Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Közigazgatási jogi ismeretek

Paraméterek

Sorozat Egészségügyi jogi ismeretek
Szerző Bencsik András
Cím Közigazgatási jogi ismeretek
Alcím Tananyag egészségügyi szakemberek részére – különös tekintettel az egészségügy szervezésére és igazgatására
Kiadó Egészségügyi Nyilvánt. és Képzési Központ
Kiadás éve 2016
Terjedelem 92 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9661 10 3
Eredeti ár:
3.757 Ft
2.629 Ft
Online kedvezmény: 30%
A fejlett társadalmakban érvényben levő orvos-beteg jogviszony alapján előtérbe kerültek az egészségügyi ellátással kapcsolatos közigazgatási, polgári jogi, büntetőjogi ismeretek, valamint a betegjogok, amit a betegek rendszerint érvényesítettek is.

Leírás

Az egészségügyi jogi ismeretek egész országra kiterjedő egységes oktatási programja 2013-ban kezdődött, akkreditációt kapott, és egyre népszerűbb lett az orvosok körében. A budapesti, debreceni, szegedi és pécsi állam- és jogtudományi karok vezetői felkarolták a programot, s ezeknek az intézményeknek a prominens oktatói tartották az előadásokat az elmúlt években. A több mint kétéves oktatói tapasztalat alapján került sor a tananyag elsajátítását megkönnyítő közigazgatási, polgári jogi, betegjogi és büntetőjogi témájú négykötetes jegyzet megírására.
A jegyzetek a korábban megjelent hasonló témájú kiadványokat kiegészítve nyújtják az oktatáshoz szükséges megfelelő tananyagot.
Az egyes kötetek elsősorban „klinikai jogi” ismeretanyagot tartalmaznak, és ezen túlmenően nem törekedtek más szakterületek tananyagának bővebb ismertetésére.
Az elmúlt évtizedekben többször előfordultak a betegellátással kapcsolatos káresemények, az egészségügyi szolgáltató felelősségét felvető incidensek, melyek a szolgáltatót marasztaló, jogerős bírósági döntést követően jelentős anyagi terhet róttak az egészségügyi ellátásban résztvevő intézményekre, vállalkozásokra, orvosokra és esetenként az érintett személyzet büntetőjogi és etikai felelősségre vonása is megtörtént.
Nem a klasszikus ,,műhibaperek” sokasodtak, hanem az indokolatlan kockázatvállalásból, a dokumentációs fegyelem, az adatvédelem, a személyre szóló tájékoztatás, a betegjogok kellő ismeretének hiányából, illetve be nem tartásából származó káresemények szaporodtak. Az orvos—beteg kapcsolat terén mérföldkőnek számít az ókorban megfogalmazott hippokratészi orvosi eskü, melynek legfontosabb etikai alapelvei ma is időszerűek.
Az orvosi jogi szabályok megjelenése a 20. századtól felgyorsult, és egyre inkább teret nyert és megerősödött az a nézet, hogy az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat a munkájukkal kapcsolatos jogi és etikai felelősség is terheli.
A fejlett társadalmakban érvényben levő orvos—beteg jogviszony alapján előtérbe kerültek az egészségügyi ellátással kapcsolatos közigazgatási, polgári jogi, büntetőjogi ismeretek, valamint a betegjogok, amit a betegek rendszerint érvényesítettek is.
A szerzők felhívják a figyelmet az orvosi tevékenységgel összefüggő gondatlan veszélyeztetésre és az ezzel kapcsolatos büntetőeljárások következményeire is. Az orvosi tevékenységgel kapcsolatos bűncselekmények közül kiemelten tárgyalják az abortusszal, az emberi szervekkel, szövetekkel, az emberen végzett kísérletekkel, az eutanáziával, a mesterséges megtermékenyítéssel, a szervátültetéssel, a szervdonációval való lehetséges visszaéléseket, a halállal kapcsolatos büntetőjogi kérdéseket.
Egyaránt érintik az orvosi munkajogi, biztosítási jogi, gyógyszerjogi és EU-jogi kérdéseket. Célunk az, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók a szerzett ismeretanyag tükrében a biztonságos munkavégzésen túlmenően felül tudják vizsgálni az egészségügyi ellátással kapcsolatos szerződésüket és az egészség ügyi felelősségbiztosításukat.
A megfelelő szakmai és egészségügyi jogi ismeretekkel rendelkező egészségügyi dolgozó csak egy korrekt munkaszerződés és az ehhez társuló, kellően átgondolt és az esetleges legnagyobb kockázatú káreseményre is fedezetet nyújtó felelősségbiztosítás birtokában képes a munkáját a legnagyobb körültekintéssel és gondossággal végezni.
 
Írta: Bencsik András
Főszerkesztő: Zsonda László
Szakmai lektor: Ercsey Zsombor
 
Az Országos Kórházi Főigazgatóság további ajánlott könyvei:

Tartalom

A kötet szerzői
Előszó
I. A közigazgatás szervezetrendszere és a közigazgatási jog alapintézményei (Dr. Józsa Zoltán)
1. A közigazgatási szervezetrendszer fogalma, szervezési elvek a közigazgatásban
2. A közigazgatási szervezet felépítésének általános elvei
3. A közigazgatás alrendszerei: államigazgatás és önkormányzati igazgatás
4. Az állami szervek és az önkormányzati szervek kapcsolata
II. Az egészségügyi ellátások rendszere, népegészségügy (Dr. Bencsik András)
1. A közegészségügy és a közigazgatás összefüggései
2. Az egészségügyi ellátások rendszere
3. Közegészségügy és járványügy
III. Az állami szervek szerepe az egészségügy igazgatásában (Dr. Árva Zsuzsanna)
1. A Kormány
2. A miniszterek egészségügyet érintő feladat- és hatáskörei
3. Központi hivatalok az egészségügyi igazgatás területén
4. A területi államigazgatási szervek
5. Helyi önkormányzatok
6. Térségi Egészségügyi Tanács
IV. Az ún. „nem közigazgatási szervek” szerepe az egészségügyi igazgatásban (Dr. Móré Sándor)
1. Alapvetés – a hazai és nemzetközi tendenciák rövid bemutatása
2. Szakmai testületek
3. Közintézetek
4. Szakmai kamarák
5. Civil szervezetek

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.740 Ft 3.318 Ft
Raktáron
4.437 Ft 3.105 Ft
Raktáron
5.711 Ft 3.997 Ft