Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kompozíció

Paraméterek

Sorozat Kis műterem
Szerző Kőnig Frigyes
Cím Kompozíció
Kiadó Cser Kiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 100 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 278 443 4
Eredeti ár:
3.495 Ft
3.145 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet a képalkotás formai szempontból megközelíthető részleteihez, a komponáláshoz fogalmaz meg tájékoztató jellegű észrevételeket, tanácsokat.

Leírás

Nagyon bátor vállalkozásnak tűnik számomra, ha valaki a műalkotások készítésének céljából tankönyvet ír. Igaz, a művek alkotási folyamatainak vannak törvényszerűségei. Ebben a kötetben a képalkotás formai szempontból megközelíthető részleteihez, a komponáláshoz fogalmazok meg tájékoztató jellegű észrevételeket, tanácsokat. Mielőtt e munkát elkezdtem volna, számos e témával foglalkozó könyvet tanulmányoztam át, és azt tapasztaltam, hogy sok az átfedés és ismétlődés bennük. Ezt nem kritikai szándékkal említem, hiszen jó néhány közülük kiváló, a gyakorlatban is használható mű, ha nem azért, mert ez az észrevétel sarkallt egy olyan gondolatsor összefoglalására, amely saját, személyes tapasztalataimra épül. Úgy gondolom, hogy ily módon sikerül néhány új meglátással, szemponttal kiegészítenem a kompozíció problematikáját.
 
Kőnig Frigyes, Munkácsy-díjas festő- és grafikus- művész, 1955-ben született Székesfehérváron. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ma Egyetem) végezte 1975–1982 között Sokszorosító Grafika szakon, 2000-ben szerzett mesteri (DLA) fokozatot és 2002-ben habilitált. 1980 óta több mint 180 egyéni, illetve csoportos kiállításon szerepelt Oroszországtól az Egyesült Államokig, és számos szakmai díjban, elismerésben részesült. Művei megtalálhatók a legfontosabb magyarországi közgyűjteményekben: többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban és a Pécsi Janus Pannonius Múzeumban.
1990 óta tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia, Rajzi és Geometria Tanszékén, amelynek 10 éve a tanszékvezető egyetemi tanára is. 2005–2013 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora volt. Oktatóként az ábrázolás hagyományaira helyezi a hangsúlyt, képzőművészként a tér és idő meg jelenítésének lehetőségeit vizsgálja, szisztematikus kutató- és gyűjtőmunkát végez: művészet és tudomány határterületén dolgozik. A művészeti és oktatói munka mellett elméleti tevékenysége is jelentős.
 

Tartalom

Bevezetés
Káoszból rend
Kompozíciók szabályos testekkel
Emlékképek alapján készült kompozíciók
Kísérlet klasszikus kompozíciók megalkotására formaalkotásaiból
Táj inspirálta kompozíciók
Geometrikus kompozíciók
Kompozíciók a természet spontán
Arckompozíciók
Kompozíciós erővonalak
Különleges formájú képek
Architektonikus kompozíciók
Néhány mű elemzése
Az aranymetszésről
A szerzőről
Kislexikon