Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mezőgazdasági vállalkozói kézikönyv

Paraméterek

Szerző Husti István
Cím Mezőgazdasági vállalkozói kézikönyv
Kiadó Szaktudás Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 340 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9736 99 3
Eredeti ár:
5.000 Ft
4.500 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet legfőbb szándéka, hogy rendszerbe foglalja azokat a fontosabb gazdaságtani és menedzsment ismereteket, amely a mezőgazdasági vállalkozók számára mindenképpen fontosak lehetnek. A mostani, az új kiadást leginkább az elmúlt évek változásai, az EU-hoz történt csatlakozásunk és néhány új szakmai elem megjelenése indokolja.

Leírás

A kötet legfőbb szándéka, hogy rendszerbe foglalja azokat a fontosabb gazdaságtani és menedzsment ismereteket, amely a mezőgazdasági vállalkozók számára mindenképpen fontosak lehetnek. A mostani, az új kiadást leginkább az elmúlt évek változásai, az EU-hoz történt csatlakozásunk és néhány új szakmai elem megjelenése indokolja.

Szaktudás Kiadó, 2009.

Írta: Dr. Husti István

Tartalom

BEVEZETÉS

1. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS JELENTŐSÉGE ÉS FELTÉTELRENDSZERE

1.1. A mezőgazdálkodás jelentősége

1.2. A mezőgazdasági termelés feltételei

1.2.1. A természeti viszonyok

1.2.2. A közgazdasági feltételek

2. VÁLLALKOZÁSELMÉLETI ALAPFOGALMAK, ALAPÖSSZEFÜGGÉSEK

2.1. Ki a „vállalkozó”? Mi a „vállalkozás”?

2.2. Hogyan lesz valakiből vállalkozó?

2.3. A vállalkozás sikerének legfontosabb tényezői

2.4. A vállalkozás megkezdésének feltételei

2.5. A vállalkozások érintettjei

2.5.1. A külső érintettek

2.5.2. A belső érintettek

2.6. A vállalkozások céljai

3. A VÁLLALKOZÁSOK FORMÁI

3.1. A gazdasági társaságok

3.1.1. A részvénytársaság (Rt.)

3.1.2. A korlátolt felelősségű társaság (Kft.)

3.l.3. A közkereseti társaság (Kkt.)

3.1.4. A betéti társaság (Bt.)

3.2. A szövetkezet

3.2.1. A szövetkezet fogalma és alapítása

3.2.2. A szövetkezet vagyoni viszonyai

3.2.3. A szövetkezet felelősségi viszonyai

3.3. A termelői értékesítő szervezetek/szövetkezetek (TÉSZ-ek)

3.4. A termelői csoportok

3.5. Az egyéni vállalkozás

3.6. A családi gazdaság

3.7. A vállalkozás típusát befolyásoló tényezők

4. A MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS, MINT GAZDASÁGI RENDSZER

5. A VÁLLALKOZÁS-MENEDZSMENT ALAPJAI

6. A VÁLLALKOZÁSOK GAZDASÁGI FOLYAMATAI

6.1. A gazdasági folyamatok jellemzői

6.2. A mezőgazdasági vállalkozások működésének gazdasági alapfogalmai

7. A VÁLLALKOZÁS MEGTERVEZÉSE

7.1. Tervezési alapismeretek

7.1.1. A tervek fajtái

7.1.2. A tervezés fázisai

7.2. A vállalkozás tervezési rendszere

8. A VÁLLALKOZÁS STRATÉGIÁJA

8.1. A vállalkozás stratégiai pozíciójának elemzése

8.2. A stratégiai tervezés folyamata és a stratégia felépítése

8.3. A stratégiai irányok, programok és akciók

9. A VÁLLALKOZÁS TERMELÉSI SZERKEZETÉNEK MEGTERVEZÉSE A „MIT TERMELJEK?” KÉRDÉS TÜKRÉBEN

10. A TERMELÉSI FÜGGVÉNY ÉS AZ ÁKFN-STRUKTÚRA HASZNÁLATA A „MENNYIT TERMELJEK?” KÉRDÉS MEGVÁLASZOLÁSÁHOZ

10.1. A termelési függvény

10.2. Az ÁKFN-struktúra

11. A MARKETING-TERVEK SZEREPE

10.1. A marketingtervezést megelőző / megalapozó teendők

10.2. A marketing-tervek elemei

12. AZ ÜZLETI TERVEZÉS

12.1 Miért fontos az üzleti terv elkészítése

12.2 Az üzleti tervezés fázisai, teendői

12.3. Az üzleti terv felépítése, szerkezete

13. GAZDÁLKODÁS A TERMELÉSI ESZKÖZÖKKEL

13.1. A befektetett eszközök

13.2. A forgóeszközök

14. AZ AGRÁRINNOVÁCIÓ EGYES KÉRDÉSEI

14.1. Alapfogalmak, alapösszefüggések

14.2. A mezőgazdasági sajátosságok

14.3. Az adaptív innováció modellje

15. A VÁLLALKOZÁS FELSZERELÉSE

15.1. A műszaki fejlesztés jelentősége

15.2. A beruházások megalapozása és gazdaságossági vizsgálata

15.2.1. A statikus beruházásgazdaságossági vizsgálatok

15.2.2. A dinamikus beruházásgazdaságossági vizsgálatok

15.3. A vállalkozói gépigény kielégítésének lehetőségei

15.3.1. A gépek szerepe és a gépesítés gazdasági hatásai

15.3.2. A gépigény nagyságát befolyásoló tényezők

15.3.3. A gépigény kielégítésének lehetőségei

15.3.4. A gépigény-kielégítés módozatainak gazdasági versenyeztetése

16. A VÁLLALKOZÁSOK HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTJE

16.1. Az emberi erőforrás jelentősége

16.2. A humán erőforrás-menedzsment tartalma

16.3. A humán menedzsment alapvető folyamatai

16.4. Az anyagi ösztönzés, bérezés, bérgazdálkodás

16.5. A vállalkozó és a stressz

17. A TECHNOLÓGIAI TERVEK SZEREPE A „HOGYAN TERMELJEK?” KÉRDÉSSEL KAPCSOLATBAN

17.1. A technológiai tervezés alapjai

17.2. A mezőgazdasági munkák szervezési alapelvei és sajátosságai

17.3. A gépi munkafolyamatok szervezésének gyakorlati teendői

17.4. A vállalkozói méret néhány összefüggése

18. A MINŐSÉGÜGY NÉHÁNY MEZŐGAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSE

18. 1. A minőség értelmezése

18.2. A HACCP lényege

18.3. A gépesítés kapcsolata a minőséggel

19. A SZÁMVITEL ALAPKÉRDÉSEI

19.1. A számvitel fogalma, tárgya, alapelvei

19.2. Könyvvezetési formák, nyilvántartások

19.3 A bizonylati rendszer

19.4. A vállalkozások beszámolási kötelezettsége

19.5. A leltározás

20. A VÁLLALKOZÁSOK PÉNZÜGYI MENEDZSELÉSE

20.1. A működés pénzügyi feltételeinek megteremtése

20.1.1. Amit a hitelezésről tudni érdemes

20.1.2. A finanszírozási források fő csoportjai

20.2. Pénzügyi mutatók, indikátorok

20.2.1. A pénzügyi arányszámok típusai és jellemzői

20.2.2. A pénzügyi teljesítmény mérése

20.3. A vállalkozások pénzügyi kapcsolatrendszere

20.4. Adózási alapismeretek

20.4.1. Az őstermelők, a vállalkozók jövedelmének adózása

20.4.2. Általános forgalmi adó (ÁFA)

21. AZ ELLENŐRZÉS

21.1. Az ellenőrzés alapelve és folyamata

21.2. Az ellenőrzési rendszerek magatartás-befolyásoló hatása

21.3. Menedzsment auditálás, a vezetés átvilágítása

22. A SZERVEZETFEJLESZTÉS ALAPJAI

22.1. A szervezeti formák

22.2. A szervezet belső jellemzői

22.3. A szervezeti konfliktusok kezelése

23. ETIKA ÉS JOG

23.1. Az üzleti etika néhány kérdése

23.2. Az üzleti tárgyalások jellemzői

23.3. Néhány jogi alapkérdés

23.3.1. Amit a szerződésekről általában tudni kell

23.3.2. A polgári jogi felelősségről általában

23.3.3. A fontosabb szerződés-típusok

24. VÁLSÁGMENEDZSELÉS A VÁLLALKOZÁSOKBAN

24.1. A válság összetevői

24.2. A válság típusai

24.3. A válság okai

24.4. A válságok felismerése és a korai előrejelző rendszerek

24.5. A válságmenedzser

24.6. A válság leküzdésének folyamata és módszerei

24.7. A likvidációs válságmenedzselés, a vállalkozások megszüntetése

24.8. Biztosítási alapfogalmak, alapösszefüggések

IRODALOMJEGYZÉK

MELLÉKLETEK