Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lőrincréve muzsikája

Paraméterek

Szerző Sebő Ferenc
Cím Lőrincréve muzsikája
Alcím Karsai Zsigmond és Székely Zsigmond emlékezetében (CD-melléklettel)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2012
Terjedelem 224 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 7363 67 2
Ár:
3.600 Ft

A tudományos igénnyel készült kötet Sebő Ferenc munkája, aki a bevezető tanulmányokon túl az informatív jegyzetanyagot is írta. A rendkívül értékes kiadványhoz tartozik egy MP3 zenefájlokat és videofájlt tartalmazó CD-melléklet.

Leírás

Ezt a dallamgyűjteményt dr. Martin György felkérésére 1983-ban kezdtem el összeállítani, eredetileg azzal a szándékkal, hogy az ő készülő könyvének („Lőrincréve táncai és táncélete”) hangszeres darabokból álló melléklete legyen. Arra gondoltunk ugyanis, hogy az a 20-25 dallam, melyet az 1975-ben Lőrincrévéről áttelepült Székely Zsigmond hegedűjátéka nyomán ismertünk, alkalmas és elegendő is lesz erre a célra. Mikor áttekintettem a megelőző nyolc év alatt készült hangfelvételeimet, nyilvánvalóvá vált, hogy a felgyűlt anyag jóval terjedelmesebb az elképzeltnél és megérdemelné az önálló feldolgozást. Martin György rendelkezésemre bocsátotta a kezdetek becses dokumentumait is: azokat a dallamokat, melyeket Karsai első gyűjtői (Molnár István, Vargyas Lajos és ő maga) 40 évvel azelőtt rögzítettek. Így jött létre a gyűjtemény törzsanyaga Székely Zsigmond és Karsai Zsigmond visszaemlékezéseiből. Kiegészítésként néhány olyan felvétel is belekerült az anyagba (hiányzó hangszeres változat, dallamvariáns, vagy vokális változat) amely a környékbeli muzsikásoktól, ill. lőrincrévi adatközlőktől származik.
 
Sebő Ferenc
 
A rendkívül értékes kiadványhoz tartozik egy MP3 zenefájlokat és videofájlt tartalmazó CD-melléklet. A könyv jelentős részét a Lőrincrévéről áttelepült két adatközlő dallamait tartalmazó kották alkotják, melyek a hangfelvételekkel együtt lehetővé teszik, hogy énekesek és hegedűsök maguk is autentikusan tudják megszólaltatni a dallamokat. A tudományos igénnyel készült kötet Sebő Ferenc munkája, aki a bevezető tanulmányokon túl az informatív jegyzetanyagot is írta.
 
Lektor: Martin György 

Tartalom

Bevezető
Lőrincréve muzsikájának zenei környezete
A hagyományos hegedűjáték technikájáról
Az idézetek forrásai — A jegyzetekben előforduló rövidítések
Székely Zsigmond összefoglalója a zenei- és tánctevékenységéről
Fotók
Dallamok