Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Komplex archeobotanika

Paraméterek

Sorozat GeoLitera
Szerző Törőcsik Tünde – Náfrádi Katalin – Sümegi Pál
Cím Komplex archeobotanika
Kiadó SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport
Kiadás éve 2015
Terjedelem 316 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 306 414 6
Eredeti ár:
4.000 Ft
3.800 Ft
Online kedvezmény: 5%

Munkánkat azoknak a biológusoknak, ökológusoknak, klimatológusoknak, történészeknek, régészeknek, földtudományi- és agrárszakembereknek, erdészeknek ajánljuk, akik az ember és környezet, az ember és vegetáció kapcsolatában felismerték, hogy a növényzet és az emberiség közös múltja egy közös jelenen át egy közös jövőbe vezet.

Leírás

Munkánkat ajánljuk mindazoknak a biológusoknak, ökológusoknak, földtudományi szakembereknek, klimatológusoknak, történészeknek, régészeknek, agrárszakembereknek, erdészeknek, és minden növény iránt rajongónak, akik munkájuk révén az ember és környezet, azon belül is az ember és vegetáció kapcsolatában felismerték, hogy a növényzet és az emberiség közös múltja egy közös jelenen át egy közös jövőbe vezet. Ezen az úton valamennyien, akik a múlt korrekt feltárásán dolgozunk, azért tesszük munkánkat, hogy az elkövetkező generációk újra organikus kapcsolatba kerüljenek a növényekkel, mert nélkülük az emberiségnek nincs jövője. Jövő nélkül pedig a múltunknak és benne az archeobotanikai kutatásoknak nem sok értelme lenne.
Legyen ez a könyv egy ablak, egy lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet a bolygónk, a földi élet és benne a növényzet törékeny voltára, amelyért az egyes ember és az emberiség, már csak önös érdekből is kiemelkedő felelősséggel tartozik, nemcsak önmagának, hanem leendő gyermekeinek és unokáinak is. „Mert a Földet (és rajta élő növényzetet, életünk és minden élet alapját) nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön” és ezt a kölcsönt és annak súlyát, valós tartalmát a több ezer, több tízezer és százezer évekig visszavezethető ember és környezet, ember és növényzet kapcsolatában érzi és ismeri fel igazán az ember, a kutató, a földi törvényeket, a múlt eseményeit feltárni kívánó elme.
 

Tartalom

Előszó (Sümegi Pál)
1. Bevezetés. A komplex régészeti növénytan (archeobotanika) tárgya, módszertana és kutatástörténete (Sümegi Pál, Náfrádi Katalin, Törőcsik Tünde)
2. Antropogén és természetes üledékgyűjtő rendszerek elemzésének jelentősége a komplex archeobotanikában (Sümegi Pál, Jakab Gusztáv, Náfrádi Katalin, Törőcsik Tünde, Gulyás András, Bede Ádám)
3. A komplex archeobotanika nemzetközi és magyarországi kutatástörténete (Sümegi Pál, Náfrádi Katalin, Törőcsik Tünde, Jakab Gusztáv)
4. A régészeti lelőhelyekről, régészeti objektumokból előkerült növényi magvak és termések vizsgálata és értékelése – klasszikus archeobotanika (Torma Andrea, Sümegi Pál)
5. Régészeti és paleoökológai lelőhelyekről származó szenült famaradványok vizsgálata és értékelése (Náfrádi Katalin, Sümegi Pál)
6. Az évgyűrűkutatás szerepe az archeobotanikában – A dendrokronológia (Misi Dávid, Náfrádi Katalin, Sümegi Pál)
7. Régészeti lelőhelyekről származó fitolit vizsgálatok jelentősége az archeobotanikában (Persaits Gergő, Sümegi Pál)
8. Régészeti lelőhelyekről származó pollenanyag vizsgálatok jelentősége az archeobotanikában (Törőcsik Tünde, Töviskes Rita Judit, Bodor Elvira, Sümegi Pál)
9. Paleoökológiai lelőhelyekről származó növényi magvak, termések, növényi maradványok jelentősége az archeobotanikában (Jakab Gusztáv, Sümegi Pál)
10. Paleoökológiai lelőhelyekről származó szenült fák jelentősége az archeobotanikában – microcharcoal elemzés (Náfrádi Katalin, Jakab Gusztáv, Sümegi Pál)
11. Paleoökológiai lelőhelyekről származó pollenvizsgálatok jelentősége az archeobotanikában (Törőcsik Tünde, Töviskes Rita Judit, Bodor Elvira, Sümegi Pál)
12. Sormás-Török-földek régészeti lelőhely archeobotanikai vizsgálata – Esettanulmány (Náfrádi Katalin, Sümegi Pál, P. Barna Judit)
13. Komplex archeobotanikai modellek régészeti felhasználása (Sümegi Pál, Náfrádi Katalin, Törőcsik Tünde)
Irodalomjegyzék
A kötet szerzői