Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mérgező növények, növényi mérgezések

Paraméterek

Szerző Marczal Gabriella
Cím Mérgező növények, növényi mérgezések
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 152 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9656 89 5
Ár:
2.780 Ft
2.641 Ft
Kedvezmény: 5%

A könyv tájékoztatást ad a mérgező magasabbrendű növényekről, növényi hatóanyagokról, növényi mérgezésekről, és segít az elsősegélynyújtásban.

Leírás

Hazánk növényflórája igen gazdag, ráadásul „virágzik” az otthoni lakás és kert növénykultúra. Az emberek jelentős része azonban nem ismeri a növényeket. Ennek következménye, hogy mérgezések is történhetnek velük. A kertben ültetett növények egy része is mérgező. Rendszeresen látni a kertekben, parkokban pl. az aranyesőt, és az utóbbi években megjelent az angyaltrombita is. A közelmúltban felmérés történt Budapest egyes kerületeiben az óvodák és iskolák környékére ültetett növényekről. Megállapítást nyert pl., hogy az egyik óvodakert homokozója környékére ricinust ültettek, melyről köztudott, hogy 1-2 magja is halálos mérgezést okozhat. Ez azt bizonyítja, hogy az óvodai szakemberek egy része sincs tisztában az egyes növények veszélyes voltával. A Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézetét rendszeresen keresik fel személyesen, illetve telefonon növényi mérgezésekkel kapcsolatban. Leggyakrabban aranyeső, seprőzanót, hóbogyó és kutyatejfélék szerepelnek a megkeresések között, hogy csak néhányat említsünk.
A könyv igyekszik tájékoztatást adni a mérgező magasabbrendű növényekről, növényi hatóanyagokról, növényi mérgezésekről, és segít az elsősegélynyújtásban. Felhívja a figyelmet a növényeknek veszélyes voltára. Különösen fontos a figyelemfelkeltés kisgyermekek szülei részére, és mindazoknak, akik kisgyerekekkel foglalkoznak. A gyermekek ugyanis a legfogékonyabbak arra, hogy 1-1 szép virágot letépjenek, vagy megkóstoljanak egy-egy csábítóan szép termést. A könyv ezért minden esetben kitér a legsürgősebb elsősegélynyújtási feladatokra. Az esetlegesen előforduló mérgezéseknél természetesen azonnal hívni kell az orvost is. Egyetlen esetben sem nélkülözhető az orvosi ellátás!
A növények szép külsejükkel díszei lehetnek a kertnek, lakásnak, nem irtani kell azokat, hanem fontos a megismerésük és másokat is (baráti társaság, ismerősök) figyelmeztetni kell a mérgezés lehetőségére.
Az (haszon, házi) állatok is mérgeződhetnek, elhullásuk, lesoványodásuk, betegségük okozója lehet, ráadásul húsuk, tejük fogyasztása másodlagos mérgezéseket okozhat.
A könyv javasolható gyógyszerészeknek, toxikológusoknak, alapellátás orvosainak, állatorvosoknak, mezőgazdaságban, kertészetben dolgozóknak, állatápolóknak, óvodáknak, iskoláknak, növény-gyógynövény kereskedőknek, természetgyógyászoknak, s természetesen mindazoknak, akik érdekeltek e témában.
 
Szerkesztette: Szőke Éva

Tartalom

ELŐSZÓ
1. LEGENDA, MÍTOSZ, KULTÚRTÖRTÉNET
2. MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI MÉRGEZÉSEK
2.1. Gyakori mérgezési esetek és tanácsadások nemzetközi toxikológiai centrumok adatai alapján
2.2. Növényi méreganyagok szerkezeti felosztása és előfordulása
2.3. Elsősegélynyújtás
2.4. Növények mérgező anyagai
3. RÉSZLETES RÉSZ
3.1. Növényi savak és savszármazékaik
3.2. Fenoloidok
3.3. Poliinek (poliacetilének)
3.4. Terpénszármazékok
3.5. Azotoidok
4. ZÁRSZÓ
IRODALOM
TÁRGYMUTATÓ
MELLÉKLET (színes fotók)