Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Klinikai kutatások

Paraméterek

Szerző Bereczky Zsuzsanna – Bagoly Zsuzsa – Katona Éva
Cím Klinikai kutatások
Alcím Átfogó ismeretek a tervezéstől a közlésig
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 316 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 911 5
Eredeti ár:
6.200 Ft

A klinikai kutatás az orvos- és egészségtudományi kutatások egyik leghangsúlyosabb szakterületévé fejlődött napjainkra. E kutatástípusok számos specifikumot hordoznak, tervezésük, kivitelezésük, értékelésük és közlésük egyaránt eltérő megközelítési módokat és nagy szakértelmet kíván.

Leírás

Klinikai kutatásokon az olyan orvos- és egészségtudományi kutatásokat értjük, melyek közvetlenül egy adott élő személyen, illetve személyek egy csoportján zajlanak (például új terápiás eljárások klinikai vizsgálata vagy új biomarkerek azonosítása), vagy élő emberből származó mintákon történnek, és klinikai adatokkal rendelkezünk a részt vevő személyekről. A klinikai kutatás az orvos- és egészségtudományi kutatások egyik leghangsúlyosabb szakterületévé fejlődött napjainkra. E kutatástípusok számos specifikumot hordoznak, tervezésük, kivitelezésük, értékelésük és közlésük egyaránt eltérő megközelítési módokat és nagy szakértelmet kíván.

Könyvünk átfogóan és újszerűen mutatja be a klinikai kutatások különböző típusait, azok sajátosságait, milyen megfontolásokra van szükség ezek megtervezéséhez, hogyan jutunk el a jó tudományos kérdéstől a megfelelő tanulmányformátum alkalmazásán keresztül a releváns eredményekig, milyen hibalehetőségek fordulhatnak elő a tervezés és kivitelezés különböző fázisaiban. Ismertetjük a különböző obszervációs tanulmányok, a klinikai esettanulmányok elkészítésének szabályait, a diagnosztikai tesztekkel kapcsolatos tanulmányok végzésének helyes gyakorlatát és az intervenciós klinikai tanulmányok, gyógyszervizsgálatok szabályait is. Nem nélkülözheti a könyv azon biostatisztikai módszerek összefoglalását sem, melyek alapvetően szükségesek az adatok értékeléséhez. Megjelenik a könyvben a bioinformatika, benne az óriás adatok kezelésének, valamint a gépi tanulásnak a módszertana is. Áttekintésre kerülnek a különböző összefoglaló közleménytípusok, úgymint a szisztematikus összefoglalók és a metaanalízis, valamint ezek elkészítésének módszertana. Bemutatásra kerülnek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos etikai és jogi szabályozás legfontosabb kérdései és követelményei. A könyv kitér a kutatások támogatásával kapcsolatos pályázattípusokra, a költségtervezés alapjaira is.

A könyv célja a klinikai kutatások művelői, a kutatásokból származó eredmények olvasói, felhasználói és értékelői számára – a hazai kínálatban hiánypótló jelleggel – olyan tudományos szakkönyv létrehozása volt, mely elméleti megfontolásokból kiindulva a gyakorlati megvalósítás lépcsőfokain átvezetve átfogó ismereteket nyújt a klinikai kutatásokról. Célja a helyes klinikai kutatási gyakorlat igényének kialakítása, valamint útmutatás e kutatások helyes kivitelezéséhez annak érdekében, hogy az ezekből származó eredmények relevánsak, a tudományos közösség és a társadalom számára valódi értéket képviselők legyenek.

Bereczky Zsuzsanna, szerkesztő

Medicina Könyvkiadó, 2024.

Szerkesztette: Bereczky Zsuzsanna – Bagoly Zsuzsa – Katona Éva