Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Magyar szókincsbővítő diákszótár

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Eőry Vilma – Kiss Gábor – Kőhler Klára
Cím Magyar szókincsbővítő diákszótár
Alcím 2000 régi, ritka, kevésbé ismert szó és szójelentés magyarázata
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 224 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 170 7
Eredeti ár:
2.490 Ft
2.116 Ft
Online kedvezmény: 15%

Napjainkban a magyar nyelvbe egyre több idegen eredetű és hangzású szó vegyül, szóhasználatunk pedig egyre szegényesebb, ezért fontos, hogy legyen olyan magyar szótár, amelyből gazdagíthatják szókincsüket a diákok. Könyvünk olyan szavakat tartalmaz, melyek néhány évtizede, vagy esetleg régebben a magyar nyelv beszélői számára mindennaposak és jól ismertek voltak, mára azonban a tanulóifjúság alapszókincsének a peremére szorultak. Magyar szókincsbővítő diákszótár jellegénél, méreténél fogva és a feldolgozott szóanyag mélységét illetően elsősorban a 10-14 éves diákok számára készült. E korosztály szókincsbővítését, anyanyelvi kompetenciájának a fejlesztését szolgálja.

Leírás

Napjainkban a magyar nyelvbe egyre több idegen eredetű és hangzású szó vegyül, szóhasználatunk pedig egyre szegényesebb, ezért fontos, hogy legyen olyan magyar szótár, amelyből gazdagíthatják szókincsüket a diákok. A szótár olyan szavakat tartalmaz, melyek néhány évtizede, vagy esetleg régebben a magyar nyelv beszélői számára mindennaposak és jól ismertek voltak, mára azonban a tanulóifjúság alapszókincsének a peremére szorultak, pl.: dolmány, guzsaly, pityke, porkoláb. A Magyar szókincsbővítő diákszótár címszavai előfordulnak klasszikus költőink és íróink közismert alkotásaiban is, ezért azok megértését is segítik. 2000 szót magyaráz, a jelentéseket példamondatok világítják meg. A szótár szavait 320 ábra, kis kép szemlélteti. A nyelvben egy-egy többjelentésű szó egyik-másik jelentése az idők folyamán gyakran feledésbe merül, így fordulhat elő, hogy egy ma is ismert, használatos szónak a mai jelentéseken kívül a régi nyelvben volt más jelentése is. Jó példa erre az abrosz szavunk, amelynek a mai 'asztalterítő' jelentésen kívül volt 'térkép' jelentése is. Ugyancsak ilyen szó a forgatag, melynek a mai 'emberek zajos nagy tömege' jelentésén kívül volt a régi nyelvben 'szélvész' jelentése is. 

A Magyar szókincsbővítő diákszótár jellegénél, méreténél fogva és a feldolgozott szóanyag mélységét illetően elsősorban a 10-14 éves diákok számára készült. E korosztály szókincsbővítését, anyanyelvi kompetenciájának a fejlesztését szolgálja. A szerkesztők bíznak benne, hogy a szótár használójával sikerül megismertetni a gazdag és izgalmas magyar szókincs egy kissé elhomályosult részét, és kérik, hogy olvassák, lapozzák anyanyelvük e szókönyvét. 


Tinta Könyvkiadó, 2018.

Az ékesszólás kiskönyvtára 58.

Szerkesztette: Eőry Vilma, Kiss Gábor, Kőhler Klára