Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kommunikáció az egészségügyben

Paraméterek

Sorozat Továbbképzési füzetek
Szerző Módra Tiborné
Cím Kommunikáció az egészségügyben
Kiadó Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Kiadás éve 2005
Terjedelem 56 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN ÁEEK30
Ár:
750 Ft

A füzet bemutatja a kommunikáció fogalmát, csatornáit, a közlési aktus sajátosságait, a kommunikációba ágyazott érintkezési formákat (pl. önismeret és társmegismerés). Az empátia és konfliktuskezelés kérdését is bővebben kifejti, mert szervesen kapcsolódhat az ápolónői pályához, és kommunikációba ágyazottan jelenik meg.

Leírás

Eredeti hivatásomat tekintve ápolónő vagyok. A hosszú évek tapasztalatai megerősítették bennem, hogy a beteg emberrel történő bánásmódot nem kizárólag a szakmaiság szempontjából értelmezhetjük, hanem a beszédhez, emberi szóhoz társuló mozzanatok, jelzések összhangjában is kifejezhetjük. Inkább az utóbbi, amely meghatározza az ápoló-beteg kapcsolatot, és megalapozhatja a konstruktív (építő) együttműködés lehetőségét az ápolási folyamatban.
Talán sikerül felkeltenem az olvasó figyelmét a kommunikáció tudatos gyakorlására, és ráirányítanom a figyelmet arra, hogy az ápolónői pálya szempontjából milyen nagy jelentőségű. Meghatározó. hogy pályánk során „kivel” „hogy” kommunikálunk, és persze az sem elhanyagolható, hogy beszédünkkel és testjelzéseinkkel mit sugallunk magunkról környezetünknek.
A füzetet tartalmilag úgy próbáltam felépíteni, hogy a kommunikáció fogalma, csatornái, a közlési aktus sajátosságai, és a kommunikációba ágyazott érintkezési formák, mint például az önismeret és társmegismerés helyet kapjanak benne. Az empátia és konfliktuskezelés kérdését szintén bővebben fejtettem ki, mert szervesen kapcsolódhat az ápolónői pályához, és kommunikációba ágyazottan jelenik meg.
Ha tudatosan próbáljuk figyelni saját kommunikációs szokásainkat a füzetben leírt tartalom tükrében, akkor rájövünk arra, hogy megfelelő tudati kontrollal nagyobb hatékonyságot érhetünk el emberi kapcsolatainkban. Az ajánlott irodalomban megjelölök több olyan könyvet, amely közelebb visz a kommunikáció megértéséhez és a saját kommunikációs hatékonyság növeléséhez. Abban az esetben, ha az olvasók közül valaki részletesebb és több szempontú megközelítésben és egyéni gyakorlatok alapján szeretné kommunikációs ismereteit bővíteni, akkor a fejezet végén felsorolt irodalmak áttanulmányozását ajánlom a figyelmébe.
 
Lektor: Török Iván