Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Metaforák és gondolatok Hérakleitosz hagyatékában

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Németh Béla Elek
Cím Metaforák és gondolatok Hérakleitosz hagyatékában
Alcím Hérakleitosz töredékeinek interpretációja
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 133 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9955 44 8
Eredeti ár:
2.185 Ft
2.076 Ft
Online kedvezmény: 5%

Most, amikor sokakat követve belekezdünk Hérakleitosz töredékeinek folyamatos interpretációjába, mely tulajdonképpen szemtelenség nagyjából két és fél évezred értetlenségével dacolón, abban a reményben tesszük, hogy van esélyünk a célunk elérésére.

Leírás

„Nem kell felsorolnom, milyen nehézségek tornyosulnak előttünk a korai görög filozófia vizsgálatában: szöveghiány, a másodlagos források torzításai, az életrajz-irodalom képtelen lódításai stb. Szerencsésebb viszont a helyzetünk Hérakleitosz munkásságának megközelítése során, hiszen ha nem is teljességében, mégis olvashatjuk a leghitelesebb elsődleges forrást, Hérakleitosz eredeti mondatait: rendelkezünk legalábbis e mondatok töredékes, helyenként torzított szöveghagyományával. Igaz, a tartalom feltárásához görög nyelvi kompetenciára van szükség, s nemcsak abban az értelemben, hogy a kutató képes legyen használni a szótárakat, illetve birtokában legyen a grammatikai tudnivalóknak, hanem abban az értelemben is, hogy ismernie tanácsos a görögség szóhasználati szokásait, illetve a Homérosztól végigkövethető metaforavilágot. Itt nem segít a szociológiai összefonódás, legfeljebb a publikálásnál, ahol előnyei vannak egyeseknek, szemben mások eredményeinek kirekesztésével. Most, amikor sokakat követve belekezdünk Hérakleitosz töredékeinek folyamatos interpretációjába, mely tulajdonképpen szemtelenség nagyjából két és fél évezred értetlenségével dacolón, abban a reményben tesszük, hogy van esélyünk a célunk elérésére. Kérünk azonban mindenkit, aki beszélgetéseinknek, avagy ezek majdani publikációjának hallgatója, illetve ismerője lesz, hogy megjegyzéseivel, tanácsaival segítse munkánkat, így egy még valósabb Hérakleitosz megismeréséhez járulhat hozzá.
Alkalmazkodva egy egyetemi előadás-sorozat munkamenetéhez, a töredékeket először Marcel Conche professzornak, a Sorbonne érdemes egykori tanárának kiadása szerint (Paris, 1986) vesszük sorra, munkájáért, illetve a kommentárban közölt szakirodalmi adatokért, melyeket (hol elfogadva, hol cáfolva) folyamatosan figyelembe vettünk, tiszteletteljes köszönettel tartozunk. Ez után következik egy tárgyi szempontokat követő átrendezés mely megkönnyítheti a részletekben feltárt hérakleitoszi filozófia áttekintő szemléletét.”
 

 

Eötvös József Könyvkiadó, 2013.

Írta: Németh Béla Elek

Tartalom

Metaforák és gondolatok Hérakleitosz hagyatékában
Összefoglalás
Összehasonlító lista
Hérakleitosz filozófiájának rendszere
Források
1. Szöveghagyomány
2. Hagyományos sorrend
3. Vitás kérdések (HM, Gg, N)
Új csoportosítás
Episztemológiai alapkérdés
Ismeretelmélet
1. Abszolút megismerhetőség
2. A megismerés alapja a mindenkinek közös világ
3. A megismerés eszközei
4. A megismerés fokozatai
5. A megismerés alanyai
A) Ember alatti állapotok
B) Emberek
6. Relatív megismerhetőség
Ontológia
1. Ontológiai alapkérdés
2. Részmegállapítások
3. A logosz
Módszertani alapkérdés
Etika
1. Vita az eligazítás hirdetőivel
2. Lélektan
3. Poliszetika
4. Általános etika