Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Környezeti toxikológia

Paraméterek

Szerző Tompa Anna
Cím Környezeti toxikológia
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 324 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 331 507 1
Eredeti ár:
4.000 Ft

Paracelsus, a méregtan vagy toxikológia atyja óta tudjuk: Dosis sola facit venenum (A mennyiség teszi a mérget). Tehát bármely anyag lehet mérgező, hiszen a mérgező hatás az anyag mennyiségében van. A méregtan ezen univerzalitása napjainkra vált igazán kézzel tapinthatóvá. A ma embere újabb és újabb vegyületekkel, károsító hatásokkal, toxikológiai mennyiségben veszi körül magát. A toxikológia univerzális jellegét jól ragadja meg Tompa Anna Környezeti toxikológia című könyve.

Leírás

Paracelsus, a méregtan vagy toxikológia atyja óta tudjuk: Dosis sola facit venenum (A mennyiség teszi a mérget). Tehát bármely anyag lehet mérgező, hiszen a mérgező hatás az anyag mennyiségében van. A méregtan ezen univerzalitása napjainkra vált igazán kézzel tapinthatóvá. A ma embere újabb és újabb vegyületekkel, károsító hatásokkal, toxikológiai mennyiségben veszi körül magát. A toxikológia univerzális jellegét jól ragadja meg Tompa Anna Környezeti toxikológia című könyve.

Tompa Anna egyetemi tanár szakmai pályája során, majd a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének vezetőjeként (2005–2010; az intézet 2010-től Népegészségtani Intézet) a toxikológia számos különböző területén végzett kutatói tevékenységet, így a környezeti toxikológia témáját hitelesen foglalja össze. A könyv bevezetője élvezetes betekintést ad a toxikológia tudományának fejlődésébe. Az általános toxikológia nagy fejezete a molekuláris mechanizmusok és a kategorizálható hatások szerint foglalja össze a mérgezéseket. Végül a részletes toxikológia az emberi test egyes szerveire koncentrál. A gördülékeny, lényegre koncentráló fejezeteket színes összefoglaló ábrák teszik érthetővé és olvasmányossá. A könyvet haszonnal forgathatja minden gyakorló orvos, családorvos, de a környezeti toxikológia számos szakmai terület, különösen a környezetvédelem szakemberei számára is tartalmaz aktualitásokat. Tekintettel a toxikológia tudományának látványos fejlődésére és a toxikológia univerzalitására, Tompa Anna könyvét nagy szeretettel ajánlom az Olvasó figyelmébe. 

(Kellermayer Miklós, egyetemi tanár)

Írta: Tompa Anna