Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Konfliktusok az óvodában

Paraméterek

Szerző Puky Istvánné
Cím Konfliktusok az óvodában
Alcím Esetelemző gyakorlatok
Kiadó Comenius
Kiadás éve 2003
Terjedelem 161 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 862 000 2
Ár:
3.900 Ft
3.705 Ft
Kedvezmény: 5%

Fontos és sürgős feladatnak tűnik, hogy az óvodapedagógusok tisztában legyenek a leggyakrabban előforduló problémák kialakulásának ismérveivel, azok megoldási módozataival.

Leírás

A magyar nevelés tudomány két évtizede foglalkozik a pedagógiai folyamatokban fellelhető konfliktusokkal. Alap- és továbbképzésben a konfliktuspedagógia jelenléte természetes jelenség. A családok széthullása egyre jellemzőbb, kevesebb a megértés, a tolerancia, felerősödött a türelmetlenség, az idegesség. Mindez az értékek devalválódásával erősen kihat a szülő-gyermek kapcsolatra, nő a magatartászavarokkal, egészségkárosodással, fejlődési lemaradással küszködő gyermekek aránya. Nehezen fogadják el a másságot, sztereotípiák, előítéletek előtérbe kerülésének lehetünk tanúi.
A különböző szintű feszültségek, az értékek zűrzavara már egészen kicsi korban beépül a gyermekek világképébe, hiszen őket is érinti a többségükben szétzilált családok nem megfelelő közérzete, ezért a konfliktusok esélye már az óvodában igen nagy.
Az óvodáskorú gyermekek mentálhigiénés állapota gyakran rossz, tele vannak félelmekkel, szorongásokkal, elfojtott feszültségekkel, amelyek agresszív megnyilvánulásokat eredményeznek. Életükből lassan eltűnik a gondtalan gyermekkor, a gyermekközösségek a konfliktusok egész sorozatát élik át.
Az óvodák maguk is megváltoztak. Az állami intézmények mellett megjelentek az egyházi fenntartású, magán, illetve alapítványi formák. Nem csak az irányítás módja, de a pedagógiai munka tartalma is megváltozott. Az 1966-ban megjelent Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja leehetőséget teremtett a szakmai önállóságra, a pedagógiai elképzelések alkotó érvényesítésére. A módszertani szabadság, a differenciált nevelési módszerek preferálása a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően a játékra tette a hangsúlyt. De megváltozott az óvodák belső élete is. Sokszínű nevelési programok íródtak, indultak el. A differenciálódott óvodai nevelés, az intézményi autonómia, a módszertani szabadság azonban konfliktusokat eredményezhet.
Mindezek tükrében fontos és sürgős feladatnak tűnik, hogy az óvodapedagógusok tisztában legyenek a leggyakrabban előforduló problémák kialakulásának ismérveivel, azok megoldási módozataival. Fontos az is, hogy a pedagógus személyes példájával, erőszakmentes megoldásokat alkalmazva elindítsa a gyermekeket egy olyan konfliktuskezelő magatartás felé, amely konszenzusra törekvő, ennek érdekében a másik fél indítékait, érdekeit, szempontjait is mérlegelni tudó megoldásokhoz vezet. Ezért készült ez a könyv, a pedagógusképzés és továbbképzés számára. A gyakorlatok lehetőséget teremthetnek a konfliktusok megfogalmazására; jelentőségük felismerésére; a feldolgozás módjaira; az erőszakmentesség gyakorlati alkalmazására; a hasznosítási lehetőségek felismerésére, kiaknázására; elemzésre, értékelésre. Mindezek által elmélyülhet a pedagógus szakmai tudása, erősödhet a jó közérzet, és eredményesebb lehet a tevékenység.
 
Lektor: Kozma Béla 

Tartalom

Beköszöntő
1. Elméleti alapvetés
A konfliktus fogalma
Fajtái
Konfliktusok a pedagógiában – funkciói
A pedagógusok szerepe a különféle konfliktusokban
Erőszakmentes konfliktuskezelés
Konfliktusmegoldás
Elemzési minta
Gyakorlatok
2. Az óvónő és a gyermek, gyermekcsoport közötti konfliktusok jellege és okai
Gyakorlatok
3. Konfliktusok a gyermekek között
Jellege és okai
Gyakorlatok
4. A szülők és a pedagógusok közötti konfliktusok jellege és okai
Gyakorlatok
5. Az iskolaérettség, mint speciális konfliktusforrás szülők és óvodapedagógusok között
Gyakorlatok
„Másság”, mint speciális konfliktusforrás
Cigánygyerek az óvodában
Gyakorlatok
Nehezen kezelhető gyerekek
Szemelvények
Autista jegyeket mutató gyerekek az óvodában
Szemelvények
6. Szülőnek nem saját gyermekével való konfliktusa az óvodában
Gyakorlatok
7. Konfliktusok a testületben
Jellege és okai
a) Vezetők és beosztottak
b) Óvónők közötti ellentétek
c) Óvónők közötti speciális probléma: saját gyerek az óvodában
d) Óvónő és dajka ellentéte
e) Egyéb esetek
Gyakorlatok
8. Belső konfliktusok
Jellege és okai
Gyakorlatok
Mellékletek
Konfliktusmegoldó stratégiák
A konfiktusmegoldás egy lehetséges módja Georg E. Becker szerint
A konfliktusmegoldás menete Thomas Gordon szerint
Igénykonfliktusok
Értékkonfliktusok
A konfliktusmegoldás menete Leimdorfer Tamás szerint
Válaszok Vekerdy Tamás Kérdezz! Felelek ... c. könyvéből
Felhasznált irodalom