Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
0

Mesés mozgás – tél

Mesés mozgás – tél Katt rá a felnagyításhoz
Sorozat Mesés mozgás
Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Mesés mozgás – tél
Alcím Játékos téli mesés torna az óvodai élet mindennapjaira
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 144 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 43 3
Ár:
2.480 Ft
1.984 Ft
Kedvezmény: 20%

A Mesés mozgás őszi kötete után itt a következő könyvünk, mely a téli mindennapos testnevelés anyagát öleli fel, mesekeretbe foglalva. Miért ajánljuk a mesés mozgásos tanulást? Mert figyel az aktualitásokra, a környező világ befogadásának témaköreire, a hagyományokra, a jeles napokra – úgy, hogy közben mozgunk, tanulunk és játszunk is.

Leírás

A Mesés mozgás őszi kötete után itt a következő könyvünk, mely a téli mindennapos testnevelés anyagát öleli fel, mesekeretbe foglalva – hasonlóan az őszi Mesés mozgáshoz. Az itt bemutatott mozgásfejlesztés másképp történik, mint a hagyományos mindennapos testnevelés-foglalkozások során.
Sokan írtak már a mozgásfejlesztésről, de abban mindannyian egyetértettek: minden gyerek más, ezért nincs egyedüli módszer a velük való foglalkozásra. Fejlesztőpedagógusként és óvónőként mi is sok mindent kipróbáltunk a saját csoportunkban a mozgásfejlesztés terén, de a gyakorlatban a mesés mozgás bizonyult a leghatékonyabbnak.
Tudjuk, milyen nehéz és fárasztó feladat minden nap kigondolni, hogy mit és hogyan mozogjunk! Hogyan lesz a foglalkozás változatos, érdekes, színes a gyerekek számára? Hogyan tudunk mindenkit bevonni a mozgásos feladatokba? A mesés mozgás módszerének alkalmazásával kihasználjuk a játék adta lehetőségeket: a varázslásokat, a szerepjátszást, a dramatikus játékok erejét, a mesét – mindezt a mozgásfejlesztés érdekében.
Véleményünk szerint ehhez folyamatosan változnunk kell magunknak is. Alkalmazkodnunk a gyerekekhez a módszer- és eszközválasztásban, a cselekvésbe ágyazott tanulásban – a munkánk így lesz eredményes és élvezetes a gyerekek és magunk számára is.
Ötleteinket a Mesés mozgás sorozat köteteiben tesszük közzé, remélve, hogy segíteni tudjuk az óvodapedagógusok, tanítók és az érdeklődő szülők munkáját.
Miért ajánljuk a mesés mozgásos tanulást? Mert figyel az aktualitásokra, a környező világ befogadásának témaköreire, a hagyományokra, a jeles napokra – úgy, hogy közben mozgunk, tanulunk és játszunk is. A mesés mozgás örömet, felszabadult játékot, élményt jelent, az egymással való szociális kapcsolat megteremtését segíti elő.
A mindennapos mesés mozgást különféle helyeken lehet használni, pl. udvar, csoportszoba, kirándulás stb. Az együttjátszás közben aktívak, motiváltak a gyerekek, beleélik magukat a különböző helyzetekbe és szerepekbe. Ők maguk is részt vehetnek az előkészítésben és az eszközelrakásban – ha ez megoldható –, ezáltal magukénak érzik a játékot, miközben mozognak és játszanak egyszerre.
 
Hogyan épül fel a mesés mindennapos torna?
Könyvünkben a hét egy napján felhasználjuk Tótszöllősy Tünde Mozgásfejlesztés az óvodában című szakkönyvének az adott heti nagytestnevelést előkészítő, kiscsoportosoknak szánt járások, futások gimnasztikai feladatait és eszközeit – játékos keretbe ágyazva –, mellyel az a célunk, hogy előkészítsük az ötödik napon a nagytestnevelést. A többi három napon környezeti témához illesztve, komplexen, játékos keretbe ágyazva fejlesztjük a nagymozgásokat, a beszéd- és finommozgást.
A mesés mindennapos torna mindig járással, futással kezdődik, majd következnek a mozgásos fejlesztő játékok, mesekeretbe ágyazva. A kicsiknek fontos, hogy a játék egyértelműen záródjon le. Ahogy a mesének is vége van, a mesés tornához is hozzátartozik a határozott befejezés, a légzőgyakorlatok, illetve a lazító feladatok.
A mesés torna közben igyekszünk minden eszközt felhasználni a környezetünkből: takarókból barlang lesz, kötélből híd, út, papírkorongokból mocsár stb. Alapeszközeink: szivacslabdák, kötelek, karikák, szalagok, botok, babzsákok, kövek és kavicsok, kuglibábok, melyek játék közben átváltozhatnak bármivé.
Ismeretes, hogy a gyerekek a játékban és a mozgásban fejlődnek a legjobban. A pedagógus pályán eltöltött évek alatt megtapasztaltuk, hogy érzelmi és viselkedésbeli problémáik is oldódtak a közös játék által.
Fontos számunkra, hogy azokat is bevonjuk, akik visszahúzódóak, esetleg szétrobbantják a játékot – akiknek probléma a közös játékba való bekapcsolódás. Ha be tudjuk vonni a őket a játékos, mozgásos mesével, akkor várhatóan lesz kapcsolatuk a többi gyerekkel és velünk, felnőttekkel is.
Fontos szempont az is, hogy mindenki meg tudja oldani a feladatokat, fizikai képességeitől függetlenül, mindenki szerephez juthasson benne és értékesnek érezhesse magát. Természetesen a differenciálás megengedett!
Az általunk bemutatott mindennapos mesés torna célja, hogy egy, az óvodában jól használható mozgásformával ismertessük meg az érdeklődőket. Lelje örömét benne mindenki!

Tartalom

Ajánlás
Bevezető gondolatok
December
December 1. hete
Hétfő Mikulás-várás az erdőben
Kedd Ünnepi készülődés a kis állatokkal: takarítás, favágás
Szerda Készülődés Mikulásra: sütés, főzés
Csütörtök A Mikulás szorgalmas kis manói
December 2. hete
Hétfő Kaland Pókföldön
Kedd Kaland Kígyóföldön
Szerda Irány a Boszorkánytalálkozó!
Csütörtök Luca-napi Boszorkánytalálkozó
December 3. hete
Hétfő Ismerkedés a kismanók házával
Kedd Karácsonyi készülődés: fenyőfavágás a manókkal
Szerda Tűz- és gyertyagyújtás a manókkal
Csütörtök Karácsonyeste a kismanóknál
Január
Január 2. hete
Hétfő Az idő – a hét napjai, az óra
Kedd Az idő – az óra és a napszakok
Szerda Téli időjárás – a hó
Csütörtök Téli játékok (szánkózás)
Január 3. hete
Hétfő Téli játékok a szánkódombon (hógolyózás)
Kedd Játék a hóban (hógolyózás, hóemberépítés)
Szerda Téli időjárás – a jég
Csütörtök Téli séta, alvó fák
Január 4. hete
Hétfő Kirándulás a Déli-sarkra – pingvinek
Kedd Kirándulás az Északi-sarkra
Szerda Az eszkimók élete
Csütörtök Az Északi-sark állatai – fóka
Február
Február 1. hete
Hétfő Az Északi-sark állatai – jegesmedve
Kedd A medve ébredése
Szerda A medve élete
Csütörtök Állatok a téli erdőben – a vaddisznó
Február 2. hete
Hétfő Állatok a téli erdőben – őz, szarvas
Kedd Állatok a téli erdőben – róka, nyúl
Szerda Madarak télen – bagoly
Csütörtök Madarak a téli erdőben
Február 3. hete
Hétfő Itt a farsang!
Kedd Cirkuszi bohócok
Szerda Cirkuszos játék – balerina
Csütörtök Cirkuszos játék – varázsló és kötéltáncos
Február 4. hete
Hétfő Ismerkedés a fonállal
Kedd Játék a fonálgombolyaggal
Szerda Fonál- és cérnaerdő
Csütörtök Játék a gombokkal
Felhasznált szakirodalom