Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Merre visz az út?

Paraméterek

Szerző Majtényi Balázs
Cím Merre visz az út?
Alcím A romák politikai és emberi jogai a változó világban
Kiadó Lucidus Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 259 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9465 09 7
Eredeti ár:
2.400 Ft
2.160 Ft
Online kedvezmény: 10%
A kötetben szereplő tanulmányok megvizsgálják a nemzetközi színtéren elfogadott, a kisebbségek védelmét támogató és a diszkrimináció tilalmát kodifikáló dokumentumokat.

Leírás

A kötetben szereplő tanulmányok megvizsgálják a nemzetközi színtéren elfogadott, a kisebbségek védelmét támogató és a diszkrimináció tilalmát kodifikáló dokumentumokat. Ezeket a gyakran még jogi kötőerővel sem rendelkező szabályozásokat abból a szempontból is elemzik, hogy kibontakozik-e azokból a jövő olyan demokratikus Európájának a víziója, mely valóban, a szó nemesebb értelmében a „kisebbségek Európája” lehet, illetőleg milyen lehetőségek kínálkoznak a nemzetközi jogi elvárások érvényre juttatására. Hasonló megközelítés alapján külön tanulmány taglalja a brit antidiszkriminációs jogszabályt és azt a kérdést, hogy mi várható, vagy várható-e bármi is egy antidiszkriminációs törvény elfogadásától. A kötetben ezen kívül helyet kaptak Kelet-Közép-Európa egyes államairól készült országtanulmányok, melyek az ott élő roma közösségek sorsát és az életüket közvetlenül befolyásoló jogi szabályokat mutatják be. A könyv végén szereplő zárótanulmány pedig rövid áttekintést nyújt a magyarországi jogi szabályozás múltjáról, jelenéről és egy törvény módosítás lehetséges irányairól a múlt tapasztalatai és a jövő iránt táplált elvárásaink alapján.

Tartalom

Előszó
Majtényi Balázs: Mit ér a nemzetközi szabályozás? (A roma kisebbséget érintő nemzetközi és közösségi jogi szabályozás)
Vizi Balázs: A világ vigyázó tekintete… (Megfigyelő és ellenőrző mechanizmusok a nemzetközi kisebbségvédelemben: a cigányság helyzete)
Majtényi Balázs: A kisebbségek autonómiája és a regisztráció
Simon Zoltán: Romák a politika világában
Kovács András György: A romák helyzete és a Faji kapcsolatokról szóló törvény gyakorlata Nagy-Britanniában
Császár Ivett: Előítéletek tegnap és ma (Két országtanulmány Kelet-Közép-Európából)
Halász Iván: A romák jogi helyzete Szlovákiában és Csehországban
Majtényi Balázs – Majtényi György: Jelen és múlt között (A romákat érintő 1960 utáni kisebbségi jogi szabályozás főbb állomásairól)