Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Magyar szlengszótár

Paraméterek

Szerző Kövecses Zoltán
Cím Magyar szlengszótár
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 336 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 05 8696 2
Ár:
3.200 Ft
3.040 Ft
Kedvezmény: 5%

Az 1998-as kiadáshoz képest az új kiadás mintegy 2000 új szlengszóval és -kifejezéssel bővült, vagyis csaknem 9000 címszót tartalmaz.

Leírás

Az 1998-as kiadáshoz képest az új kiadás mintegy 2000 új szlengszóval és -kifejezéssel bővült, vagyis csaknem 9000 címszót tartalmaz. Ez a jelentős gyarapodás nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi kb. tíz évben milyen mértékben változott a magyar szleng. Ennek ellenére nem mondható el, hogy a gyűjtemény felöleli a teljes magyar szlengkészletet. Egyrészt a szótár nem kíván történeti szlengszótár lenni, vagyis nem tekinti feladatának a több évszázados magyar szleng szótárba foglalását. Másrészt nem foglalkozik az egyes magyar szlengszavak és -kifejezések etimológiájával sem – bármennyire is érdekes és értékes lenne egy ilyen jellegű szótár. Ezenkívül a szótár nem igyekszik minden egyes ma használt magyar szlengszót és -kifejezést szótárazni, hanem csak azokat, melyek jól ismertek a szlenget használók körében.
A szótár az előző kiadáshoz képest két jelentős újdonsággal rendelkezik. Az egyik a fent említett csaknem 2000 új címszó, amely természetesen jelentősen megnöveli a szótár végén található szinonimamutató terjedelmét is. A másik az, hogy a magyar szlengszavak és -kifejezések különböző használatait példamondatok illusztrálják, melyek szándékaink szerint tipikusnak tekinthetők a szavak és kifejezések használatát illetően.