Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lombos fák, cserjék

Paraméterek

Szerző Retkes József – Tóth Imre
Cím Lombos fák, cserjék
Alcím Bővített kiadás
Kiadó Nyugat-Dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete
Kiadás éve 2015
Terjedelem 180 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 12 3238 7
Eredeti ár:
4.500 Ft

A könyv újabb kiadásának a célja az, hogy a hazai díszfaiskolák­ban termesztett vagy külföldről behozott legfontosabb díszfa- és díszcserjefajokat, -fajtákat a szakemberekkel, a kertészeti szak­mát tanulókkal és az érdeklődő növénybarátokkal megismertesse.

Leírás

A könyv újabb kiadásának a célja az, hogy a hazai díszfaiskolák­ban termesztett vagy külföldről behozott legfontosabb díszfa- és díszcserjefajokat, -fajtákat a szakemberekkel, a kertészeti szak­mát tanulókkal és az érdeklődő növénybarátokkal megismertesse. A tárgyalt növények között vannak nagy díszértékű alapfajok, ré­gi, jól bevált vagy újabb, hazai és külföldi nemesítésű fajták, de találhatók érdekes dendrológiai ritkaságok is. Színes képekkel és rövid, lényegre törő leírásokkal, piktogramokkal mutatja be a kiválasztottakat.

A könyv újabb kiadásával a célunk az, hogy a hazai díszfaiskolák­ban termesztett vagy külföldről behozott legfontosabb díszfa- és díszcserjefajokat, -fajtákat a szakemberekkel, a kertészeti szak­mát tanulókkal és az érdeklődő növénybarátokkal megismertessük. A tárgyalt növények között vannak nagy díszértékű alapfajok, ré­gi, jól bevált vagy újabb, hazai és külföldi nemesítésű fajták, de találhatók érdekes dendrológiai ritkaságok is. Színes képekkel és rövid, lényegre törő leírásokkal, piktogramokkal mutatjuk be a kiválasztottakat. Az 1050 növény leírásával a bemutatás nem lehet teljes. Határt szab az óriási választék és a könyv terjedelme, ezért bizonyára sok fontos növény kimaradt, de ez minden válogatásnál elkerülhetetlen. A helyes növénynév kiválasztása is gondot okozott. Az utóbbi idő­ben számos, a díszfák, díszcserjék nevezéktanával foglalkozó könyv jelent meg amerikai, angol, holland és német szerzőktől. Ezek névhasználata nem egységes, jelentősek az eltérések közöt­tük, és még nagyobbak a hazai gyakorlatban megszokottakétól. Úgy gondoltuk, nem e könyv feladata a döntés a legújabb növénynevek használatában, ezért az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nursery Association) által is elfogadott és ajánlott holland List of Names of Woody Plants, 2005-2010 c. kiadvány, és ennek időközben az interneten közzétett némi módosítása szolgált alapul a névválasztáshoz. A régi, ma már érvénytelen, de sokak által még használt neveket zárójelben feltüntettük. Az ismertetett fajták között vannak védettek is. A nemesítői joggal védettek a fajtatulajdonos hozzájárulása nélkül nem sza­poríthatók, jelük, és a szokásos fajtanév jelöléssel írottak, nagy kezdőbetűvel, két aposztróf közé téve (pl. Forsythia 'Courtacour'. A fajtanév védelmét jelzi, és a fajtanév írásmódja végig nagybetűs (pl. Forsythia BOUCLE D '0R). Az adott fajta csak ilyen módon jelölt névvel fogalmazható, más fajta ez­zel a névvel nem árusítható. Mivel a fajtavédelem esetleg csak adott országokra, régiókra és időszakra vonatkozik, a szaporítás megkezdése előtt ajánlatos a fajtatulajdonost e jogokkal kapcso­latban megkérdezni. E könyvben a fajtavédelem jelzése vélelmezhe­tően nem teljes körű, ezért peres esetekben hivatkozási alapul nem szolgálhat. Reméljük, hogy könyvünk átdolgozott és bővített kiadását ugyan­olyan érdeklődés és elismerés fogadja, mint az előzőekét.

Retkes József és Tóth Imre 

 

Nyugat-Dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete, 2015.

Írta: Retkes József – Tóth Imre

 

Kapcsolódó kiadvány:

Ígéretes cserjék és fák a hazai kertekben