Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Klíma és társadalom Európában

Paraméterek

Sorozat Osiris Társadalomtudományi Könyvtár
Szerző Christian Pfister – Heinz Wanner
Cím Klíma és társadalom Európában
Alcím Az utolsó ezer év
Kiadó Osiris Kiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 528 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 276 506 8
Eredeti ár:
6.980 Ft
6.282 Ft
Online kedvezmény: 10%

Christian Pfister és Heinz Wanner könyve az európai klímatörténeti kutatás legfontosabb összefoglaló munkája. A könyv legfontosabb érdeme állításainak a megbízhatósága és megalapozottsága. A szerzők az 1990-es évek eleje óta építik Európa legnagyobb klímatörténeti adatbázisát (Euro-Climhist), amelyben a kontinens majd minden régiójából hozzáférhetők az európai klímatörténészek generációi által összegyűjtött éghajlattörténeti források.

Leírás

Christian Pfister és Heinz Wanner könyve az európai klímatörténeti kutatás legfontosabb összefoglaló munkája. Abban, hogy a két svájci szerzőnek sikerült a korábbi fontos részeredményeket meghaladva a szakmai közvélemény és az érdeklődő olvasók számára egyaránt értékes kézikönyvet készítenie, meghatározó szerepe volt a két szerző párhuzamos életrajzának. Pfister 1944-ben, Wanner 1945-ben született. Egy időben voltak a Berni Egyetem hallgatói, és tanulmányaik és kutatásaik során a földrajz jelentette a közös metszetet. Pfister inkább történésznek vallja magát, Wanner pedig meteorológusnak. Mindkét szerző szakmai pályájának a betetőzése ez a kézikönyv, amely mögött több évtizedes közös kutatómunka áll. A könyv legfontosabb érdeme állításainak a megbízhatósága és megalapozottsága. A szerzők az 1990-es évek eleje óta építik Európa legnagyobb klímatörténeti adatbázisát (Euro-Climhist), amelyben a kontinens majd minden régiójából hozzáférhetők az európai klímatörténészek generációi által összegyűjtött éghajlattörténeti források. Pfister és Wanner könyvében minden állítás mögött ott sorakoznak a hivatkozott források, amelyek alapján a szerzők képesek voltak megrajzolni az európai klímatörténet ívét az érett középkortól a közeli jövőig. Reméljük, a vizsgált ezer év nem az utolsó lesz Európa történetében – mindazonáltal ha értő módon olvassuk ezt a könyvet, bizonyosan javulnak az esélyeink.

A könyv magyar fordítása a német és az angol kiadást követően jelenik meg, néhány hónappal a francia fordítás megjelenése előtt.

 

Osiris Kiadó, 2024.

Osiris Társadalomtudományi Könyvtár

Írta: Christian Pfister – Heinz Wanner

Fordította: Rácz Lajos

Szakmai lektor: Gál Tamás

Kapcsolódó kiadványok