Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Márciusi Front

Paraméterek

Sorozat Féja Géza Életműsorozat
Szerző Féja Géza
Cím Márciusi Front
Alcím Írások, dokumentumok és emlékezések
Kiadó Mundus Magyar Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 226 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9501 05 0
Eredeti ár:
2.200 Ft
1.760 Ft
Online kedvezmény: 20%

A Márciusi Front élete mindössze két évnyi: 1937 és 1938. Csupán villanásnyi idő egy nép, egy ország történetében. Mégis őrizzük az emlékét, mert tanúságtétel: nem volt mindig akarat nélküli és tehetetlen ez az ország.

Leírás

A Márciusi Front élete mindössze két évnyi: 1937 és 1938. Csupán villanásnyi idő egy nép, egy ország történetében. Mégis őrizzük az emlékét, mert tanúságtétel: nem volt mindig akarat nélküli és tehetetlen ez az ország. Akadtak olyanok, akik megpróbáltak egy emberléptékűbb világról álmodni. Rövid életű bizonyság arról, hogy megvolt a szándék az összefogásra is a különböző politikai irányzatok között.
E könyvben egy hajdani résztvevő mindennapi küzdelmein, írásain keresztül rajzolódnak elénk e két év tusakodásai. Írások, dokumentumok sorakoznak benne, amelyek részben a mozgalom eseményeihez kötődnek, részben a Front 12 pontjában és programjában megfogalmazott kérdéseket, az ország állapotát, a parasztság helyzetét, a diktatúra árnyát, a német terjeszkedés veszélyét és a zsidóság igazságtalan megbélyegzését veszik számba. Mindehhez kapcsolódnak a Márciusi Front íróperei: az Erdei Ferenc, Féja Géza, Illyés Gyula, Kovács Imre és Sárközi György ellen indított bírósági eljárások anyagai.
Nehéz évek jártak ebben az időben az önállóan gondolkodni és a gondolataikat írásban is közölni akaró értelmiségre. Néhányan mégis menteni, őrizni akarták a legfőbb értékeket: a függetlenséget, a demokráciát, a dunai népek összefogásának a gondolatát és a mindenkit megillető szabadság, emberi élet és méltóság jogát. A hatalom azonban csakhamar lesújtott reájuk, mert ekkor már egy nagyobb történelmi „játszma” felé sodródott Európa.
 
(Féja Endre)