Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kodály és a történelem

Paraméterek

Sorozat Musica Scientia
Szerző Dalos Anna
Cím Kodály és a történelem
Alcím Tizenkét tanulmány
Kiadó Rózsavölgyi és Társa Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 184 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 80071 9 1
Ár:
2.490 Ft
2.241 Ft
Kedvezmény: 10%

Az a tizenkét tanulmány, amelyet kötetébe Dalos Anna – napjaink meghatározó Kodály-kutatója – összeválogatott, Kodály Zoltán és a történelem viszonyát vizsgálja, mégpedig lenyűgözően sokféle aspektusból.

Leírás

Az a tizenkét tanulmány, amelyet kötetébe Dalos Anna – napjaink meghatározó Kodály-kutatója – összeválogatott, Kodály Zoltán és a történelem viszonyát vizsgálja, mégpedig lenyűgözően sokféle aspektusból. Dalos Anna számára az eszmetörténeti problémák éppoly fontosak, mint az egyes művekre jellemző zene-technikai részletkérdések. Írásait három részre osztotta. Elsőként Kodály történelemképének kontextusát tárja fel, azt a kérdést járva körül, hogy a muzsikusként és bölcsészként egyaránt kivételesen művelt Kodály miként reflektált saját zenetörténeti helyére, s népzenekutatói tudományos tevékenysége miként határozta meg alkotói működését. A tanulmányok következő csoportjában fontos Kodály-művek – a Háry János, a 2. vonósnégyes, a Színházi nyitány és a C-dúr szimfónia – elemzése révén e kompozíciókat a korszak különböző zenei irányzatainak közegében helyezi el, illetve Kodály életének személyes mozzanataiban talál számukra értelmezési keretet. A tanulmányok harmadik csoportja Kodály szellemi hagyatékával foglalkozik. Dalos Annát éppúgy érdekli az úgynevezett Kodály-iskola tagjainak és mesterüknek alkotói kapcsolata, mint a Kodály utáni generáció zenei stílusának elméleti háttere, vagy éppen a másod- és harmadgenerációba tartozó zeneszerzők Kodályhoz fűződő viszonya. Dalos Anna bátran szembeszáll a hazai zenetudományra hosszú ideig jellemző apologetikus Kodály-képpel, s tárgyához elfogulatlanul közelít. Írásai elgondolkodtatók, olykor vitára ingerlők, de mindig releváns kérdéseket tárgyalnak, s azáltal, hogy nem tagadják el a Kodály-életmű és a kodályi hagyaték utóéletének problematikus vonásait, rendkívüli szolgálatot tesznek a kései utókornak: segítenek egy hiteles Kodály-kép kialakításában, közelebb visznek a 20. századi magyar zenetörténet egyik legjelentősebb alakjához. 

Dalos Anna (1973) zenetörténész, zenekritikus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Lendület 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának és Kutatócsoportjának vezetője. Számos tanulmány, kismonográfia szerzője, a 20. századi magyar zenetörténet kutatója. 2007 óta tanít a Zeneakadémián. Hazai és nemzetközi zenetudományi konferenciákon rendszeresen tart előadásokat az új magyar zenéről.

Musica Scientia–sorozat

Írta: Dalos Anna

Tartalom

Rövidítések
Előszó
KONTEXTUS
1. Kodály és a zenetörténet
2. Nausikaa, Szapphó és más szerelmes nők: Kodály Zoltán és a görög antikvitás
3. Kodály Zoltán, a tudós zeneszerző
MŰVEK
4. Az ifjú Bartók Kodály-képe
5. „E háborús időkből”: Kodály Zoltán 2. vonósnégyese
6. Kodály Zoltán eszményi birodalma: a Háry János alakváltásai
7. Háry bécsi utazása: Kodály Színházi nyitányának bemutatója
8. Szimfonikus önarckép: Kodály Szimfóniájáról
TANÍTVÁNYOK, KÖVETŐK
9. „Nem Kodály-iskola, de magyar”
10. Folklorisztikus nemzeti klasszicizmus: egy fogalom elméleti forrásairól
11. Identitáskeresés, önmeghatározás és modernizmus Kodály és Bartók tanítványainak pályakezdő műveiben (1925–1932)
12. In memoriam Zoltán Kodály
A tanulmányok eredeti megjelenési helyei
Név- és tárgymutató