Magyarországon
4. Kertészkedő és kertbarát szerzetesek
5. Hagyásfák – tanúfák
6. Gyűjtögetett gyümölcsök egykoron (és ma)
7. Földesúri és jobbágykertek gyümölcsei
8. A fajták csereberéje
IV. fejezet
A magyar gyümölcsfajok titkai
1. Vadalmától a Jonathánig
2. Százhetvenféle körtvély és más érdekességek
3. Apró és óriás almaidomúak
4. A hányatott sorsú cseresznye
5. Az ismeretlen meggy
6. A nagybecsű francia (=őszi)barack
7. Csalfa örményalma
8. Szilvák szilvái
9. Csemegeszőlő és „malosa” története
10. Hájasító gyümölcsök
11. Sokféle bogyósgyümölcs
12. Délszaki gyümölcsfélék üvegházban
V. fejezet
Friss gyümölcs – tartósított gyümölcs
l. A gyümölcs feldolgozásának történelmi változásai
2. Különféle tárolási módszerek
3. Liktáriumok, konfektumok, lekvárok és dzsemek
4. Gyümölcsételek (leves, szósz, sütemény, egyéb csemegék)
5. Gyümölcsborok és pálinkaféleségek
6. A gyümölcsaszalás és aszalványok
7. A gyümölcs, mint gyógyszer
VI. fejezet
A gyümölcs a szellemi életben
1. A magyar népköltészet gyümölcsei
2. Költői gyümölcseink
3. „Boszorkányos” gyümölcsök (a perekben)
4. Gyümölcs a magyar népművészetben
5. Gyümölcsök a képzőművészetben
6. A gyümölcs helye a tudományban
Irodalom