Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kossuth Lajos

Paraméterek

Sorozat Féja Géza Életműsorozat
Szerző Féja Géza
Cím Kossuth Lajos
Kiadó Mundus Magyar Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2002
Terjedelem 248 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 8033 72 x
Eredeti ár:
2.400 Ft
1.920 Ft
Online kedvezmény: 20%

Féja Géza hosszas anyaggyűjtés után a világháború alatt kezdett bele Kossuth Lajosról szóló könyvébe. Feltehetőleg úgy vélte, hogy Kossuth gondolataihoz, igazához kell folyamodnunk a világrendülés napjaiban, az ő jövővel kapcsolatos elképzelésiből lehet erőt merítenünk: fel akarta mutatni Kossuth hitét és szándékait.

Leírás

... Hosszas anyaggyűjtés után a világháború alatt kezdett bele Kossuth Lajosról szóló könyvébe. Feltehetőleg úgy vélte, hogy Kossuth gondolataihoz, igazához kell folyamodnunk a világrendülés napjaiban, az ő jövővel kapcsolatos elképzelésiből lehet erőt merítenünk: fel akarta mutatni Kossuth hitét és szándékait. Kezdetben Az igazi Kossuth Lajos címet szánta munkájának. Ezen dolgozott még Buda ostromának idején is, olykor gyertyafény mellett.
A könyv története ezután kalandosra fordult, s szinte csoda, hogy megmaradt. Az ostrom elültével, mivel lakásunk részben lakhatatlanná vált, Püski Sándor invitálására 1945. március 10-én elindultunk a Viharsarok irányába, Békés nagyközségbe. Ahogy megérkeztünk – Németh László és családja, valamint mi ketten, apámmal –, kvártély és koszt várt. Püski Sándort a jó szándékú gondoskodás vezette, és a két – feltehetőleg legrosszabb körülmények között talált – írójának megóvása is cselekvésre indította, ismerve a korabeli fővárosi politikai indulatokat. A készülő Kossuth-könyv ott volt szegényes holmink között, és „túlélte” a napokig tartó vonatozás viszontagságait.
Pár héttel később azonban a békési rendőrség őrizetbe vette a községbe érkezett „gyanús idegeneket”, és telefonon jelezték Békéscsabára: letartóztattuk Féja Gézát és egy „német” írót, mit tegyünk velük? Vitték a szobánkban lelt papírokat is, tartalmukban röpcédulákat sejtve, ezek a Kossuth-könyv lapjai voltak. Utóbb apámat átszállították a békéscsabai politikai rendőrség épületébe, és véle „ment” ismét a könyv anyaga. Szabadulásakor kapta vissza.
 
(Féja Endre)