Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Megelőző orvostan és népegészségtan

Paraméterek

Szerző Ádány Róza
Cím Megelőző orvostan és népegészségtan
Alcím 2. átdolgozott kiadás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2012
Terjedelem 726 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 385 4
Ár:
7.200 Ft

A kötet célja azon ismeretek szintézise, melyek megalapozzák a jövő orvosainak/egészségügyi dolgozóinak szakmai és társadalmi összefogásban végzett prevencióját.

Leírás

A graduális orvos- és egészségtudományi képzés számára a Megelőző orvostan és népegészségtan tankönyv első kiadása öt esztendővel ezelőtt jelent meg. A második, átdolgozott kiadás megjelentetését nem pusztán az a tény teszi indokolttá, hogy az első kiadás példányai elfogytak, hanem a tankönyv jelentős részét kitevő népegészségügyi elemzések frissítésének szükségessége is, valamint az a tény, hogy a nemzetközi színtéren a népegészségügyi tevékenység egyre inkább felértékelődik. E kötet célja azon ismeretek szintézise, melyek megalapozzák a jövő orvosainak/egészségügyi dolgozóinak szakmai és társadalmi összefogásban végzett prevencióját. A szerkesztők, szerzők és lektorok maximális szakmai elkötelezettséggel törekedtek arra, hogy a graduális orvos- és egészségtudományi képzés különböző szakain tanuló hallgatók értékes, modern népegészségügyi ismeretanyag birtokába jussanak a tankönyv anyagának elsajátítása során, s ezáltal képessé váljanak szakterületük nemzetközi mércével mérve is korszerű, közösségorientált művelésére.
 
Írta: Ádány Róza

Tartalom

Előszó
Előszó a második kiadáshoz
I. A MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN TÁRGYA (Ádány Róza)
A megelőző orvostan és a népegészségtan definíciója
A népegészségügy fő funkciói
A népegészségügyi ciklus és működése
A népegészségügy története, fejlődése
Az egészség definíciója
A prevenció és szintjei
Népegészségügyi programok
A népegészségügyi tevékenység etikai vonatkozásai
II. AZ EPIDEMIOLÓGIA ALAPJAI
Az epidemiológia fogalma, tárgyköre (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
A demográfia fogalma, módszerei az epidemiológiában (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
Az epidemiológiai jelenségek mérése (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
Nyers, specifikus és standardizált arányszámok (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
Az epidemiológiai megközelítés főbb módszerei (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
A lakosság egészségi állapotának jellemzésére szolgáló globális indikátorok (V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
A morbiditás monitorozásának lehetőségei (Sándor János)
A legfontosabb epidemiológiai adatbázisok (Sándor János)
Klinikai epidemiológiai vizsgálatok (Vokó Zoltán)
A klinikai döntéselemzés alapfogalmai (Vokó Zoltán)
A magyar lakosság egészségi állapota a halálozási viszonyok tükrében (Ádány Róza)
III. NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA (Ádány Róza, V. Hajdú Piroska)
Nozológia
Rosszindulatú daganatos betegségek
A keringési rendszer betegségei
Anyagcsere betegségek
Cukorbetegség (diabetes mellitus)
Osteoporosis
Az emésztőrendszer betegségei
Gyomor- és nyombélfekély
Krónikus májbetegség és májzsugor
Mozgásszervi betegségek
A légzőrendszer betegségei
Mentális és viselkedészavarok
Balesetek
Öngyilkosság
A genetikai/genomikai kutatások eredményeinek hasznosítása a népegészségügyi gyakorlatban
IV. FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
Általános járványtan (Paulik Edit)
A járványfolyamat mozgatóerői
A fertőző betegségek megelőzése
A fertőző betegségek surveillance-a
Bioterrorizmus
Részletes járványtan
A fertőző betegségek csoportosítása (Paulik Edit)
Aerogen fertőző megbetegedések (Vezér Tünde)
Enterális betegségek (Paulik Edit)
Toxikoinfekciók (Paulik Edit)
Haematogen és lymphogen betegségek (Paulik Edit)
A kültakarón keresztül terjedő betegségek (Paulik Edit)
Szexuális úton terjedő fertőző betegségek (Vezér Tünde)
Zoonozisok (Vezér Tünde)
Szubakut (fertőző) spongiform encephalopathiák
Az egészségügyi ellátással, ápolással összefüggő infekciók
V. KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN
Humánökológiai megfontolások a környezet-egészségtan tanulmányozásához (Dévai György)
A klímaváltozás hatása az emberi egészségre (Ádány Róza)
A környezet-egészségtan tárgya, definíciója (Ádám Balázs)
A környezet-egészségtan főbb feladatai (Ádám Balázs)
A modern környezet-egészségtan történetének legjelentősebb állomásai (Ádám Balázs)
Környezeti expozíciók (Ádám Balázs)
A környezeti eredetű egészségkárosító anyagok transzmissziója (Ádám Balázs)
Foglalkozási és környezeti toxikológia
Általános toxikológia (Papp András)
Részletes toxikológia (Institoris László)
Nehézfémek
Gázok
Műanyagok és oldószereik
Peszticidek
Perzisztens környezeti kemikáliák
Szerves oldószerek
A levegő környezet-egészségügyi hatásai (Vezér Tünde)
A vizek környezet-egészségügyi hatásai (Vezér Tünde)
A talaj környezet-egészségügyi hatásai (Vezér Tünde)
Hulladékok, a hulladékkezelés higiénéje (Vezér Tünde)
VI. MUNKAEGÉSZSÉGTAN (Ungváry György)
Foglalkozási betegségek, munkabalesetek – általános kérdések
Részletes munkahigiéné
Foglalkozás-élettan
Foglalkozási eredetű sérülések, megbetegedések – részletes rész
Munkavégzés okozta sérülések, foglalkozási megbetegedések
Munkahelyi expozíciók okozta foglalkozási megbetegedések
Kémiai kóroki tényezők okozta foglalkozási megbetegedések (mérgezések)
Biológiai kóroki tényezők okozta foglalkozási megbetegedések
Ergonómiai kóroki tényezők és foglalkozási eredetű egészségkárosodások
Pszichoszociális kóroki tényezők, pszichológiai stresszorok – „munkahelyi stressz”
Foglalkozási daganatos megbetegedések
VII. A TÁRSADALMI/GAZDASÁGI HELYZET ÉS AZ ÉLETMÓD HATÁSA AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTRA, AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ALAPJAI
A szociális helyzet hatása az egészségi állapotra (Simon Tamás)
Az iskolázottság hatása az egészségre (Simon Tamás)
A nő-, anya-, csecsemő- és gyermek-egészségvédelem (Aszmann Anna)
Az öregedő társadalmak speciális népegészségügyi problémái (Kósa Karolina, V. Hajdú Piroska, Ádány Róza)
A hátrányos helyzetű közösségek népegészségügyi problémái (Kósa Karolina, Forrai Judit)
A lelkiállapot és az egészség összefüggései (Kopp Mária)
A dohányzás hatása az egészségre (Simon Tamás)
Az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus hatása az egészségre (Simon Tamás)
A drogaddikció népegészségügyi vonatkozásai (Simon Tamás)
Az egészségfejlesztés alapjai (Kósa Karolina)
VIII. TÁPLÁLKOZÁS- ÉS ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGTAN (Morava Endre, Bárdos Helga)
Táplálkozás, élelmezés, élelmiszerek
Malnutrició
Éhezés és alultápláltság
Gyakori vitaminhiány-betegségek
A mikroelemellátás zavarai
Túlsúlyosság és elhízás
A nyugati típusú étrend, az arányaiban helytelen táplálkozás
A túlzott energiabevitel és az arányaiban helytelen táplálkozás szerepe a nem fertőző betegségek kialakulásában
2-es típusú diabetes mellitus
Szív- és érrendszeri betegségek
Daganatos betegségek
Osteoporosis
Fogbetegségek
Az egészséges táplálkozás, táplálkozási ajánlások a lakosság számára
Alternatív táplálkozási formák: vegetarianizmus
Élelmiszer-biztonság
Élelmiszer- adalékanyagok
IX. EGÉSZSÉGPOLITIKA, AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE
Az egészségpolitika alapelvei (Forgács Iván)
Az egészségügyi ellátórendszer szerkezete és működése (Forgács Iván)
A fogyasztó
A szolgáltató
A finanszírozó
Az állam
Prioritások meghatározása az egészségügyben (Kovács Lajos)
Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyi ellátás területén (Gődény Sándor)
Prevenció az egészségügyi alapellátásban (Ilyés István)
Tárgymutató