Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kvalitatív kutatási metodológia a pedagógiában

Paraméterek

Sorozat Kutatás-módszertani Kiskönyvtár
Szerző Szabolcs Éva
Cím Kvalitatív kutatási metodológia a pedagógiában
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2001
Terjedelem 103 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 16 2783 7
Eredeti ár:
990 Ft

A kötet jól használható a pedagógia és tanár szakos hallgatók szakdolgozatának elkészítéséhez, meríthetnek belőle a doktori képzésben résztvevők és az empirikus kutatásokat folytató szakemberek is.

Leírás

A Kutatásmódszertani kiskönyvtárnak ez a kötete olyan témával foglalkozik, melyről magyar nyelven eddig alig lehetett olvasni, annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre elterjedtebbek azok a kvalitatív jellegű kutatások, melyek céljaikban és kutatásmetodológiai megoldásaikban az ún. pozitivista paradigma helyett egy más tudományfilozófiai alapon álló szemlélettel közelítenek a pedagógiai jelenségek vizsgálatához. Ezért hiánypótló ez a munka, melyben a szerző a kvantitatív és a kvalitatív metodológia szembeállítása helyett hasonlóságaik és különbözőségeik kiemelésével, alkalmazhatóságuk kereteinek bemutatásával igyekszik a pedagógiai kutatók segítségére lenni. A kötet jól használható a pedagógia és tanár szakos hallgatók szakdolgozatának elkészítéséhez, meríthetnek belőle a doktori képzésben részt vevők és az empirikus kutatásokat folytató szakemberek is.
Az a módszertani sokszínűség, amely a modern társadalomtudományokat jellemzi, évszázados ismeretelméleti, tudományfilozófiai kérdésekre alapozódik. Ahhoz, hogy megfelelően alkalmazni tudjuk az egyes módszereket, nem elég tisztában lennünk használatuk technikájával, hanem azt is át kell gondolnunk, milyen tudományos értékrendbe, ha úgy tetszik világképbe helyezve tesszük fel a jelenségekre vonatkozó kérdéseinket, milyen elméleti háttere van az egyes kutatásmetodológiáknak és módszereknek. Ehhez próbál segítséget nyújtani ez a munka, a pedagógiai kutatásban alkalmazható, ún. kvalitatív módszertan bemutatásával.
A társadalomtudományokban megjelenő kvalitatív vagy nem pozitivista, etnográfiai, esetleg naturalisztikusnak nevezett módszerek, módszeregyüttesek bemutatása, a kialakulásuk mögött álló tudományfelfogás megismerése csak gazdagíthatja a pedagógia kutatásmódszertanát és ezzel együtt valóságfeltáró lehetőségeit is. A kvalitatívnak nevezett módszerek alkalmazásával eddig kevéssé kutatott vagy másképp kutatott pedagógiai jelenségeket vehetünk célba. A kvalitatív szemléletmód beemelése a neveléstudomány kutatási megközelítései közé tehát e tudományterület szélesebbre nyitását, differenciálódását segítheti elő, és a megjelenő új problémákhoz eddig nem alkalmazott kutatási módokat rendelhet hozzá. Rávilágít arra is, hogy a pedagógia interdiszciplináris kapcsolatai kiterjednek a kutatásmódszertan területére.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2001.

MK-1320905

Írta: Szabolcs Éva

Lektor: Nahalka István

Tartalom

Ismeretelmélet és tudományos kutatás
A pozitivista szemlélet elterjedése a társadalomtudományokban
A naturalisztikus, etnográfiai, kvalitatív, értelmező kutatási metodológiák megjelenése a társadalomtudományokban és a pedagógiában
A pozitivista és értelmező paradigma jellemzői
A kvantitatív és kvalitatív kutatási metodológia jellemzői
Az ismeretelméleti paradigmák és kutatás-módszertani megfelelőik felvetette problémák
A kvalitatív kutatás folyamata
A kvalitatív szemléletű kutatás típusai a pedagógiában
A kvalitatív szemléletű kutatás főbb jellemzői
Adatelemzés a kvalitatív kutatásokban
A kvalitatív kutatások erősségei és hátrányai
Kutatási módszerek a kvalitatív metodológiában
Kutatásetikai kérdések
Érvényességi és megbízhatósági problémák a kvalitatív kutatásokban
Példák a kvalitatív metodológia alkalmazására a pedagógiában
A kvalitatív kutatásmetodológia mai megítélése
Fogalmak