Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mi a szösz?

Paraméterek

Sorozat Az ékesszólás kiskönyvtára
Szerző Bárdosi Vilmos
Cím Mi a szösz?
Alcím 300 magyar szólásmondás eredete
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 184 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 187 5
Eredeti ár:
2.490 Ft
2.116 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kötet 300 jellemzően magyar, közkeletű, népies, bizalmas vagy éppen a mai nyelvhasználatra jellemző szlenges helyzetmondat, konvencionális szójárás, szállóige, közmondás – összefoglaló szóval szólásmondás – jelentését, eredetmagyarázatát, kultúrtörténeti hátterét tartalmazza.

Leírás

Amikor olyan mondatértékű fordulatokat hallunk, olvasunk, hogy Egyszer volt Budán kutyavásár, Nem hajt a tatár, Hiba van a kréta körül, Sok az eszkimó, kevés a fóka vagy Nyelvében él a nemzet, azok jelentését többnyire értjük. Azt azonban már kevésbé tudjuk, hogyan kapták átvitt értelmüket, milyen szemléleti, nyelvi, művelődéstörténeti, történelmi, irodalmi, néprajzi, szokástörténeti háttér alapján alakultak ki bennük a mára már gyakran elhomályosult képek. A kötet 300 ilyen jellemzően magyar, közkeletű, népies, bizalmas vagy éppen a mai nyelvhasználatra jellemző szlenges helyzetmondat, konvencionális szójárás, szállóige, közmondás – összefoglaló szóval szólásmondás – jelentését, eredetmagyarázatát, kultúrtörténeti hátterét tartalmazza.

A kötet szerzője Bárdosi Vilmos, az ELTE BTK Romanisztikai Intézetének egyetemi tanára, lexikográfus, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja. Több francia nyelvészeti szakkönyv, egyetemi tankönyv szerzője, a magyar és a francia szólások elismert kutatója, a Francia–magyar szólásszótár, a Francia–magyar kisszótár, a Magyar szólások, közmondások értelmező szótára fogalomköri mutatóval, a Szólások, közmondások eredete. Frazeológiai etimológiai szótár szerzője, a Magyar–francia–magyar jogi szótár és a Francia–magyar kéziszótár társfőszerkesztője, A francia nyelv lexikona társszerzője, a Tinta Könyvkiadó Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat társszerkesztője.


Tinta Könyvkiadó, 2019.

Az ékesszólás kiskönyvtára 61.

Írta: Bárdosi Vilmos

Tartalom

Bevezető

Rövidítések és jelek

Forrásmunkák

Szótári rész

A szólásmondások mutatója az első alkotóelemük szerinti betűrendben

A szólásmondások mutatója eredetük szerint

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.990 Ft 2.541 Ft
Raktáron
2.990 Ft 2.541 Ft
Raktáron
2.990 Ft 2.541 Ft