Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Matematikai játékok óvodáskorban

Paraméterek

Szerző Perlai Rezsőné
Cím Matematikai játékok óvodáskorban
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2014
Terjedelem 160 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 15 0
Ár:
2.200 Ft
1.760 Ft
Kedvezmény: 20%

Perlai Rezsőné színes, felhívó jellegű illusztrációkkal, színes ábrákkal készült könyve sokféle játékot, játékos megoldást tartalmaz. Alapötleteket ad, amelyek bővítése, általuk újak kitalálása nyitottságot jelent gyereknek, pedagógusnak, szülőnek egyaránt.

Leírás

A gyerekek szeretik használni az eszüket, különösen, ha abban örömüket lelik. Lételemük a játék, de annak szinte minden formája, típusa magában hordozza a gondolkodás igényét. A gondolkodás fejlesztését óvodáskorban elsősorban a játékok, játékos cselekvések segítik. Perlai Rezsőné színes, felhívó jellegű illusztrációkkal, színes ábrákkal készült könyve sokféle játékot, játékos megoldást tartalmaz. Alapötleteket ad, amelyek bővítése, általuk újak kitalálása nyitottságot jelent gyereknek, pedagógusnak, szülőnek egyaránt.
A játékok többsége matematikai jellegű, hiszen a matematika végtelen ötlettára a gondolkodásfejlesztés – és műveletiségén keresztül a tanulás – szempontjából nagyszerű lehetőségeket és értékeket kínál. A gyerekek a játékok révén tapasztalatokat gyűjthetnek önmagukról, más személyekről, dolgokról, jelenségekről, szűk környezetükről. A játék során fölfedeznek matematikai jelenségeket is, miközben bővül ismeretük, szókészletük, alakul társaikhoz, felnőttekhez, környezetükhöz való viszonyuk.
A játék eszköze és a játékhoz fűződő cselekvés együttesen segíti a gyermeki valóság megismerését, egyben a megismerő funkciók fejlődését. Nem a boltban vásárolt játék lesz igazán hasznos fejlesztő feladatainkhoz. Értékesebbek azok az eszközök, amelyeket együtt készítünk a gyerekekkel, amelyek olyan praktikus elgondolással készülnek, hogy többször, sokféle módon felhasználhatók.
 
Hat matematikai témakör jelenik meg a játékgyűjteményben. Így:
• a halmazalkotások,
• a mennyiségek játékos összemérése, mérése,
• a játékok a természetes számokkal,
• a tájékozódás a valóság formavilágában,
• tájékozódó játékok térben és síkban
• és a véletlenek játéka.
Mindegyik téma szakmai – elméleti matematikai, -fejlődéslélektani – bevezetéssel indul, amely egyrészt felidézi, másrészt tudatosítja az óvodai matematikai fejlesztés alapfontosságú elemeit. Itt összefüggést mutat meg az óvodás gyermek megismerési folyamatai és gondolkodása között, miközben képet kapunk azok aktuális szintjéről, s kimutatja azt is, hogy melyek azok, amelyek a megjelenő játékos tevékenységekhez feltétlenül szükségesek. Ez nemcsak tájékoztat, hanem elősegíti a tevékenységek használatának tudatosságát is. Ezt követően a témában összegyűjtött játékok következnek. Minden játékban benne foglaltatik:
• a játék szabályának egyfajta lehetséges menete,
• valamint a benne megtapasztalható fejlesztési tartalom, és
• az ajánlott életkorra való utalás.
A könyv végén a tárgymutató a matematikai tartalmak közötti kapcsolatokat hivatott feltárni, de a játékok többféle tartalomban való alkalmazhatóságát is kimutatja. A kötet hiánypótló kislexikonnal zárul, amely az óvodai nevelésben előforduló gondolkodási műveleteket, matematikai fogalmakat definiálja.
 
Írta: Perlai Rezsőné
Lektor: Körmöci Katalin
 

Tartalom

Ajánlás
Bevezetés
A játékok csoportosítása
Halmazalkotások a matematikai játékokban
Mennyiségek játékos összemérése, mérése
Játékok a természetes számokkal
Tájékozódás a valóság formavilágában
Tájékozódó játékok térben és síkban
A véletlenek játéka
Tárgymutató
Gondolkodási műveletek, matematikai fogalmak az óvodai nevelésben – Kislexikon