Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Sorozat Féja Géza Életműsorozat
Szerző Féja Géza
Cím Kossuth Lajos
Kiadó Mundus Magyar Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2002
Terjedelem 248 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 8033 72 x
Ár:
2.400 Ft
1.920 Ft
Kedvezmény: 20%

Féja Géza hosszas anyaggyűjtés után a világháború alatt kezdett bele Kossuth Lajosról szóló könyvébe. Feltehetőleg úgy vélte, hogy Kossuth gondolataihoz, igazához kell folyamodnunk a világrendülés napjaiban, az ő jövővel kapcsolatos elképzelésiből lehet erőt merítenünk: fel akarta mutatni Kossuth hitét és szándékait.

Leírás

... Hosszas anyaggyűjtés után a világháború alatt kezdett bele Kossuth Lajosról szóló könyvébe. Feltehetőleg úgy vélte, hogy Kossuth gondolataihoz, igazához kell folyamodnunk a világrendülés napjaiban, az ő jövővel kapcsolatos elképzelésiből lehet erőt merítenünk: fel akarta mutatni Kossuth hitét és szándékait. Kezdetben Az igazi Kossuth Lajos címet szánta munkájának. Ezen dolgozott még Buda ostromának idején is, olykor gyertyafény mellett.
A könyv története ezután kalandosra fordult, s szinte csoda, hogy megmaradt. Az ostrom elültével, mivel lakásunk részben lakhatatlanná vált, Püski Sándor invitálására 1945. március 10-én elindultunk a Viharsarok irányába, Békés nagyközségbe. Ahogy megérkeztünk – Németh László és családja, valamint mi ketten, apámmal –, kvártély és koszt várt. Püski Sándort a jó szándékú gondoskodás vezette, és a két – feltehetőleg legrosszabb körülmények között talált – írójának megóvása is cselekvésre indította, ismerve a korabeli fővárosi politikai indulatokat. A készülő Kossuth-könyv ott volt szegényes holmink között, és „túlélte” a napokig tartó vonatozás viszontagságait.
Pár héttel később azonban a békési rendőrség őrizetbe vette a községbe érkezett „gyanús idegeneket”, és telefonon jelezték Békéscsabára: letartóztattuk Féja Gézát és egy „német” írót, mit tegyünk velük? Vitték a szobánkban lelt papírokat is, tartalmukban röpcédulákat sejtve, ezek a Kossuth-könyv lapjai voltak. Utóbb apámat átszállították a békéscsabai politikai rendőrség épületébe, és véle „ment” ismét a könyv anyaga. Szabadulásakor kapta vissza.
 
(Féja Endre)