Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Málnatermesztés

Paraméterek

Sorozat Házunk táján
Szerző Porpáczy Aladár
Cím Málnatermesztés
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 163 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 671 0
Ár:
3.900 Ft
3.705 Ft
Kedvezmény: 5%

A könyv megismerteti az olvasót a málna telepítésével, a fajtahasználattal, a régi és új hazai és külföldi fajtákkal, morfológiájukkal, jellegzetességükkel, tulajdonságaikkal, gyümölcsük beltartalmi értékeivel.

Leírás

A málna finom illata, különleges zamata teszi ellenállhatatlanná. Az egyszer- és kétszertermő fajták elterjedésével nyár elejétől az őszi fagyokig friss málnát is ehetünk, de kiválóak a feldolgozási lehetőségei is. A könyv szerzői megismertetik az olvasót a málna telepítésével, a fajtahasználattal, a régi és új hazai és külföldi fajtákkal, morfológiájukkal, jellegzetességükkel, tulajdonságaikkal, gyümölcsük beltartalmi értékeivel. A málna ápolásáról, növényvédelméről, a betakarítás megszervezéséről szóló fejezetek mellett újdonságnak számít a málna hajtatása, amivel a friss fogyasztású málna érése még korábbra hozható, illetve meghosszabbítható. A színes fajtaképek és a sok összehasonlító táblázat segít abban, hogy a málnát telepítők a leginkább megfelelő fajtát, termesztésmódot válasszák ki.
 
Szerkesztette: dr. Porpáczy Aladár

Tartalom

1. Bevezetés (Porpáczy Aladár)

2. A málnatermesztés jelentősége (Kollányi Gábor)

3. A málna éghajlati és talajigénye (Papp János)

3.1. Éghajlatigény

3.2. Talajigény

4. Málnaültetvények létesítése (Papp János)

4.1. Területkiválasztás és talajvizsgálat (Papp János)

4.2. Telepítés előtti vegyszeres gyomirtás (Petrányi István)

4.3. Telepítés előtti vegyszeres talajfertőtlenítés (Pénzes Béla)

4.4. A bogyós ültetvények telepítés előtti talaj-előkészítése és trágyázása (Papp János)

5. A málna alaktana és fejlődési sajátosságai (Papp János)

6. A málna szaporítása (Kollányi László)

7. A málna fajtahasználata és a fajtakiválasztás szempontjai (Kollányi László)

7.1. A fajtaelőállításban jelentős vad fajok

7.2. A fajták kialakulása

7.3. Fajtaismeret és -használat alapjai

7.4. A fajtahasználat alakulása hazánkban (Kollányi László)

7.5. A fajtahasználat alakulása néhány fontosabb málnatermesztő országban (Kollányi Gábor)

7.6. Termesztett fajták (Kollányi Gábor)

7.6.1. Piros gyümölcsű egyszertermő málnafajták

7.6.2. Sárga gyümölcsű egyszertermő málnafajták

7.6.3. Piros gyümölcsű kétszertermő málnafajták

7.6.4. Sárga gyümölcsű kétszertermő málnafajták

7.7. Termesztésből kiszorult fajták (Kollányi Gábor)

8. A málnaültetvények művelési rendszerei (Papp János)

8.1. Sor- és tőtávolság

8.2. Töves és sövényművelés

8.3. Támrendszer nélküli és támrendszer melletti termesztés

8.4. Váltóművelés

8.5. Málnatermesztés sarjakon

9. A málna telepítése (Kollányi László)

10. A málnaültetvény ápolása (Papp János)

10.1. A termőfelület szabályozása

10.1.1. Sarjválogatás

10.1.2. Az első sarjnemzedék eltávolítása

10.1.3. A málnaültetvény metszése

10.2. Talajművelés (Papp János)

10.3. Vegyszeres gyomirtás (Benécsné dr. Bárdi Gabriella)

10.4. Tápanyag-ellátás (Papp János)

10.5. Öntözés (Papp János)

10.6. Növényvédelem

10.6.1. Betegségek (Glits Márton)

10.6.2. Kártevők (Pénzes Béla)

10.7. Betakarítás (Papp János)

10.7.1. Gépi szedés (Kollányi Gábor)

11. Szezonon kívüli málnatermesztés (Kollányi Gábor)

11.1. A szezon meghosszabbításának módszerei

11.2. Termesztett fajták

11.3. Termesztőlétesítmények

11.4. Művelési rendszer

11.5. Környezeti tényezők szabályozása

11.6. Ápolási munkák

11.5.1. Világítás

11.5.2. Hőmérséklet

11.6.1. Hidegkezelés

11.6.2. Sarjak visszacsípése

11.6.3. Termékenyülés

11.6.4. Tápanyagellátás

11.6.5. Öntözés

11.6.6. Növényvédelem

11.6.7. Érés, betakarítás

12. Szakirodalom