Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Magyar népi énekiskola II.

Paraméterek

Sorozat Énekes hagyományaink
Szerző Bodza Klára – Paksa Katalin
Cím Magyar népi énekiskola II.
Alcím Hatodik, javított kiadás (dupla CD-melléklettel)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2019
Terjedelem 234 oldal
Formátum A/5, spirálozott
ISBN 979 0 9005278 8 2
Eredeti ár:
3.500 Ft

Az énektechnikában, stílusismeretben, repertoárban magasabb fokon álló növendékek bőven válogathatnak tanulásra érdemes dalokat kiadványunkból. A könyvhöz eredeti felvételeket tartalmazó dupla CD is tartozik.

Leírás

Énekiskolánk első kötetének összeállításakor sok szép dalról le kellett mondanunk, melyek nem fértek rá a háromórányi hangzóanyagot tartalmazó CD-re. A magyar népdalkincs részletesebb, árnyaltabb bemutatására, a dalok választékának bővítésére törekedtünk, amikor elkészítettük a második kötetet, mely az előzőnek szerves folytatása, ugyanakkor egymagában, külön könyvként is használható.
Az énektechnikában, stílusismeretben, repertoárban magasabb fokon álló növendékek bőven válogathatnak tanulásra érdemes dalokat kiadványunkból. A táncházba járó fiatalok ismert dalaik eredeti forrásait fedezhetik fel a dalok között. A főiskolákon népzene tantárgyat tanulók Kodály A magyar népzene című könyvéhez találnak utalásokat és kiegészítéseket. De használhatja a könyvet és a kazettákat bárki, aki a magyar népzene egyetemes esztétikai értékeihez vonzódik. A dallamokat a népzenei dialektusok sorrendjében adjuk közre, 101 dalt két CD-n. Ez a csoportosítás szolgálja legjobban az egyes tájak hangzásvilágának megismertetését. A stílusra, eredetre, funkcióra, előadásmódra vonatkozó megjegyzések a könyvben, az egyes kották után olvashatók. A második CD az esztendő ünnepi dalait is tartalmazza, énekes népszokásainkból egy újabb, teljes sorozatot. Itt is, amennyiben mód nyílt rá, a nagyobb énektudást igénylő dalokat részesítettük előnyben. A teljes, hiteles kép azonban megkívánta, hogy kisebb számban egyszerűbb dalok is szerepeljenek válogatásunkban. A dalok egy-két versszakáról adunk közepesen részletes kottákat, melyek már elégségesek a dallam lényegének elméleti megragadásához. A tanulás – talán már felesleges is hangsúlyozni – hallás után, a CD-ről történjék! A szövegek lejegyzése többet fejez ki a tájnyelv sajátságaiból, mint előző kötetünk, de kevesebbet, mint a valóságban hallható. Tanuláskor ki-ki maga döntse el, hogy ezekből mennyit vesz figyelembe!
 
Írta: Bodza Klára – Paksa Katalin
Lektor: Mocskonyiné Tallér Edit, Olsvai Imre 

Tartalom

Előszó
Bevezetés
A népdal élete: a variálás
Variánsjegyzék
A kiváló népi énekesek szerepe
Énekes portrék
Dalgyűjtemény (a CD-k írott anyaga)
A kották jegyzéke
A dialektusok dalai
A jeles napok dalai
Földrajzi mutató
Dalszöveg mutató
Irodalom