Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mikológia

Paraméterek

Szerző Jakucs Erzsébet – Vajna László
Cím Mikológia
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 480 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 963 502 776 1
Ár:
12.430 Ft

Magyar nyelven ilyen tudományos igényű, a mikológiának ilyen széles területét felölelő tankönyv eddig még nem született. Létrejöttét a gombákról szerzett ismereteink gyökeres változása, a mikológiának, mint önálló tudományágnak a kibontakozása és lendületes fejlődése tette szükségessé.

Leírás

Magyar nyelven ilyen tudományos igényű, a mikológiának ilyen széles területét felölelő tankönyv eddig még nem született. Létrejöttét a gombákról szerzett ismereteink gyökeres változása, a mikológiának, mint önálló tudományágnak a kibontakozása és lendületes fejlődése tette szükségessé. A húsz szerzőből álló rangos szerzői gárda, akiknek nagy része egyetemi oktató vagy a felsőoktatásban is járatos kutató szakember, arra vállalkozott, hogy áttekintse a mikológia elméleti és alkalmazott tudományterületeit és ezzel alapot adjon a hazai felsőoktatás számára az egységes, modern mikológiai oktatás megvalósításához. A könyv elsősorban a biológusok és a biológia tanárok oktatását szolgálhatja, de nem nélkülözhető az orvosok, az állatorvosok, a gyógyszerészek, a környezetvédelmi és az agrárszakemberek, az ipari és biotechnológia területén dolgozó kutatók képzésében sem, valamint kézikönyvként is használható a mikológia egyes részterületeit művelő kutatók vagy gyakorlati szakemberek számára.

Agroinform Kiadó, 2003.

Szerkesztette: Jakucs Erzsébet – Vajna László

Lektor: Dr. Ferenczy Lajos, Dr. Király Zoltán, Dr. Vida Gábor

Tartalom

Előszó

Könyvünk szerzői

Bevezetés

A mikológia tárgya és helye a tudományok között

A mikológia története

Ismeretek a gombákról az ókorban

A középkortól a modern korig

Magyar mikológusok hozzájárulása a mikológia fejlődéséhez

Mikológiai szervezetek, társaságok, gyűjtemények

A gombák szerveződése és egyedfejlődése

A gombasejt felépítése és jellemzői

A sejtmag

A sejtfal és sejtmembrán

A gombasejt organellumai

A citoszkeleton rendszer

A gombasejt tartalékanyagai

A gombák testszerveződése

Egysejtű szerveződési formák

Hifa és micélium

Ivartalan szaporítóképletek

Termőtesttípusok

A gombák szaporodása

A gombák ivartalan szaporodása

Ivaros szaporodás

A gombák filogenetikai rendszere

A gombák rendszerezése

A rendszertan alapkérdései

Napjaink gombarendszerei

A gombák evolúciója

A Protozoa regnum gombaszerű szervezetei: „nyálkagombák”

Sejtes nyálkagombák

Dictyosteliomycota

Valódi nyálkagombák

Plasmodiophoromycota

A Chromista regnum gombaszerű szervezetei: a moszatgombák

A Fungi regnumba tartozó szervezetek (valódi gombák)

Rajzóspórás gombák

Járomspórás gombák

Tömlősgombák

Bazídiumos gombák

Gombaélettan

A gombák anyagcseréje

Az energiatermelő folyamatok sajátságai gombákban

A biopolimerek lebontása gombák által

Szervetlen elemforrások hasznosítása

Elsődleges szintetikus anyagcsere-folyamatok

Másodlagos anyagcsere-termékek és szintézisük

Az anyagcsere-folyamatok szabályozási mechanizmusai

A gombák élettani folyamatai

A gombák tápanyagfelvétele

A gombák növekedési folyamatai

A szaporodási folyamatok élettana

A gombák genetikája

A gombák genomjának felépítése és molekuláris szintű szerveződése

A sejtmagi genom

Az extranukleáris genom

Genetikai szabályozás a gombákban

A Saccharomyces cerevisiae génműködésének szabályozása

Genetikai szabályozás fonalasgombákban

A sejtciklus szabályozása élesztőgombákban

A genetikai megváltozás módjai

Vertikális változások

Meiózisos rekombináció

Szomatikus rekombináció

Genetikai térképezés

Genetikai térképezés ivaros keresztezéssel

Paraszexuális géntérképezés

Molekuláris markerek a genetikai térképezés szolgálatában

Molekuláris klónozás gombákban

A transzformáció DNS felvétele

A rekombináns DNS-t tartalmazó klónok szelektálásának módszerei

Klónozó vektorok

Génklónozás gomba-gazdasejtekben

Gombagenom-szekvenálási projektek

A gombák ökológiája

A gombák ökológiájának általános kérdései

A gombák szerepe a bioszférában

A gombák életmódtípusai

Földrajzi elterjedés

A gombákra ható környezeti tényezők

A gombák egyes, ökológiai szempontból fontos tulajdonságai

A gombák populációstruktúrája, interspecifikus kölcsönhatások

Szaprotróf gombák

A szaprotróf populációk fejlődésének egyes kérdései

Szárazföldi gombák

Vízi gombák

A szélsőséges környezet gombái

Parazita gombák

Növénypatogén gombák

Miko- és zuzmóparazita gombák

Gerinctelenek parazita gombái

Gerincesek parazita gombái

Gombaszimbiózisok

Gomba-prokarióta szimbiózisok

Gomba-állat szimbiózisok

Gomba-alga szimbiózisok: a zuzmók

Gomba-növény szimbiózisok

Mikorrhizák

A mikorrhiza gyakorlati alkalmazása

Alkalmazott mikológia

Humán és állatorvosi mikológia

A gombák és gombás betegségek, a mikopátiák nevezéktana

Az ember és az állatok mint specifikus gazdaszervezetek

A gombás betegségek diagnosztikája

A gombás betegségek epidemiológiája

Humán mikózisok

Az állatok gombás megbetegedései

A zooantroponózisok gyakorlati jelentősége – a humán és állatorvosi mikológia komplex szemlélete

Gombák okozta allergiás megbetegedések

Mikotoxikózisok

Növénykórtani mikológia

A növényi kórokozó gombák és gombás növénybetegségek jelentősége

A patogén gomba – növényi kapcsolat

A növénypatogén gombák kapcsolata környezetükkel

A növénypatogén gombák elleni védekezés

A legfontosabb növénypatogén gombák és az általuk kiváltott betegségek a kórokozók rendszertani helye szerinti csoportosításban

Erdészeti mikológia

A gombák mint erdei fák kórokozói

A gombák mint a döntött és felhasznált faanyag károsítói

A gombák mint lebontók az erdei ökoszisztémák anyagforgalmában

A gombák mint erdei fák szimbionitái

Ipari mikológia és gomba biotechnológia

Az ipar szempontjából fontos gombafajok ismertetése rendszertani csoportosításban

Iparilag előállított gomba eredetű termékek

Biotechnológia módszerek alkalmazása az iparban

Ipari fermentációs módszerek és berendezések

Az ehető gombák termesztése

A gombatermesztés gazdasági jelentősége és a termesztett fajok szerepe az élelmezésben és az egészségvédelemben

A termesztés feltételei

A legfontosabb ehető gombák termesztésének módszerei

A gombák szerepe a biológiai növényvédelemben és a környezetvédelemben

Biológiai növényvédelem

Környezeti szennyezések felszámolása gombákkal

Hulladékok, melléktermékek újrahasznosítása gombák segítségével

Szakkifejezések indexe

Gombataxonok indexe