Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Költészet és ritualitás a kortárs magyar színházban

Paraméterek

Sorozat Károli Könyvek
Szerző Prontvai Vera
Cím Költészet és ritualitás a kortárs magyar színházban
Alcím Vidnyánszky Attila és Visky András színházi világa
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 236 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 646 005 1
Eredeti ár:
3.390 Ft
3.051 Ft
Online kedvezmény: 10%

Prontvai Vera könyvében Pilinszky színházeszményének továbbélését és folyamatos újrateremtését realizálja. Vidnyánszky Attila rendezéseiből a Krisztus-ábrázolásokat értelmezi, Visky András színpadi játékaiban pedig az azok révén megvalósuló központi metafora térbeállítását és ennek liturgikus működését vizsgálja. 

Leírás

A színpadra állított alkotások és a társadalmi interakciók már nem értelmezhetők hagyományos esztétikai, dramaturgiai, műfajelméleti, illetve szociológiai, pszichológiai, antropológiai fogalmakkal. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a létrehozandó előadás kisebb vagy nagyobb emlékezetközösségnek szól, s nem ragadható meg sem a klasszikus reprezentációelméletek, sem az avantgárd, neoavantgárd, sem a posztmodern művészetelméletek modelljeivel. Az 1960-as évek közepétől megjelent a „szakrális színház” fogalma, ami – Hankovszky Tamás szerint – „hidat ver a múlt megszentelt pillanatai és a jelen között” és a „rituális színház”, amely – P. Müller Péter szavaival – a szentmise jegyeivel idézi fel a történetet.

Prontvai Vera könyvtanulmányában Pilinszky színházeszményének továbbélését és folyamatos újrateremtését realizálja. Vidnyánszky Attila rendezéseiből a Krisztus-ábrázolásokat értelmezi, Visky András színpadi játékaiban pedig az azok révén megvalósuló központi metafora térbeállítását és ennek liturgikus működését vizsgálja. Mindketten kísérletet tesznek a poétikus és rituális vonásokat hordozó színház jellemzőinek elmélyítésére.

(Sipos Lajos)

 

L’Harmattan Kiadó, 2023.

Írta: Prontvai Vera

Szakmai lektor: Ádám Anikó és Bethlenfalvy Ádám

 

Kapcsolódó témakör:

Színháztudomány