Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mélyalkalmazkodás

Paraméterek

Szerző Jem Bendell – Rupert Read
Cím Mélyalkalmazkodás
Alcím Eligazodás az éghajlati káosz valóságában
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 326 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 646 018 1
Eredeti ár:
3.990 Ft
3.391 Ft
Online kedvezmény: 15%

Jem Bendell megalkotta a „mélyalkalmazkodás” fogalmát, annak a gondolatkörnek a leírására, amely elfogadja, hogy természeti és humán rendszereink összeomlása egy valós lehetőség, már a mi életünk folyamán.

Leírás

2018-ban megjelent és nagy vihart kavart tanulmányában Jem Bendell professzor rámutatott arra, hogy a világ tudományos közösségének többsége azon az állásponton van, hogy jelenlegi gazdasági, társadalmi és politikai rendszereink kellően rugalmasak ahhoz, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a hatalmas kihívásokhoz, és így változatlanul fennmaradjanak. Jem Bendell megalkotta a „mélyalkalmazkodás” fogalmát, annak a gondolatkörnek a leírására, amely a fentiekkel ellentétben elfogadja, hogy természeti és humán rendszereink összeomlása egy valós lehetőség, már a mi életünk folyamán. A magyar nyelven is elérhető tanulmány azokat a személyes és közösségi vonásokat tárja fel, amelyek segítenek az esetleges társadalmi zavarokra és összeomlásra való felkészülésben, és a folyamattal való együttélésben. Ennek a tanulmánynak a folytatása és kiteljesedése ez a Jem Bendell és Rupert Read által szerkesztett könyv, amely megismerteti az olvasót a mélyalkalmazkodás filozófiájával. Ez az út egy lehetséges módja annak, hogy megértsük a minket körülvevő világ rendkívül összetett helyzetét, valamint segíthet abban, hogy az emberek újraértékeljék és megtalálják, ami valóban fontos az életükben, miközben az őket körülvevő társadalom szétesik saját katasztrófáinak súlya alatt.

„Szükséges azt megérteni, hogy az emberek jó része nem áll készen a felismerésre… és talán soha nem is fog. Rejtély, hogy ki képes elviselni a valóság súlyát, és ki menekül előle úgy, mintha az élete múlna azon, hogy nem vesz róla tudomást. És valóban, az élete múlhat rajta.”

Catherine Ingram

Stumpf-Biró Balázs az éghajlatváltozás hatásait azonosító és az alkalmazkodás folyamatát támogató Cassandra Programot fejlesztő Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. társalapítója. A mentális felkészülést fontosnak tartó Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) mozgalom magyarországi képviselője, és a szemléletformálást segítő Betyáros Világ podcast alkotója, aki a Pannon Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájában a globális polikrízis jelenségének kibontakozását kutatja.

Jem Bendell a University of Cumbria professzora és a Deep Adaptation Forum (deepadaptation.info) alapítója. Kutatóként, oktatóként és tanácsadóként az éghajlati káoszhoz való mélyreható alkalmazkodás vezetésére, kommunikációjára, facilitációjára és innovációjára specializálódott. Ő a szerzője a „Deep Adaptation” című, vírusszerűen terjedő tanulmánynak, amelyet már több mint egymilliószor töltöttek le.

Rupert Read a University of East Anglia filozófiaprofesszora. Tizenegy könyv szerzője, köztük a This Civilisation is Finished (2019) és az A Film-Philosophy of Ecology and Enlightenment (2018). A Green House agytröszt korábbi elnöke, valamint a Zöld Párt egykori angliai és walesi tanácsadója, szóvivője, képviselőjelöltje. Írt a Guardian, az Independent, az Ecologist és számos más újság és weboldal számára.

 

L’Harmattan Kiadó, 2023.

Szerkesztette: Jem Bendell – Rupert Read

Fordította: Stumpf-Biró Balázs

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.950 Ft
Raktáron
5.990 Ft 5.091 Ft
Raktáron
4.999 Ft 4.499 Ft