Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kukucska Ernő nógrádi dudás és furulyás hagyatéka

Paraméterek

Sorozat Hangszeres népzenei példatár
Szerző Juhász Zoltán
Cím Kukucska Ernő nógrádi dudás és furulyás hagyatéka
Alcím 2., javított kiadás (CD-melléklettel)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2010
Terjedelem 80 oldal
Formátum A/4, spirálozott
ISBN 978 963 7363 46 7
Ár:
2.500 Ft
2.125 Ft
Kedvezmény: 15%

Kukucska Ernő neve ismerős lehet mindenki számára, aki szereti a népzenét, hiszen a rádió műsoraiban gyakran hallani dudajátékát őrző felvételeket...

Leírás

Kukucska Ernő neve ismerős lehet mindenki számára, aki szereti a népzenét, hiszen a rádió műsoraiban gyakran hallani dudajátékát őrző felvételeket. A hetvenes években még gyakran szerepelt személyesen is Repülj, páva műsorokon, népzenei találkozókon, aztán valahogy kikerült a rendszeres résztvevők köréből. A táncházas dudás nemzedék minden igyekezete ellenére is kénytelen volt beérni hangfelvételeinek tanulmányozásával, mert ha dudálni kérték, mindig ugyanaz volt a válasz: már nem foglalkozom zenéléssel, nem játszom, nem megyek, ne is kérjék. 1993. január másodikán azonban megtört a jég: elszánt könyörgésünk meghallgatásra talált, és az elzárkózó, megközelíthetetlen ember helyett megismerhettük az igazi Kukucska Ernőt: a barátságos, kedves embert, a nógrádi dudás-furulyás pásztorhagyomány egyik utolsó képviselőjét, aki tisztában van e hagyomány értékével. Akkor még nem tudhattuk – amit ő bizonyára sejtett -, hogy élete már nem tart sokáig, és talán ezért is döntött úgy, hogy átadja az általa megőrzött tudást azoknak, akik még továbbvihetik. Összesen három alkalommal sikerült felkeresni és felvételt készíteni vele magnetofonra és videóra. A negyedik, nyár eleji látogatáskor már halálhíre fogadott. A legméltóbban úgy tisztelhetjük meg emlékét, ha közkinccsé válik zenei öröksége.
Ez a gyűjtemény kizárólag az említett három látogatás felvételeiből állt össze. Azért ragaszkodom csakis ezekhez a felvételekhez, hogy a lejegyzéseket a videofelvételek alapján is ellenőrizhessem és a játéktechnika sajátosságait a látottak alapján ismertethessem. Kukucska Ernő játékmódja ugyanis mind furulyán, mind dudán bőven tartalmaz olyan elemeket, amelyeket pusztán hallás után lehetetlen megfejteni, ugyanakkor nem csak az ő saját előadásmódjában játszanak meghatározó szerepet, hanem jellemzőek általában az egész nógrádi pásztorhangszeres kultúrára is.
A kiadványhoz tartozó CD-n az összes hangfelvétel szerepel, a kották sorrendjében. A szerkesztésnél azt az elvet követtem, hogy először a furulyás változatok jelenjenek meg, azután a dudások. Ahol csak lehet, az énekes változatokat is bemutatom. Sok dallam több helyütt is megjelenik a különböző furulyás és dudás dallamfüzérekben. Az átfedéseknek az az oka, hogy a több dallamot sorjáztató folyamatokat nem lenne ésszerű széttördelni csak azért, hogy az azonos dallamok egymás mellé kerülhessenek. A folyamatok szerkesztése maga is tanulságos; a variációk gazdagsága pedig igényli egy-egy dallam minél több változatának bemutatását.
 
Lektor: Sárosi Bálint 

Tartalom

Bevezetés
Zenetanulás, zenei élet, műfajok
Játéktechnika
Irodalmi hivatkozások
Dallampéldák
Fogásrendek
A duda méretei
A furulya méretei
Dallamok