Gyümölcs- és szőlőtermesztés
A kertészeti ágazaton belül a szőlőtermesztés és borászat fejlődése az utóbbi évtizedekben nagy léptékben haladt előre. Ehhez alapfeltétel volt kutatás és nemesítéssel előállítható új és intenzíven termeszthető szőlőfajták sora. Hazánkban az eredményeket évtizedek múltán hozó szőlőnemesítés jeles személyisége Dr. Bakonyi Károly.
Akinek némi-nemű kedve van hozzá és kis kerttel is rendelkezik, a gyümölcsfaoltást magától is megtanulhatja. Nem valami ördöngős mesterség az. Félig-meddig intelligens embert néhány nap alatt meg lehet rá tanítani. Könyv után is megtanulható, de csak két feltétel alatt...
HASONMÁS KIADÁS
A könyv több száz színes fényképpel, szemléletes rajzokkal és világos, tömör leírásokkal mutatja be a különböző kerti növények metszésének szabályait, gyakorlatát. Ezek alapján könnyen elsajátítható a szakszerű és helyes metszés, amelynek köszönhetően élvezhetjük gyümölcsfáink gazdag termését, gyönyörködhetünk kertünk dúsan virágzó és szép formájú bokraiban, cserjéiben.
A szerzők átadják mindazt az ismeretet, ami a termőhely, a fajta, a tenyészterület, a művelésmód kiválasztásáról, a talajművelés, a tápanyagellátás, a fitotechnika és a növényvédelem területéről tudni kell azoknak, akik át akarnak térni az ökológiai szőlőtermesztésre.
A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen szinten közelebb akarnak kerülni a borhoz, akiknek a borfogyasztás több, mint egy táplálkozási aktus. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás része az általános kulturáltságnak.
A könyvet író szerzők és közreműködők szokatlan feladatra vállalkoztak. Egy viszonylag kis terjedelmű könyvben összefoglalták azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek a gyümölcstermesztők számára figyelemfelkeltők, sok esetben nélkülözhetetlenek.
A könyv megismerteti az olvasót a málna telepítésével, a fajtahasználattal, a régi és új hazai és külföldi fajtákkal, morfológiájukkal, jellegzetességükkel, tulajdonságaikkal, gyümölcsük beltartalmi értékeivel.
A szamóca a legkorábban érő, nagyon kedvelt gyümölcsünk. Népszerűségét annak köszöneti, hogy gyümölcse értékes, kellemes aromájú, telepítése után gyorsan termőre fordul, és így a befektetett tőke gyorsan megtérül. A termesztéstechnológia fejlődésével a friss gyümölcs az év majd minden hónapjában a piacon van.
A könyv bemutatja a Duna-menti borrégió őshonos, honosított és nemesített szőlőfajtáit, klónjait (összesen 77 fajta és 19 klón), a fajta leírását, termesztési és borászati értékeit. Ismerteti a szőlő szaporítóanyaggal terjedő károsítókat, viroidokat, vírusokat, fitoplazmákat, baktériumokat és gombabetegségeket.