Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Majdnem száz év

Paraméterek

Szerző Boreczky Ágnes
Cím Majdnem száz év
Alcím Boreczky Ágnes beszélget Méhes Verával
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 308 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 693 208 4
Eredeti ár:
2.800 Ft
2.520 Ft
Online kedvezmény: 10%

Méhes Vera szakmai pályája összefonódik a Montessori pedagógiával. A világháború előtt járt Burchard Erzsébet Montessori tanfolyamára, és amíg lehetett, maga is vezetett Montessori foglalkoztatót. A hetvenes évektől neve azonossá vált a hazai Montessori pedagógiával.

Leírás

„A 90 éves Méhes Vera neve elsősorban a Montessori-pedagógiához kapcsolódva ismert. Én is azon keresztül kerültem kapcsolatba vele, felkért, hogy írjak egy cikket a ma is általa szerkesztett Montessori Műhelybe. Rövid idő alatt kiderült, hogy nemcsak szakmai pályája, ő maga és az élettörténete is érdekes: a jellegzetes huszadik századi asszimilált zsidó történetben az áldozat, a túlélő, a tanú és a saját sorsát is alakító független értelmiségi nő életeseményei és reflexiói sűrűsödnek. Az is izgatott, miből fakad szellemi élénksége, érdeklődése. Így kezdtünk: el előbb beszélgetni, majd a beszélgetéseket tematizálni és rögzíteni. Több mint egy évig kérdeztem gyerek- és felnőttkoráról, családjáról, munkájáról, gyerekkori álmairól és mai terveiről, az életét meghatározó eseményekről, úgyszólván mindenről. Ez a könyv az interjúk rövidített, és szerkesztett változata.”
 
Boreczky Ágnes
 
Méhes Vera szakmai pályája összefonódik a Montessori-pedagógiával. A világháború előtt járt Burchard Erzsébet Montessori tanfolyamára, és amíg lehetett, maga is vezetett Montessori foglalkoztatót. A hetvenes évektől neve azonossá vált a hazai Montessori pedagógiával. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során volt tanár, tanulmányi felügyelő, kutató, lapszerkesztő, szervező, számos gyerekkönyv és tudományos munka írója. Az önmagában is fontos szakmai pályán túl figyelmet érdemelnek életútjának állomásai, illetve mindazok az élmények, tapasztalatok és személyes találkozások, melyek az életút különböző állomásaihoz kapcsolódnak.
 
Írta: Boreczky Ágnes

Tartalom

Előszó
1. rész Az asszimiláció útvesztői
Az apai család: a zsidóság ingája
Az anyai család
Család, gyerekkor - A polgári élet mai szemmel
És még mindig a gyerekkor
Iskolás évek, pályakezdés
Ifjúkor
2. rész Vészjósló idők. Mi van a labirintus végén?
A nagy szerelem
Háború, üldöztetés, szerelem
3. rész Szép új világ: Az útkeresés folytatódik
Élni kell
Egy újabb kezdet
4. rész Nyugvóponton
Nyugdíjazás után
Visszatekintés. Törések és folytonosság
5. rész Epilógus
Idős korban
Függelék 

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.499 Ft 2.124 Ft